grillowane - 1500 przepisów (strona:37/100)

Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 301

ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać

MarciochaKucharzy
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 524

czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej , które też

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem 196

naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania lub na ruszcie, dołóż cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Warzywa dopraw solą morską. Niech razem się grillują. Do misy z kuskus dodaj odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio

AZgotuj!
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 267

dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz. 5 . GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min) Na tej samej patelni szybko grillujemy na największej mocy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec opruszamy

Nerds Kitchen
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 177

Filet z łososia nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem

Spektrum Smaku
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 308

łupinki i miażdżymy w prasce dość mocno rozdrabniając. Mieszamy dokładnie z masłem i koperkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię grillową. Łososia kładziemy mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut. Następnie odwracamy skórą do dołu i smażymy kolejne 7-8 minut. Z gotowego mięsa zdejmujemy ostrożnie skórę. Podajemy od razu z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami oraz masłem(...)gallery-131 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-131 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawiony łosoś Przygotowane do pieczenia ziemniaki Pokrojona marchewka Masło czosnkowo-koperkowe Gotowanie warzyw Grillowanie łososia Łosoś z warzywami i pieczonymi ziemniakami Post Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 261

skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony(...)śmietankę i pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy szafran i całość gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową rybę podajemy z kawałkami grillowanej limonki, sosem oraz ulubionymi dodatkami

Mango Papaja
BRĄZOWY RYŻ Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ 167

sprawdzi, bo nie mam makaronu, nie mam mąki a do sklepu nie chce mi się iść. Jest za to ryż i cukinia, więc zrobię go na sypko z grillowaną wcześniej zamarynowaną w oleju po suszonych pomidorach cukinią z dodatkiem cytrynowego pieprzu. Takie proste, tanie a takie fajne danie :-)  Składniki:   100 g ryżu brązowego  łyżka masła 1 średniej(...)Cukinie dokładnie wyszorować, wysuszyć i pokroić razem ze skórką w cienkie talarki. Przełożyć do szklanej miski, dodać olej, przyprawy, wymieszać i pozostawić na 30 min.  Po tym czasie grillować na patelni z każdej strony, wymieszać z gorącym ryżem i jeść

pieprzny smaczek
Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem 162

Smaczne ,proste i szybkie w przygotowaniu danie można przygotować na grillu (nie możemy się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g) 200 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 4 kawałki żółtego sera (5x2 cm) 2 ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta zasmażana

R'n'G Kitchen
Halibut grillowany 165

Długo czekaliśmy na halibuta ,ale smak wynagrodził naszą cierpliwość. Propozycja z pewnością sprawdzi się na podwórkowym grillu ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 700 g halibuta Marynata: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka zielonego curry 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżeczka sosu teriyaki 2 łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili(...)limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i grillujemy.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym 154

liści tymianku. Cebulę siekamy ,szklimy na maśle ,dodajemy pokrojone w paski grzyby ,oprószamy solą. Następnie zalewamy śmietanką ,dusimy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane polędwiczki grillujemy z każdej strony na ruszcie. Na talerz wylewamy sos ,na nią kładziemy grillowaną polędwiczkę. Podajemy z ziemniakami i surówką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 207

jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli koszernej

naRuszcie
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 284

koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania). Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney

Mango Papaja
Roladki z grillowanej cukini z zielonym serkiem, szparagami i chrupiącymi ziarnami 152

Kocham wszystko co grillowane, ale niekoniecznie mięsne i tłuste. Wpadłam na pomysł przygotowania przystawki, których podczas plenerowych imprez zdecydowanie brakuje. Jest smacznie, szybko, elegancko, lekko i bardzo zdrowo.  Składniki: cukinia 50 g serka naturalnego 3-4 zielone szparagi kiełki słonecznika szczypiorek Dodatek: pestki dyni łuskany słonecznik sezam pistacje kumin * ilości według upodobań Sposób przygotowania: Chrupiący dodatek: Wszystkie składniki umieść(...)suchej, rozgrzanej patelni i delikatnie upraż ( uważaj, żeby nie spalić sezamu!). Cukinie pokrój w cienkie plastry i grilluj wraz ze szparagami. Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Przestudzoną cukinię posmaruj serkiem i ułóż na niej szparagi i kiełki słonecznika. Całość delikatnie zwiń (jeśli masz wątpliwości jak to powinno wyglądać, zerknij na poniższe fotki). Zawiąż na roladkach kokardkę ze szczypiorku i podawaj

Wielki apetyt
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 193

wszystkie składniki ziołowej marynaty. Mięso podzielić na dwie części i każdą z nich wymieszać z marynatą. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24h. Na 3-4 h przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Paprykę pokroić w kawałki na wielkość kawałków polędwiczki. Cebulę pokroić w plasterki.  Nabijać na patyczki kolejno : papryka, mięso, cebula.  Grillować do momentu aż warzywa

DefinicjaSmaku