Steki z indyka w pesto 238koniec dopraw odrobiną soli i pieprzu. Steki myjemy i osuszamy. Nacieramy z obu stron pieprzem i smarujemy pesto. Wstawiamy do lodówki na około 40-50 minut. Steki z indyka grillujemy mniej więcej 6 minut z każdej strony. Na koniec lekko solimy. SMACZNEGO
Kredowe Menu
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 251miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru
W SMAK
Pasta z pieczonego łososia 261powstaje, np… pasta z pieczonego łososia. U mnie akurat nawinął się pieczony łosoś, a inspiracją był dla mnie przepis Tomka . Składniki: - ok. 400g łososia (pieczony, smażony gotowany lub grillowany) - ½ cebuli - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (lub - jak w oryginale - ¼ czerwonej papryki) - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny (1 – 2 łyżeczki) - 2 łyżki oliwy cytrynowej - 1 łyżka ketchupu - sól
mojewypiekiinietylko
Karkówka duszona 278Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewy
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 190będzie coś co przypomina mi moją kochaną babcię. Pochodziła ona z Wielkopolski i tam jada się to danie bardzo często. Z drobiem nie ma nic wspólnego, jednak moje drobiowe grillowane pulpeciki dodadzą tej, bądź co bądź, postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych jak do puree
BaRepas
Sos czosnkowy z koperkiem. 272Jeden z popularniejszych sosów jednak wersji oczywiście jest wiele. W każdym razie ten domowy smakuje najlepiej. Wspaniały dodatek do mięs pieczonych i grillowanych, ale także np. do pizzy. Uwielbiam czosnek za wyrazisty smak :) Składniki: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka śmietany pół łyżeczki octu winnego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru sól, pieprz łyżeczka posiekanego koperku Przygotowanie
Symfonia smakowa
MEKSYK część II 189jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu
Pasje Jolki
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 247oraz pieprz według uznania. KROK 4: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę Cebulę przekroić na pół i oddzielić ręcznie poszczególne warstwy Warzywa pokropić oliwą z oliwek, grillować na patelni grillowej około 10 min (warzywa powinny być lekko twarde) Przygotować sos: w około 1oo ml oliwy z oliwek rozprowadzić zioła prowansalskie (około 1-2 łyżki). Warzywa polać
smacznieinatemat
Miód i kawa sosem barbecue 220gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
naRuszcie
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 252samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową Paprykę myjemy i kroimy w paski Cebulę obieramy i w miarę drobno kroimy Paprykę i cebulę przekładamy na patelnię i grillujemy aż papryka będzie miękka. Pamiętajcie, żeby cebulę wcześniej zdjąć z patelni, ponieważ ona się szybciej zrobi. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, wyciągamy seler
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Burgery jagnięce 242oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm). Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego
Stare Gary
Pizza orkiszowa 352być gładkie i sprężyste, formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy
Fit-amina
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 212nawet o 50 %! smażone potrawy są ciężkostrawne – obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz
Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 191przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego
Powiedz dietom nie
Kukurydzinane kurczaczki z kokosowym ryżem 220ugotowany ryż przecedzamy i na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy, wsypujemy ryż i dolewamy pół puszki mleka kokosowego, mieszamy pozostawiamy do momentu aż ryż wchłonie mleczko podajemy z grillowanym ananasem i żurawiną. Smacznego
Luźna Kuchnia