grillowana - 1000 przepisów (strona:38/67)

Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 249

układamy na dnie pojemnika, pod mięsem. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na patyczki do szaszłyków, nabijamy naprzemiennie mięso, boczek i cebulę.  Szaszłyki grillujemy na niewielkim żarze, do miękkości mięsa. Najlepiej na węglu drzewnym. Na małym żarze trwa to około 20 - 25 minut. Cebulka będzie al dente. Smacznego

Smak mojego domu
Sałatka z grillowanym kurczakiem, fetą i warzywami 212

ulubiona sałatka, królująca w moim domu dosyć często, którą zazwyczaj traktuję jako lekkie, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. So c zysta i mięciutka pierś z kurczak a w wersji grillowanej w towarzystwie świeżego ogórka, soczystej czerwonej papryki, słonej i kremowej fety, zielonych oliwek, czerwonej cebuli nadającej lekkiego 'pazura' oraz podprażonych i chrupiących pestek słonecznika... Ta pyszna kombinacja smaków dodatkowo wzbogacona

Kraina Miodem Płynąca
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 245

bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów i piany z oliwy  – pyszne odświeżające danie.   A zaraz po nim na stół postawione zostały talerze z  grillowaną żabnicą, crustem z czarnych oliwek, tagiatelle z kalmarami i kurczakiem, owoce morza z masłem limoncello. I tu stała się rzecz zadziwiająca .. ja nie przepadająca bardzo za owocami morza zjadłam pyszne

Kuchnia na wzgórzu
Kofta kebab grillowany FIT 190

mały jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie np. suszona bazylia Wykonanie: Cebulę, pietruszkę i czosnek zmielić, dodać do mięsa. Doprawić i nabijać na patyczki w kształcie parówek. Grillować z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Przygotowanie sosu: Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wymieszać. Mięso skropić sokiem z cytryny i podawać w towarzystwie sosu

Tradycyjna Kuchnia
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 325

tern zapełnił się gośćmi żądnymi zabawy i dobrego jedzenia. Oprócz golonki, która oczywiście była królową tego dnia, goście zajadali się kiełbaskami, karkówką , szaszłykami oraz kaszanką z grilla.  Pstrągi grillował osobiście szef kuchni z Doliny Pstrąga Janusz Flis. Nie zabrakło również piwa, które jak wiadomo do golonki pasuje idealnie. Jako, że organizatorem Święta Golonki jest firma Taurus nie mogło zabraknąć

królestwo garów
Grillowana hawajska kanapka z rwanym indykiem 169

sposób karkówka czy łopatka. Dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, grillowany ananas, jarmuż i majonezowy sos... Pycha. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Miętowy sos z fetą 246

Lato!!! Mięta w ogrodzie rozrosłą się jak szalona... Tyle pysznych rzeczy do przyrządzenia. Dziś decydowałam się na sos miętowy z mocnym akcentem fety, świetny jako dip lub dodatek do grillowanych lub pieczonych warzyw. Składniki: 40 g świeżej mięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką gęstość chcemy

Pora na pora i pomidora
Grillowany ser kozi z płatkami migdałów i jeżynami. 242

kładziemy na talerzu posypujemy naszymi płatkami z masłem i dodajemy świeże jeżyny - teraz najlepsze :) - gdy przetniemy nasz ciepły ser zawartość się wyleje i stworzy nam  naszą całość  Grillowany ser możemy podawać w wielu wariantach, zapraszam na stronę gdzie znajdziecie wiele inspiracji na smakowite dania z sera koziego. Zdrowe, pyszne, naturalne klik Smacznego

Basia w kuchni
LESZCZ NADZIEWANY PASTĄ Z RUKOLI I ORZECHÓW 137

RUKOLI :  1 opakowanie rukoli  garść migdałów, spażonych i obranych z ciemnych skórek 1 łyżka ziarna słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina Grillowana papryka i oliwki  pomidorki koktajlowe do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
Podudzia pieczone w sosie barbecue 187

Czasami czasu brak...więc trzeba coś przygotować w oka mgnieniu. Kulinarne "guru" napisała niedawno, że jak upał, to mięsa się nie chce...a jednak. Statystyki potwierdzają, że Polacy lubią grillować z rodziną, ze znajomymi...ot tak, po prostu. Zdecydowanie tak przygotowane mięso nadaje się na tę okoliczność ;) Polecamy sos barbecue, który idealnie komponuje się z mięsem drobiowym od Folwark Składniki

R'n'G Kitchen
Quinoa z nutą kardamonu, grillowanymi figami i suszonymi śliwkami 184

ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić na gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z quinoa. Figi kroimy na ćwiartki i grillujemy na suchej patelni, mieszamy z pozostałymi składnikami i gotowe

Quinoa Raz!
Sałatka z quinoą, roszponką i grillowanym indykiem 191

odstawiamy na 20 - 30 minut. Sałatę lodową rwiemy na kawałki mieszamy z roszponką, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze. Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z cytryny, oleju lnianego

Quinoa Raz!
Sałatka tabbouleh z quinoą 189

Cóż może być lepszym dodatkiem do grillowanych dań, jeśli nie orzeźwiająca sałatka? Ta jest inspirowana kuchnią libańską, a konkretnie sałatką tabbouleh, którą tradycyjnie przygotowuje się z bulgurem, ale ponieważ to gluten w czystej postaci, którego nie wolno mi jeść, zastąpiłam go quinoą i wyszło fantastycznie. Jak zwykle komosa ryżowa zdała egzamin ;) Sałatka jest aromatyczna i lekka z dużą ilością zieleniny

Quinoa Raz!
Razowy makaron z indykiem z pastą z pieczonej papryki i suszonych pomidorów 250

termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na złoto  (na beztłuszczowej patelni lub na niewielkiej ilości oleju). doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy z pomidorami i przeciśniętym przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapusta pieczona – na dodatek 460

być miękka na wbitym widelcu. Tak naszykowaną kapustę można zjeść nawet samą, z jogurtowym sosem. Ale świetnie pasuje podana do pieczonej lub smażonej wieprzowiny – my zjedliśmy ją z grillowaną szynką. SKŁADNIKI 1 mała młoda kapusta, o dosyć zwartych liściach 3-4 ząbki czosnku (naprawdę, nie ma tu co oszczędzać!) 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz

Karo in the Kitchen