Szybki obiad? tak - zapraszam na domowego KEBAPA ( tak, tak- kebap - a nie kebab ) Doprawilam piersi z kurczaka I wrzucialam na grilla Doprawilam mielone I dalam do zgrillowania Skroilam pomidory, cebule, ogorki. Zrobilam z greckiego jogurtu sos pomidorowy, sos czosnkowy I tzatzyki Do pity wysmarowanej wewnatrz sosem czosnkowym -wkladalam kurczaka, mielone, pomidory , ogorki , cebule I na koniec sos pomidorowy Podalam
Smaki EdytyMasło czosnkowe przydaje się nie tylko do śniadania I chrupiącej bułki- rewelacyjnie sprawdza się przy grillu- do wszelkiego rodzaju mięs I nie tylko :) . A ponieważ czas grilowania zbliża się wielkimi krokami- warto je przygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki (swieża
Smaki Edytykawałki szczypior nadziewać na patyczki od szaszłyków podwójnie - tzn. dwa patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem
Buniabaje w kuchniSezon grillowy rozpoczęty. Muszę Wam się do czegoś przyznać. Lubię siedzenie na powietrzu i pogaduchy ze znajomymi czy Rodziną . Lubię dania z grilla. Nie znoszę za to czekać na to kiedy pierwsze danie w końcu się upiecze. Jeśli dobór menu zależy choć trochę ode mnie staram się przygotować wiele małych ,, przegryzajek" tzw. starterów by doczekać do głównych dań. Arbuz
Buniabaje w kuchnimamy ochotę na posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami sezonowymi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniżarze to niech chodzi byle nie z wizyta do nas 6)--Na razie pa-pa - nie dajcie się upałowi i jak kto ma siłę to polecam wieczornego grilla
Buniabaje w kuchniwielu krajach ( Niemcy, Anglia , Francja ) .Zainspirowana doprawianiem potraw lawendą przeniosłam się za kaszanką do Prowansji. Moim zdaniem danie akurat na letni wieczór dla tych którzy nie spędzą go przy grillu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPieczona kiełbaska najlepiej smakuje z grilla bądź prosto z ogniska. Ja miałam właśnie ochotę na taką kiełbasę na kolację. Więc powstała kiełbasa podana na bułce z sałatą,pomidorem i rzodkiewką. Lubię jak coś chrupie w kanapce. Ciekawy pomysł na kanapki i połączenie czegoś ciepłego na kolację. Składniki : * kiełbasa śląska * bułka fitness * sałata * pomidor * rzodkiewka * łyżeczka majonezu Kiełbasę kroję na pół
Magiczne Życie Martyjedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej Górze spędziłyśmy tylko parę godzin , ale było warto. Winobranie trwa od 7 września jeszcze do niedzieli czyli 15 . Także jeśli ktoś jeszcze
Magiczne Życie MartyCzyli grecki dip idealny do dań z grilla czy świetny dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się przy grillowaniu na nadchodzące majówki. Składniki : * ogórek zielony * mały kubeczek greckiego jogurtu naturalnego * 2 ząbki czosnku * łyżeczka oliwy z oliwek * sól Przygotowanie : Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 20 minut. Dobrze odcisnąć, polać oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę
Magiczne Życie Martyprzeze mnie nazywany zielonym albo błotnym. Taki właśnie kolor uzyskujemy po dodaniu oleju z pestek dyni. Ten smak, pasuje i do sałatek i do kiełbasek czy mięsa z grilla. Po prostu musicie się przekonać, a jeśli uwielbiacie suszone pomidory to na pewno zdobędzie Wasze podniebienie. Składniki : * pół szklanki jogurtu greckiego * 2 suszone pomidory dobrze odsączone z oliwy * łyżeczka oleju
Magiczne Życie Martyciocia spędza czas na placu zabaw * i je lody * taka piękna pogoda była na początku tygodnia * mini żelki <3 * współpraca z firmą Prymat * przygotowania do grilla * i oczywiście grillowanie * piękne tulipany * nagroda w konkursie Kreatywne Gotowanie * pierwsza nagroda dla Was * sobotni relaks z kawą i ciastem, szukam kolejnych
Magiczne Życie Martybędą pojawiały się cyklicznie na podanym powyżej blogu ;] ***************************** A teraz... Czas coś zjeść, prawda? Po męczącej, aczkolwiek wspaniałej wyprawie, trzeba się porządnie posilić. Nikt nie miał jednak ochoty na grilla. Nie oznacza to jednak, że nie było w stylu piknikowym! Zapraszam do stołu. NADZIEWANE PIECZARKI. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, jajko, pęczek szczypiorku, sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkitzatziki to jeden z moich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku - 120 gram jogurtu greckiego - koperek - szczypta
Zgrabne Gotowanie