Ostatnio wspominałam Wam o tych skrzydełkach, a dzisiaj przepis... SKŁADNIKI: 12 skrzydełek, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2
Aga w kuchniCzy szaszłyki muszą być zawsze nadziewane na przemian, np. mięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE ! Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne
Aga w kuchniSkładniki: 2 piersi kurczaka, 300 g boczku, 2 cebule, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli.
Aga w kuchniMusztarda o ostro - słonawym smaku z dodatkiem cebulki, czosnku i szałwii nadaje kurczakowi fajnej ostrości, a delikatna marchew i pietruszka imituje płomienie.
Moniki SmakołykiSałatki z grillowanym kurczakiem przygotowuję bardzo często. Tym razem moja propozycja na szybką, ale bardzo smaczną sałatkę z grillowanym kurczakiem i gruszką. Do doprawienia kurczaka i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski
Mango Papajabułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową lub elektrycznego grilla. Z mielonego formujemy 4 płaskie hamurgery. Wygodnie jest natłuścić sobie ręcę olejem, mięso nie będzie się wtedy kleiło do rąk. Przy pomocy pędzelka smarujemy patelnię olejem i smażymy hamburgery
Kulinarne przygody Gatityfetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego, co kto ma po ręką :-). Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy
Kulinarne przygody GatityOstatnio znajomy Serb poczęstował nas mięsnymi grillowanymi kotletami. Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli
Kulinarne przygody Gatitykolekcji, tym razem na bazie sera feta. Przepis pochodzi ze strony Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak, pasuje zarówno do dan z grilla, jak i do warzyw. Sos feta Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g fety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii
Kulinarne przygody GatitySezon grillowy w pełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest hitem kulinarnym każdej imprezy ! Masło czosnkowo-ziołowe
Kulinarne przygody GatityDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naszą ulubioną sałatkę ziemniaczaną. Pojawia się na naszym stole wraz z pojawieniem się
Kulinarne przygody GatitySałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla. Jeśli nie dysponujecie drobnym bulgurem tylko tym grubszym, to należy pamiętać, że trzeba go chwilę podgotować na kuchence. Samo zalanie wrzątkiem niestety nie wystarczy, kasza będzie twarda
Kulinarne przygody GatityKupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć
Poezja smakuZamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym grillu. Szaszłyki są pyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny
Tajskie smaki