który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej dwóch miesiącach. Jeśli podacie do kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :) Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami
Weekendy w domu i ogrodzieWeków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku
Wanilia i Kardamontego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs na grillu lub pieczonych. Może mieć wiele wariantów. Dzisiaj przedstawiam Wam lekką wersję z dodatkiem młodej marchewki, cebulki i sporą dawką zieleniny. Polecam :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 łyżeczki soli
Pełny talerzTzatziki Tzatziki są fenomenalnym odstępstwem od pospolitej mizerii z ogórków. Gdy tylko zaczyna się sezon ogórkowy są one częstym gościem na moim stole. Zazwyczaj robię tzatziki do grilla, idealnie harmonizują się z grillowanym mięsem czy kiełbasą. Oczywiście muszą być mocno czosnkowe, i mocno ogórkowe-im więcej ogórków, tym lepiej:) Jeśli mam w lodówce kilka ogórków to nawet nie w głowie
na moim stole...SKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska dodałam jeszcze odrobinę kminku i rozmarynu łyżka oleju ryżowego PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Plastry boczku wysmarować marynatą
ClauditteMissCookingchili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe
Pociąg Do Kuchnisytość w jednym. Do tabbouleh (wym. tabule ) można także dodać orzeszki piniowe, które ja zastąpiłam płatkami migdałów. Libańska sałatka z bobem i quinoą jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z grilla, a komosa ryżowa sprawia, że może też funkcjonować jako samodzielna przekąską. Składniki: – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – 1 szklanka quinoy (komosy ryżowej) – 1 ogórek zielony
Pociąg Do KuchniMam wrażenie, że dopiero co dzieliłam się z Wami wpisem w którym opisałam garden party zorganizowane na pierwsze urodziny naszego dziecka —>KLIK. Czas tak
Mienta blogGotowy przełóż do naczynka. Gotowany sernik z serka wiejskiego można jeść na ciepło lub na zimno. Szczerze rekomenduję wersję schłodzoną w lodówce.Swój sernik podałam z grillowanymi (na grillu elektrycznym) morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi. *użyłam pełnotłustego serka wiejskiego Delikate z Biedronki ** w zależności od gęstości serka wiejskiego - jak jest w nim dużo śmietanki to dajcie dwie łyżki budyniu
tost z dżememSzczyt sezonu grillowego. Warto się pokusić o zrobienie hamburgerów, na przykład z grilla. Ważny jest dobór składników i ich kompozycja. Udało mi się kupić mięso z czarnego Angusa, które według mnie jest nieporównywalnie lepsze od tradycyjnej wołowiny jaką mamy w sklepach. Ten gatunek to jeden ze światowej czołówki dobrego smaku. A jeśli już mamy tak dobrą podstawę hamburgera to wypada
Milion Smakówmleka sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić
MarciochaKucharzyjuż ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną wystarczy nie dodawać papryczek. Domowy
Pyza i SurówkaSkładniki: naleśniki pieczarki (7 szt.) papryka czerwona (1/4 szt.) papryka pomarańczowa (1/4 szt.) patisony konserwowe (5 szt.) pomidory w puszcze krojone (1/2 puszki) sól pieprz pikantna przyprawa do grilla woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. W trakcie smażenia robimy sos. Najpierw obieramy i kroimy pieczarki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę
Weganka gotujebiała fasolka (1 puszka) czerwona cebula (1/2 szt.) bułka tarta (1/3 szklanki) mąka ziemniaczana (1 łyżka) margaryna (2 łyżki) olej lub oliwa do smażenia sól pieprz ostra przyprawa do grilla Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 4 kotlety Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski i smażymy na margarynie. W trakcie smażenia kroimy. Fasolkę odcedzamy, przyprawiamy i bledujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kiedy
Weganka gotuje