zioła prowansalskie, papryczkę chilli drobno posiekaną oraz sól i pieprz. Pierś kurczaka zalać tak przygotowaną marynatą i odstawić na kilkanaście minut. Kurczaka smażyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym w czasie gdy dynia będzie prawie miękka. Sałatka : W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem Na talerzu ułożyć
Codzienne Gotowaniechleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni. zupa cebulowa Uwagi : Zupę cebulową można też zagęścić mąką : gdy cebula jest już
Aromatyczne PodróżeSkładniki: 5 dużych jaj; 7 średnich ogórków konserwowych; Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g); 2 łyżeczki musztardy (u mnie
Gospodyni Miejskaporcjowałam mięso po 120g aby były mniej więcej tej samej wielkości. Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i sosem czosnkowym
W garach u Gosibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby. Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne . Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek) 1kg marchwi
W garach u Gosikoniec odwiedziliśmy również dwa stoiska specjalizujące się w mięsie. Pierwsze z nich sprzedawało dziczyznę (m.in. strusia i jeśli dobrze pamiętam zebrę), na drugim mięsne burgery i rarytasy z grilla. Ja oczywiście tylko słuchałam i robiłam zdjęcia :) Naszą wspaniałą wycieczkę zakończyliśmy w winiarni :) W kameralnej sali znajdującej się w piwnicy mieliśmy okazję spróbować dwóch pysznych win oraz towarzyszących im przystawek - serów
Chilli Czosnek i OliwaZapiekanki - 50 cm klasyki polskiego street food-u gofreak - gofry na wytrawnie i słodko West Coast Toast - tosty Fresh Donuts - amerykańskie pączki z dziurką:) Kill Grill Burger & Sandwich Bar - burgery Hussar Coffee - kawa Złote Paluchy Churros - hiszpańskie churros Jack Burger - burgery Letni Kredens Food Truck - sandwiche z pastrami
Atlas Smakówmiski i dodajemy kalafiora, jajko, drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej i doprawiamy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni - wkładamy bataty i zapiekamy ok. 20 minut (opcja grill). Teraz wszystkie składniki w misce mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Przygotowane bataty wyjmujemy
Alutka-GotujeMozzarella Pyszna kolorowa sałatka, która zachwyciła wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Kasza bulgur, mozzarella, czarne oliwki i pomidory to idealne połączenie smakowe. Ponieważ mozzarella rozpuszcza się na grillu i robi się lekko lejąca, trzeba ją delikatnie zwinąć w pół . Lubię drobną kasze bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać ją wrzącą wodą lub gorącym bulionem, przykryć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzarlotka sypana , czyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBlaszkę przykrywamy folią aluminiową. Łososia pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C na środkowej półce w opcji termoobieg, ostatnie 3 minuty pieczemy bez przykrycia i zmieniamy opcję na grill. Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy
Gotowanie i blogowaniepokroić drobniej i nadziać je na dołączone do zestawu, metalowe szpikulce do szaszłyków. Jeśli chodzi o warzywa, to zdecydowanie mogę stwierdzić, że smakują tak, jak te przygotowane na tradycyjnym grillu! Cukinia jest miękka, pomidorki koktajlowe nie zmieniają się w puree, a papryka wychodzi idealnie soczysta, Można poczuć się jak na majówkowej imprezie w ogrodzie :) Co najciekawsze, oprócz wytrawnych dań
Poranek na słodkoSmażony, pieczony, z grilla - każda wersja camemberta na gorąco jest wspaniała. Dziś wersja smażona na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także dlatego, że jest naszym rodzimym skarbem. Taka polska oliwa. Składniki: 2 serki camembert 1 jajko łyżka pociętych suszonych pomidorów dwie łyżeczki ziół
Gotowanie i blogowanieŚwietny pomysł na ogórki. Idealne jako dodatek do kanapek, grilla czy obiadu. W pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dużą ilością czosnku i chili. Składniki na 1 kg ogórków gruntowych: 3/4 szklanki octu 2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 średnia główka czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki chili (w zależności od upodobań można dodać więcej) Ogórki umyć, odkroić końcówki
Bullio