się rozpuścił, garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogień i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wsypujemy pokrojoną skórkę pomarańczową , mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż skórka zrobi się szklista, a syrop zgęstnieje, będzie się powoli zlewał cienkim strumieniem z łyżki, gdy podniesiemy ją do góry. Na końcu gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie mieszamy. Gotową skórkę przekładamy gorącą(...)czystych słoiczków i szczelnie zamykamy wieczkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taką skórkę możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. T aka skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek. G dy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą
Przepisy i porady kulinarnetradycyjnego sernika. Nie wszystkim jednak smakowało. Przepis na taki sernik znajdziecie tutaj . Otworzyłam także słoik z ogórkami po kanadyjsku . Ogórki są bardzo smaczne i na pewno w tym roku zrobię więcej takich pyszności. Chociaż zrobiłam zbyt mocny ocet i dla mamy ogórki są trochę za kwaśne. A co oprócz gotowania? Sukienka powoli się dzierga, chociaż znowu nie obyło się
blog.moje-pasje.infokonsystencji. Na zimę będą idealne do lodów, deserów i serników. Składniki: 1,5 kg truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Truskawki umyć i odszypułkować. Większe pokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCytrynowy sernik na mocno czekoladowym spodzie brownies i lustrzaną polewą-oczywiście też czekoladową. SPÓD BROWNIES 120 g masła 120 g mąki pszennej 100 g mlecznej czekolady łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja lub 3 małe łyżka cukru waniliowego Masło,połamaną czekoladę i kakao rozpuścić na najmniejszym gazie aż powstanie gęsta i jednolita masa czekoladowa.Ostawić do lekkiego(...)wrzucić cukier z wodą i gotować aż cukier się rozpuści,dodać kakao i kremówkę.Wymieszać do połączenia składników i zagotować.Odstawić i do bardzo gorącej polewy dodać żelatynę-mieszać aż się rozpuści.Polewę przelać przez sitko,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Odstawić do wystudzenia.Kiedy polewa osiągnie 30-35 º C. można polać nią sernik. *podaję moją metodę pieczenia
Anielskie wypiekidokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki. masa śliwkowa Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać przez sitko. Ser zmiksować z cukrem, dodać mus śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę(...)upieczonego biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem, na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik
RAROSSAminął prawie miesiąc. Ale poniżej dzielę się z Wami już skompletowaną recepturą tego delikatnej słodkości, przypominającej odrobinę w smaku włoskie tiramisu. A co będzie nam potrzebne do przygotowania tego sernika? Składniki na tortownicę 16cm 700 g zmielonego twarogu z wiaderka (polecam Piątnicę) 250 g śmietanki 36% 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 cukier migdałowy 1 szklanka cukru pudru + 1,5 łyżki(...)powinna byc słodka i puszysta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami maczanymi w mocnej kawie. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Nie gotujemy! Schłodzoną żelatynę wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej i wolno miksujemy. Połowę masy serowej przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie wykładamy biszkopty maczane w kawie. Po ich ułożeniu (w miarę
Raj dla PodniebieniaDziś zapraszam Was na szybki deser czekoladowy z orzechami laskowymi i bananem. Prosty w przygotowaniu, pyszny, ze wspaniałymi chrupiącymi orzeszkami laskowymi. Idealnie poprawia nastrój i humor
Słodkie okruszkiUwielbiam desery. Bardzo często pojawiają się w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny. Pyszny kremowy deser kokosowo sernikowy (z żurawiną i pomarańczą) . Idealny na zaspokojenie
Słodkie okruszkiGenialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego
moj przepis naPrzepis pochodzi z książki Deutsche Küche, którą mam przyjemność mieć w swojej domowej biblioteczce :) Zainspirowana postanowiłam dziś zrobić sernik. Wzorując się na przepisie wprowadziłam małe
Tagebuch po polskuPrzepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały
Smakowy RajMocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego) 3jajka 300g masła extra 1 i 1/3 szklanki cukru 300ml mleczka kokosowego 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 1,5 szklanki wiórków kokosowych(...)mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy . Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką. 4. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin
Szalona Kuchnia EwelinyŚwietny w smaku, niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,5kg białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 300g masła extra 1,5 szklanki cukru 400ml mleka 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 9ml olejku rumowego Dodatkowo: 500g herbatników kakaowych(...)wystudzenia. 3.Polewa: Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami. 4. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Szalona Kuchnia EwelinySernik na zimno na biszkopcie Składniki : Biszkopt jajka- 3 szt cukier- 0,5 szklanka mąka -0,5 szklanki proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki kakao -2 łyżki Masa serowa : jogurt grecki - 250 ml ser biały - 1 kg żelatyna - 5 łyżeczek woda gotowana gorąca - 7 łyżek cukier puder - 1 szkl Dodatkowo : polewa czekoladowa - 1 opak herbatniki - 17 szt Przygotowanie
Kuchnia Danusidwóch limonek pół szklanki cukru trzcinowego Wszystko gotujemy razem do momentu aż się cukier rozpuści. Studzimy. Konfitura jagodowa lub borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki cukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka na sernik (mielonego) łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii
ladykitchenCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miała imieniny. Jak co roku prosiła o przygotowanie jakiegoś pysznego ciacha, które mogłaby zabrać dla koleżanek w pracy na poczęstowanie. A że mama tak samo mocno jak ja kocha serniki – to wiedziałam, że na bank ciacho będzie na jego bazie. Na spróbowanie zabrałam też kawałek do Ł. – wszyscy jednogłośnie byli zachwyceni! Ciasto robiłam pierwszy(...)RABARBAROWY: Rabarbar zasypujemy cukrem, gotujemy kilkanaście minut do rozpadnięcia. Po tym czasie blendujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy dokładnie, wlewamy do rabarbaru. Dostawiamy do wystudzenia, ale nie tężenia! Po wystudzeniu ubijamy śmietanę na puch, dodajemy 2 łyżki rabarbaru, mieszamy, a następnie dodajemy całość śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki
Ostra na Słodko