Potrawka z kurczaka kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze gdy byłyśmy z Siostrą chore lub któraś z nas miała problemy żołądkowe Mama gotowała potrawkę. Wiele lat później, a konkretnie dwa lata temu potrawka z kurczaka lub indyka stała się moim głównym pożywieniem na kilka miesięcy. A to za sprawą przygody z macierzyństwem i karmieniem piersią, a przede wszystkim mojego małego(...)sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu
Kuchnia po mojemuDzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż
Ala piecze i gotujeSoczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku(...)drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem
Kuchcik gotujekurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Szynka pieczona w rękawie autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Kaczka z pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka(...)Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Kurcze pieczone na browarku autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Schab pieczony z orzechami autorka: Zdrowa Kuchnia | blog: Zdrowa
Kuchenna Kontrrewolucyakurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy
VioletoweKucharzenieJapoński gryczany makaron w towarzystwie kurczaka i warzyw - pyszny i szybki obiad. Soba gotuje się około 3 min., a kurczak z warzywami w woku do 15 minut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju(...)sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeDziś w roli głównej kurczak z makaronem Chow Mein i sosem hoisin, prawdziwie ekspresowe danie. Przy okazji chciałabym wam polecić sos, który użyłam do dania. Zazwyczaj
Mania Gotowaniatymiankiem i majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy
Mania Gotowaniapodsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego(...)Kroimy w kwadraty (wielkość zależy od nas samych), nadziewamy łyżeczką farszu i sklejamy najpierw w trójkąt, a następnie dwa końce ze sobą. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie polewamy stopionym masłem i delikatnie mieszamy. 4. Obrane buraki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz
Kuchnia w czekoladziepokroić w kostkę, zalać wodą i również ugotować al'dente. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyc sola i pieprzem. Usmażyć na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowanego brokuła, kawałki kurczaka a na wierzchu kawałki dyni. Sosem beszamelowym zalać składniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch posypać startym serem, ja użyłam długodojrzewającego sera Dziugas. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa, pieprz. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać mleko doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje
Monia miesza i gotujekostka serka topionego śmietankowego łyżeczka masła sol, pieprz imbir świeży (kawałek ok 1 cm.) woda do ugotowania marchwi 100 ml wywaru z pieczenia kurczaka Przygotowanie: Obrane 3 marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy marchew mięknie dodajemy dynię i imbir (dynia gotuje się szybko, a po cóż ją wygotowywać). Pod koniec gotowania dodajemy masło i pieprz. Ugotowaną marchew, imbir(...)dynię miksujemy wraz z papryką pieczoną z kurczakiem na gładko. Lepiej wyciągnąć warzywa z wywaru co by nie być w żółte ciapki ;) Dolewamy wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa. Na zdjęciu obok z wkładką
Kuchnia po mojemurondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się gotować, dodajemy do tego kawałki kurczaka i całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam(...)tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez
Emcia PichciDodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy. Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki. Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu. Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej
Smaki Brazyliiśrednicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy
Maślane ciasteczkoCzasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha. Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól
Pasja SmakuPIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso, tak jak szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę. Tak przygotowany farsz
Życie zamknięte w smakuPrzyprawa do rosołu ew. vegeta Sól, pieprz Śmietana 18% Mąka Chrzan tarty Wykonanie: Żołądki myjemy, kroimy ( na 4 części lub na 2 w zależności jakie są to żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu Po ugotowaniu część wywaru odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy
Smaki Ewyprzepisy jakie zgromadziłam przed podjęciem decyzji o założeniu bloga. I ten właśnie dziś Wam proponuję. Jest to przepis w którym wykorzystujemy resztki kurczaka. Zapewne często macie problem z kurczakiem pieczonym bądź gotowanym jaki został Wam z obiadu. Bywa tak, że jest go po prostu za mało aby podać na przykład na kolejny dzień na obiad. I tu mam rozwiązanie
Ewa w kuchniWytrawno-słodko-ostro-ziołowe – mieszanka smaków pieszczących kubki smakowe z prostych składników. Składniki: 1 bagietka 100 g masła 3 ząbki czosnku, pietruszka, sól 500 g wątróbki z kurczaka 1 marchew gotowana 1 cebula 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz 1 łyżka papryki ostrej gruszka 1-2 łyżki masła 2-3 łyżki
Pociąg Do Kuchnikroimy w drobną kostkę i dorzucamy do kurczaka. Gdy pomidory zmiękną to dorzucamy paprykę pokrojoną w grubą kostkę i dodajemy do kurczaka. Całość dusimy do miękkości. Podczas duszenia kurczaka z warzywami gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy wszystko mamy gotowe łączymy ze sobą i podajemy Smacznego
Kuchenne Wariacjezapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający
Wiem co jemok.20dag wątróbki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty pomidorki koktajlowe sól, pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki. Układamy w papilotkach (ja korzystam z silikonowych). Do środka wsypujemy ser, następnie
Mój Smak na Życiepiersi kurczaka 70 dag wątróbki 2 jajka duża cebula sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy
Na słodko lub wytrawniePieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4
NA MOIM TALERZUOglądając telewizję wiele razy zwróciła moją uwagę reklama o kurczaku smażonym w pergaminie (papirus) czy torebce papierowej. Trochę bałam się, że kurczak będzie niedosmażony lub po
NA MOIM TALERZUPrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnykurkumyłyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki sólSposób przyrządzenia : Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać tak jak na zdjęciu : ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę po 25 minutach pieczenia. Całość piec
pieprzny smaczekDzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę
Chilli Czosnek i OliwaPyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól,pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.Ułożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką
Moje domowe kucharzenie