Składniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy
upichconaBardzo dobry, domowy fast food. Smażyłam kilka razy tortille sama, jednak tym razem znalazłam je w promocji w sklepie gotowe, miałam też kurczaka w panierce z
NA MOIM TALERZUkukurydzy konserwowej3/4 szklanki makaronu w kształcie ryżu3 łyżki majonezuSól, pieprzPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu odstawiamy makaron do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości mięsa). Brokuł rozdzielamy na na niewielkie różyczki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 5-7 minut
Emcia Pichcijeden z mich przepisów z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej(...)formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy
Moniki Smakołykiserki śmietankowe o różnych smakach Zabieramy się do pracy :) Makaron g otujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy. Brokuły rozdrabniamy na małe różyczki i gotujemy ok. 5-6 min. w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Smażymy na patelni. Do małego garnka wlewamy półtorej szklanki wody, zagotowujemy i wrzucamy kostkę rosołową. Następnie dorzucamy(...)smaku. Ja wrzucam ok. 5-6 szt. Musimy dokładnie mieszać, aby serki się rozpuściły nie pozostawiając grudek. Nie gotujemy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwy w następującej kolejności: makaron odrobina sera brokuły odrobina sera kurczak odrobina sera makron i tak aż do wyczerpania składników Następnie polewamy wszystko naszym sosem z serków. Wkładamy
Kolejny blog o gotowaniuuwzględniając to co macie w danej chwili w lodówce. W przepisie można pominąć kurczaka i zrobić danie wegetariańskie, jeśli jednak lubimy mięso to można użyć piersi z kurczaka świeżej (do usmażenia), gotowanej lub z pary. Taki makaron to dobry sposób do zagospodarowania “resztek” z lodówki. Nowy post Makaron z kurczakiem i szpinakiem pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceziele angielskie i liść laurowykostka rosołowamajonezKurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Ryż gotujemy na sypko, a jajka na twardo. Kroimy papryki, ogórki, jajka w kostkę. Odcedzamy kurczaka, dodajemy resztę składników do miski. Mieszamy z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem. Mmmm pycha
NA MOIM TALERZUgrubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso
Pobite gary Barbaryżółta + zielona) - 500 g pomidorów - 140 g makaronu - sól, pieprz - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 litry wody Składniki na 6-8 porcji. Kurczaka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam się gotować dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie cebulę kroimy w kostkę oraz czosnek(...)zupy. Na koniec dajemy cukinie umyte i pokrojone w kostki. Jeżeli mamy duże cukinie i są w nich spore pestki to je wycinamy. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowanego kurczaka wyciągamy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do zupy. Jak ktoś nie lubi makaronu
Kuchenne Wariacjezupki i akurat mam w posiadaniu kilka fajnych składników do takowych zupek postanowiłam coś cudnego wyczarować. I wyszło! Aromatyczna, imbirowa, pikantna. Taka jak lubimy.Składniki: 250 gram piersi z kurczaka 250 gram krewetek koktajlowych 4 plastry ananasa z puszki papryka czerwona 3 cm imbiru dwie trawy cytrynowe papryczka chili litr bulionu marchewka ząbek czosnku szczypiorek sól pieprz dwie(...)Gotujemy wywar przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka oraz paprykę. Marchewkę kroimy w słupki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Na końcu
Mango PapajaSposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki na min. dobę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na tłuszczu. Dodajemy posiekaną kapustę. Dusimy do czasu aż zmięknie. Mieszamy z ryżem. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy. źródło: przepis od znajomego Ilość porcji
Pobite gary Barbaryjeszcze jeden atut. Mianowicie dobór składników do wykonania tego przepisu jest łatwy i są one dostępne dosłownie wszędzie, na dodatek przez cały rok. Nic tylko gotować Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 330 g kurczaka lub indyka – ok. 150 g keczupu – 3 kubeczki śmietany kremówki (30% lub 36%) – 12 pomidorków koktajlowych (wyparzonych i obranych ze skórki) – łyżka tłuszczu do smażenia – pieprz(...)kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając łyżkę oleju. Smażymy ok. 15 minut na średnim ogniu aż mięso się delikatnie zarumieni. Do tak przygotowanego kurczaka wlewamy śmietanę, keczup, przyprawiamy solą, pieprzem, a całość mieszamy i gotujemy przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia (co jakiś czas zaglądając i mieszając całość). Po tym czasie sos powinien być gęsty (odparowujemy
Szybko Tanio SmacznieWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i
kulinarnyJastopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry (jeśli(...)gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa
Brzuszki Łakomczuszkisię na każdą okazję. Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 4 ogórki kiszone podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 3 łyżki majonezu Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnesuchej patelni, aby się ładnie zarumieniły.Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy.*W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie.Do usmażonego kurczaka dolewamy śmietankę, gorgonzolę i masło. Wszystko razem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ugotowany makaron (aldente) przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną natką
kulinarnyJa