smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu
głodny alergikLatem nie mam wielkiej ochoty na gotowanie i jedzenie mięsa, ale kiedy pozostali domownicy całym sobą się go dopominają, czasami nie mam innego wyjścia. Przy tej temperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem(...)ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe
W SMAKmajonezu, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam na sitku. 2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Kukurydzę odsączam z zalewy. Ogórki oraz filet z kurczaka kroję w niewielką kostkę. 4. Pora, jajka, kukurydzę, ogórki i kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam
Tradycyjna kuchnia Kasipapryki -1 cebula -5-6 ziemniakow -5 jaj -150 ml jogurtu naturalnego -piers z kurczaka -sol ,pieprz i przyprawa do kurczaka SPOSOB PRZYGOTOWANIA: 1.Kurczaka i papryki kroimy w kostke, cebule w piorka a czosnek przeciskamy przez praske. 2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pol twardo, kroimy w talarki o grubosci ok 2cm. 3.Kurczaka przyprawiamy i smazymy . 4.W misce mieszamy
PychaDaniaszklanki kaszy gryczanej; - 3 szklanki bulionu; - 3 ząbki czosnku; - 200 ml śmietany 30%; - 200 ml śmietany 18%; - sól, pieprz, tymianek, słodka papryka w płatkach; - 1 cebula Wykonanie: Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi w moździerzu ząbkami czosnku z 1 łyżeczką soli oraz pół łyżeczki papryki w płatach. Odstawić na 15 minut. Podsmażyć na oleju do zrumienienia, dodać 1/4 szklanki wrzącej(...)około 1 minutę mieszając. Dodać 1/2 łyżki tymianku, zalać wrzącym bulionem. Przykryć i gotować 10 minut, zamieszać dodać śmietany i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut. Zamieszać kaszę, nałożyć na talerze/miski, na wierzchu układając kawałki kurczaka. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plłyżki sosu Worcester łyżka ulubionej musztardy sól i pieprz natka kolendry kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przygotowanie: Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec w żaroodpornym naczyniu. Cukier, ocet i mąkę gotować do momentu uzyskania przezroczystości. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem
Karczma Honoriettybulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny Wykonanie. Kurczaka ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew .Udziec i marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić do sosu. W gorącym bulionie namoczyć rodzynki i na 5 minut włożyć(...)śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christopherałyżka musztardy 4 duże łyżki jogurtu 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, majeranek Przygotowanie: Brokuły gotujemy 10 minut, aby trochę zmiękły, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy każdą pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo filety z kurczaka
Symfonia smakowamoździerzu, mieszamy z 2 łyżkami oleju oraz 2 łyżkami miodu, zalewamy kawałki kurczaka, odstawiamy na około 10- 15 minut, dokładamy pokrojoną w ćwiarteczki limonkę plasterki boczku rozcinamy na połówki ryż wsypujemy do wysokiej patelni, zalewamy wodą, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 7 minut. Ryż będzie niezwykle delikatny i puszysty, jajko mieszamy
Luźna Kuchniawytrawnego wina- łyżka oleju- dwie łyżki majonezu- sól, pieprz- czerwona słodka papryka- suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła)Przygotowanie:1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.2. Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, przyprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Podsmażamy na dosyć dużym ogniu, a kiedy
Kraina Tysiąca Smakówbaby 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki ocetu balsamicznego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy umyte, osuszone i oczyszczone filety z kurczaka, pokrojone w kostkę. Partiami dodajemy szpinak. Całość obsmażamy, aż szpinak zmniejszy swą objętość, na koniec dodajemy ocet balsamiczny
Moja smaczna kuchniajeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Ma się tylko lekko podgotować i po wyjęciu z wody powinien być
My simple kitchenproszku PRZYGOTOWANIECebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę.Dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy - ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku(...)Nasze leczo z kurczakiem gotowe
Moje Kuchenne RewelacjePrzychodzą takie dni kiedy nawet Brasileiro nie ma ochoty na gotowanie. Kocyk, filmik, Polonesa obok - tak, stanie przy kuchence nie... A głód nadchodziNiniejszy przepis powstał z potrzeby chwili i resztek tego co znaleźliśmy w piekarniku i lodówce.Rezultat poniżej na zdjęciu.Składniki: - resztki pieczonego kurczaka- pomidor- papryka czerwona- plaster sera "fetopodobnego"- garść oliwek czarnych- starty ser żółty o ostrym
Smaki Brazyliibardzo czasochłonne danie i nawet mnie, kuchennemu laikowi, jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. ;) Jest lekkie, zdrowe, a przede wszystkim naprawdę pyszne!Składniki (na 2 porcje) :-mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g)-makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g)-mały jogurt naturalny (ok.180 g)-brokuł świeży lub mrożony-duża marchewna sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka)-2 łyżki serka(...)rozgrzać oliwę wraz z pokrojonym porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec z obu stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować, dodać serek, por z czosnkiem i przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Przełożyć makaron, mięso z sosem i warzywa do naczynia żaroodpornego, dodając resztę jogurtu naturalnego i starty
Kuchnia Ellie