gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:113/372)

Sałatka z kurczaka i szparagów 285

chcąc pysznie to wykorzystać podczas kolacji, postawiłam na sałatkę . Szybko I zdrowo :)Zaczynamy.  Składniki:ugotowany kurczakszparakipomidory koktailoweszczypiorekdip koperkowy/ jogurt naturalny  Wykonanie:Obieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia.Pomidory kroimy na pół. Dodajemy szczypior. Do sałatki dodajemy dip koperkowy. lub jogurt naturany.Mieszamy składniki. Smacznego

Smaki Edyty
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 165

jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kura w opałach. 248

Dziś krótko, szybko i na temat.Ach, nie ma czasu. Nie MA CZASU na dłuższepisanie. Na nic. Sen? A co to takiego?Chociaż na gotowanie chwilę znalazłam. Musiałam. Poprostu już nie wytrzymywałam.  CZOSNKOWY KURCZAK Z PIEKARNIKA. (przepis wymyślany na szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z kurczakiem 6697

łyżki majonezu 200 g startego żółtego sera 2 łyżki ketchupu  2 łyżki oleju ( do smażenia kurczaka) sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z olejem. Gotujemy makaron tak jak na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy połowę startego sera, majonez i ketchup

cookpl
Pierś indycza faszerowana daktylami 134

wyszła bardzo zadowalająco ( żeberka z sosem cebulowo-keczupowym ). Ochoczo zabraliśmy się więc za drugą esencję, do potrawki z kurczaka. Ale żeby nie było to aż tak oczywiste, to zamiast kurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w sumie pierś wzbogaciliśmy o daktyle, a całość podaliśmy z ziemniakami polanymi(...)godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu i surówką z marchwi i jabłka, a pysznym sosem polewamy mięso lub ziemniaki

Marder&Marder Manufacture
Rolada nadziana kaszą i śliwkami otulona szynką szwarcwaldzką 160

smaku Pieprz Natka pietruszki do dekoracji 1.        Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). 2.        Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka

VioletoweKucharzenie
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 239

litrów zimnej wody, stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące się szumowiny. Gotujemy jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i odrobiną gotowego "rosołku". Wywar w smaku powinien przypominać rosół. Gotowy wywar przecedzamy, kurczaka zostawiamy do przestygnięcia, resztę wyrzucamy. Mięso obieramy i rwiemy na małe kawałki, odstawiamy. Wywar stawiamy na minimalnym ogniu(...)ogniu przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki zielnej cebulki, smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy sokiem y limonki i jeszcze ewentualnie solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. 3. Do miseczek nakładamy makaron, mięso kurczaka, jajko. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy zieloną i prażoną cebulką, kolendrą, cząstkami limonki, plasterkami chili. Podajemy z sambal oelek

Kuchnia Prezydentowej
Klopsy w skórkach 147

przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej   Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulęi czosnek.Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych(...)Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę.   Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Wyrabiamy nasz farsz.   Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.Uk

Maminek kulinarny
Kurczak z suszonymi owocami 179

cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy do kurczaka, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Ryż podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu w rondlu z pozostałą oliwą dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, dodajemy

kgwjanczewo
Makaron świderki w sosie pomidorowym a’la Bertoldo 391

bądź żółta papryka pół średniej cebuli dymki 180gramów - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy do mięsa - czosnek granulowany, złocisty kurczak, ostra i słodka papryka, majeranek (my dodajemy ich dość dużo, gdyż lubimy wyrazisty smak mięsa, ale jak kto woli). W garnku gotujemy makaron al dente. Na dość dużej patelni (gdyż później będzie nam łatwiej mieszać wszystkie składniki razem), którą wcześniej przecieramy(...)oliwek bądź zwykłym olejem, smażymy kurczaka. Gdy zauważymy, że mięso dobrze się podsmażyło, dodajemy przyprawy, a gdy te połączą się razem z mięsem, dodajemy pokrojoną paprykę, zostawiając na małym ogniu przez 5 minut. Następnie koncentrat - wcześniej pomieszany z 0,5 l wody. Łączymy to z odcedzonym makaronem i cebulą. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Koncentrat

WeAreCrazy
Kurak pomidorowo - musztardowy 206

chrzcin pozostało 5 dni. Zbieram kulinarny zapał na sobotnie gotowanie, więc obiady w tym tygodniu są ... cóż tu dużo mówić nudne, pospolite, a przede wszystkim proste i szybkie. Czyli ... znowu kurczak ;) Cóż ja poradzę, że zawsze można znaleźć go w moim w zamrażalniku, a jeśli nie to w pobliskich, osiedlowych delikatesach. Kiedy w domu brak pomysłu i produktów na obiad

Kuchnia po mojemu
szybkowar-pyszny, soczysty, czosnkowy kurczak w garam masala... 122

również w środku, schować do lodówki na całą noc do rozgrzanego garnka szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kurczaka z marynata i podsmażyć krótko z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie podać z młodymi ziemniakami, koperkiem i np. surówką pomidorowo-ogórkową

W Mojej Kuchni Lubię
Bulion z kaszką wersja Mamy 197

taki gotuję , ale w wersji Mamy jest trochę inny - a na pewno smaczniejszy bo nie ja musze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas: 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka kurczaka 1 młoda włoszczyzna bez kapusty 6 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny(...)bulionu bo byłby za intensywny ziołowo. Umyte i osuszone zostały zamrożone. Ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na 3 części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego pieprzu i sól. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania ( nie szumować ) . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 40 minut. Dorzucić listki lubczyku i gotować jeszcze 15 minut ( w tym czasie

Buniabaje w kuchni
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 211

też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI(...)pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Umyte pieczarki kroimy drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i  mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśnięte bułki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię