lodówki. Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go upycham, aby pozbyć się powietrza. Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była poniżej szynkowara. Szynkę gotuję godzinę w 70 st C, ( bez termometru; jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza). Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki
Takie tam pichcenieSKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszkiPANIERKA1 jajko2 łyżki mlekaszczypta soli bułka tartaolej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIAZmielić szynkę.Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś
zielonacukinkakażdego dzieciaka. Te kanapki robię często na urodzinowe party dzieci. Bułki durum są wtedy idealne. Monte Cristo kanapka Składniki: na 6 kanapek 6 bułek durum, tutaj przepis 6 plastrów gotowanej szynki 6 plastrów żółtego sera 1 jajko 3 łyżki roztopionego masła 100 ml mleka 1 łyżeczka musztary Przekrój bułki na pół. Roztrzep jajko w mleko wraz z masłem i musztardą
codojedzeniagałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub 3 świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 2 kromki wiejskiego chleba starty parmezan/ do posypania Wykonanie: -Fasolę namoczyć w wodzie(...)marchewki , seler ,liście bietoli i kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę i poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym
Zakamarki mojej kuchni28x12 cm) 100 g mąki kasztanowej 130 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 300 g gotowanej szynki 200 g żółtego sera - czerwony cheddar Przesiać mąki i proszek, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać masło i jajka, zmiksować. Pokroić szynkę i ser w kostkę, dodać do ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzebułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych
Smaki Ewyszkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić
Moje domowe kucharzeniemałym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso
Szczęśliwa kuchniabędę już pisała ( mam 15 min. do wyjścia), tylko zaproszę Was tu wszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić
pieprzny smaczekmałym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut, kroimy na porcje i podajemy. SKŁADNIKI Składniki na formę o średnicy 25cm 350g szparagów (waga po oczyszczeniu) 150g pora (tylko biała i jasnozielona część) 150g szynki gotowanej wędzonej, w kawałku 5 jajek L lub 6 jajek M (40g, waga w skorupkach) 250g naturalnego serka twarogowego 6 pełnych łyżek drobno startego parmezanu, Grana Padano albo Pecorino Romano
Karo in the KitchenSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana
W Mojej Kuchni LubięZrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki
R'n'G Kitchenrobi się ją dosłownie chwilkę. Najlepiej wygląda podana w szklanej salaterce. Składniki cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku lub dymki(...)gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). Sałatkę układamy warstwowo. Na początek: brokuł, potem połowa cebuli z sosem tatarskim, potem szynka, groszek cukrowy, białka
Ugotowane pozamiatanewcześniej i na noc wstawić do lodówki - moim zdaniem jest wtedy jeszcze lepsze :) Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie mini pizzy krok po kroku. Pizza z szynką i mozzarellą. Mini pizze z szynką i mozzarellą - lista składników: Składniki na ciasto na pizzę: 300g mąki pszennej + dodatkowa ilość do oprószenia stolnicy 200g letniej wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru brązowego(...)łyżka cukru brązowego 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki zmiksować, następnie dodać po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii i oregano - wymieszać. 10 plastrów szynki gotowanej (np. z indyka) pokrojonych w kostkę 250g startej mozzarelli Przepis na mini pizze: Krok 1. Ciasto na pizze podzielić na 10 części, z każdego kawałka uformować plaski placuszek. Następnie placki
Moja Książka Kucharska