Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 150g sera żółtego w plastrach, 100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć
W kuchni u MonikiTaki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła. Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK
Pasje Jolkiwarzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku kilka gałązek szczypiorku 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób(...)Pieczarki obrałam ze skórki ( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek. Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą
Gosia gotujeSkładniki: 1 cebula 1 pomidor 3 plastry gotowanej szynki 2 jajka 3 ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i podzielone na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego cząbru 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, szynkę w paski. Na patelni podsmażamy cebulę
Moja smaczna kuchniakawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórki i jabłko również. Buraka ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie wymieszać. W oryginale jest szynka gotowana pokrojona w kostkę, ale nie jest to konieczne. To już zależy od Was. Ja osobiście wolę na wigilię bez szynki. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do sałatki. Wstawić
Kuchnia Pokoleńaluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem z pieczarkami oraz przeciśniętym
Pudełko rozmaitościWielkanocnymi i dlatego w jej składzie znajduje się szynka i majonez. Jajka wypełnione tą pastą możemy podać na świąteczne śniadanie, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek 5 dag gotowanej szynki kawałek czerwonej papryki 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy rosyjskiej (lub chrzanu) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka ugotować na twardo
Danka PichciWielkanocnymi i dlatego w jej składzie znajduje się szynka i majonez. Jajka wypełnione tą pastą możemy podać na świąteczne śniadanie, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek 5 dag gotowanej szynki kawałek czerwonej papryki 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy rosyjskiej (lub chrzanu) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka ugotować na twardo
Danka PichciEvenki Sałatka w ziemniakami, wędzonym serem i szynką 0,5 kg ziemniaków 20 dag wędzonego sera żółtego 2 łodygi selera naciowego 3 młode cebulki 2 jajka 25 dag gotowanej szynki 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl majonezu sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka i cebulkę drobno posiekać. Ser, seler
Pieguskowa Kuchniajuż niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję i część zamrażam bo po pierwsze
Wiem co jemładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć
To co kochampolędwiczek wieprzowych (jeżeli mamy możliwość, to poprośmy o zmielenie w sklepie) 300 g karkówki (jeżeli mamy możliwość, to poprośmy o zmielenie w sklepie) 150 g szynki gotowanej - takiej jak na kanapki, może być w plasterkach lub w kawałku 500 g świeżego szpinaku - lepiej kupić taki z warzywniaka a niżeli te paczkowane w marketach 1 duża cebula(...)zakrycie mięsa 4-5 jajek blaszka do ciast typu rolada, keks pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy. Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce. Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy
ClauditteMissCookingświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, więc podaję przepis na pyszną , wyjątkowo kruchą i soczystą szynkę gotowaną . Można ją również robić w ciągu roku, ponieważ jest wspaniała jako obkład do kanapek do pracy i nie tylko. Składniki : 1 kg mięsa z szynki, biodrówki , Do zapeklowania roztwór , który(...)majeranek, listek laurowy i 1.5 – 2 łyżek soli. Mięso sznurujemy , wkładamy do wody. Mięso musi być zakryte. Wstawiamy na gaz i od zagotowania – 8 min. minimalne gotowanie ( pyrkanie). Zostawiamy w tej wodzie na kilka godzin . min 6 godz. (a najlepiej na noc ) Następnie wstawiamy jeszcze raz i znów gotujemy 8 min i zostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie
Pysznosci Babci Basiwarzywa - pomidora, rukolę i awokado, które przełamują ciężkość tego dania. Kanapka jest bardzo sycąca, idealna na leniwe weekendowe śniadanie z kubkiem gorącej kawy. W wersji wegetariańskiej po prostu pomińcie szynkę lub zamieńcie ją na podsmażone na patelni plasterki pieczarki (najlepiej portobello lub brązowej). Kanapka Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado do kawy Starbucks Veranda Blend Składniki / na 2 kanapki(...)mleka po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej 30 g startego sera gruyere (lub innego o wyraźnym smaku) 4 kromki chleba żytniego 4 łyżeczki miękkiego masła 2 plastry gotowanej szynki (u mnie włoskie Prosciutto Cotto ) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 garści rukoli 1 średni pomidor pokrojony na plastry 1 awokado, wyjęta pestka, pokrojony na plastry 2 jajka łyżka masła
Chilli Czosnek i OliwaDobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera) 4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki(...)paluszków , każdy owijamy plasterkiemszynki. 2. Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut.3. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.4. Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut
Słodkości i nie tylko