gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:82/261)

Willowglen i zupa chrzanowa 139

idziemy robić mazurek pomarańczowy A tak poważnie: gotujemy sobie wywar na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie dodajemy włoszczyznę i gotujemy kolejne pół godzinki (co najmniej). Następnie z całości bulionu odlewamy ok. 2 litry, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki, otarty korzeń chrzanu (lub kilka łyżek gotowca ze słoika) i gotujemy, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy również część warzyw(...)bulionu, albo same białe, albo z odrobiną marchewki – wtedy nasza zupa będzie miała kolor jak na zdjęciu. Całość blendujemy na gęsty krem. Doprawiamy solą do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Ponieważ chrzany są różne, podana przeze mnie jego ilość jest szacunkowa. Zupa ma być lekko pikantna, z wyraźnie wyczuwalnym chrzanem, ale nie może, mówiąc kolokwialnie, wyciskać łez. Jeśli wyda

Kate's Kitchen
Ciasto marchewkowe 220

warzywnego. Nasz dziesiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego

Kolizje Smaków
Domowy pasztet z królika 204

zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni to bardzo chętnie wybierałam co bardziej chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące(...)pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać  liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia. 3. Cebule obrać i pokroić

UgotujmyTo.pl
Ogórkowa z curry i jogurtem 186

angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny ok. 2 litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z soczewicy z makaronem 141

organizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie. Uwielbiam zupy i często je gotuję, a obiad bez zupy dla mnie jest jakiś taki niepełny. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zupa syci, rozgrzewa i dodaje energii. W gotowaniu zupy fajne jest to, że każdy może dostosować ją do swoich upodobań i stworzyć(...)smaku Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 5 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak ugotować zupę z soczewicy z makaronem? Ziemniaki, marchewkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zagotować 2 litry wody z dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut, po czym dodać przyprawy (bez soli i pieprzu

Kuchcik gotuje
Rosół 668

wszystko co najlepsze. Znawcy tej zupy ;), czyli nasze babcie mowią , że dobry rosól to min 2 godziny gotowania. Każdy z nas ma sposób na rosół I dzisiaj chciałabym pokazać moj. Zapraszam :)  Składniki: 1,5-2 kg kurczak 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula kawałek por natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy

Smaki Edyty
Galaretka z kurczaka 218

świąt. Nie ma się zresztą czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :) SKŁADNIKI : 4 udka 5 dużych skrzydełek  0,7 kg kurzych łapek 3 marchewki 1 cebul a 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki(...)miękkie.  Po tym czasie dorzucić udka i skrzydełka i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika,  łyżką cedzakową wyjąć udka, skrzydełka i warzywa .Resztę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić np magi, pieprzem. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto

Gosia gotuje
Makaron z kurczakiem po meksykańsku 378

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie szybkie obiady? Jeśli tak to spodoba się wam ten przepis Kurczak z mieszanką meksykańskich warzyw w sosie pomidorowym

Marta Gotuje
Warzywa francuskie w zapiekance 166

kurczaka ·        Makaron świderki ·        Warzywa na patelnie francuskie ·        1 opakowanie mini marchewek ·        200 ml śmietany 36 % ·        20 dag sera mozzarelli ·        Jajko(...)Doprawiamy solą, papryką oraz tabasco, dokładnie mieszamy. 3.   Następnie prużymy na rozgrzanym oleju. 4.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 5.   Na makaronie układamy usmażone mięso. 6.   Warzywa oraz marchewki prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 7.   Warzywa przekładamy na kurczaka. 8.   Do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko

Kulinarna Chwila
Zupa rybna 252

ziela angielskiego pieprz w ziarnach sól przyprawa do ryb warzywne kostki rosołowe śmietana Wykonanie: Do garnka wkładamy związaną młodą włoszczyznę, obrane marchewki oraz rybę. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i warzywne kostki rosołowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, by wydobyć ze składników maksimum smaku. Po +/- 15 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę

Taste Of My Day
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 377

jarzynowa od lat pojawia się na świątecznych stołach mojej rodziny (podejrzewam, że u Was także :)). Zbliża się Wielkanoc, więc mam nadzieję, że przepis na sałatkę przyda się początkującym fanatykom gotowania :).  Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą pierś z kurczaka (Iran obchodzi niedługo nowy(...)kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do  ostygnięcia.  2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka i gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój

Przepisy Aleksandry
Pasztet domowy pieczony 200

dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.   Gotujemy do miękkości mięsa.   W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.   Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.   Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy

Maminek kulinarny
Galareta drobiowa z warzywami 146

galaretę (tej tradycyjnej nie lubię, po prostu...). Nie jest skomplikowana w wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający :-)  SKŁADNIKI 2 duże udka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli natka pietruszki zielony groszek (ewentualnie 1 - 2 jajka ugotowane na twardo

Czary - gary w kuchni
Bigos z młodej kapusty 150

Zresztą każdy ma inny gust, ale polecam wypróbować poniższą recepturę. Dajcie znać czy i jak gotujecie bigos z młodej kapusty.   1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości) kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy) kiełbasa (opcjonalnie) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe koncentrat pomidorowy (ilość(...)Dodatkowo:   olej do smażenia Ugotować wywar na kościach lub żeberek - z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, listkami laurowymi oraz odrobiną soli. (W wersji bezmięsnej z samych warzyw z dodatkami.) Następnie do garnka dodać poszatkowaną kapustę. Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 20-25 minut.  (Co jakiś czas przemieszać.) W międzyczasie mięso oddzielić od kości

Di gotuje
Zapiekanka z warzywami i mięsem 101

oraz ziołami. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie warzyw – ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości 5 mm, kalafiora rozdrobnić, marchewki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do wody osolonej do smaku. Gotować od zagotowania się wody 3 minuty. Warzywa tylko mają się delikatnie podgotować. Odcedzić i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć mięso do warzyw. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń