gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:79/261)

Zupa marchewkowo-soczewicowa 161

pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami. Zalej woda i dodaj sol.  Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie  dodaj soczewice oraz olej i gotuj jeszcze przez 10 minut.  Po tym czasie

wegujemy
Botwinka z mlekiem kokosowym 193

ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy  litrem

Smakowity Blog Kulinarny
Wołowina po burgundzku 189

smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który następnie zmniejszyłem. Gotowałem na małym ogniu przez 3 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby ilość płynu w garnku robiła się zbyt

Wyprawy kulinarne
Curry z warzywami 191

nich kilka dodatków i powstaje pyszny i nienudny obiad, pełen aromatycznych smaków. Za sprawą dodatku cieciorki jest także niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki 1 łyżeczka curry (używam Kamis) 1 łyżeczka kurkumy szczypta cayenne ½ łyżeczki kolendry opcjonalnie ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Fabryka pomysłów
Sałatka/surówka z surowej marchewki 147

prażymy słonecznik. Z klementynek odkrajamy skórkę i wycinamy sam miąższ.  Na talerzu kładziemy plasterki klementynek a na nich układamy kopiec z marchewki.  Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy prażonym słonecznikiem. Inspiracja: Jamie Oliver "Każdy może gotować

Atlas Smaków
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 177

angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak trochę słodki - trochę kwaśny 321

kurczaka, cukier, sól, pieprz. Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki cukru. Następnie dodaję pół szklanki soku z ananasa i sos pomidorowy. 2. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut. 3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z kukurydzą do sosu. 4. Pierś kroimy w kostkę smażymy na oddzielnej patelni

Mój Smak na Życie
Zupa krem z pomidorów z ryżem 290

szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia.Ry

Gospodyni Miejska
Sezon na... #9 Gotowanie dla dzieci. I krótkie wspomnienie dzieciństwa 287

dzieciństwa. Rozgrzany olej. Tarte jabłuszka. Placuszki.Mama często je robiła. Zwykle posypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej.Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;)I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich rączek. Nawet nie wiedziałam

bastalena
MÓJ COLESŁAW 247

pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól pieprz sok z cytryny cukier puder majonez jogurt naturalny natka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ... Wykonanie: Kapustę drobno

Walijskie Pichcenie
Mocno marchewkowa owsianka, czyli karoten w czystej postaci ^^ 189

naturalnego łyżka granoli + łyżeczka przyprawy do piernika, miód Płatki, otręby, siemię, przyprawę do piernika i słodzidło zalewamy wrzątkiem (ewentualnie można dodać mleko). Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do reszty. Całość gotujemy przez co najmniej 5 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy owsiankę do miseczki, polewamy jogurtem, miodem i posypujemy granolą. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Ogórkowa na skrzydełkach z dymką 139

Składniki:  4 duże ogórki kiszone  3 marchewki  duża pietruszka  3 skrzydełka z kurczaka  pieprz kolorowy  zielona część dymki  Przygotowanie:  Gotujemy wywar na skrzydełkach. Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Po 20 minutach gotowania wywaru wrzucamy pokrojone warzywa razem z sokiem z ogórków, gotujemy przez kolejne 20 minut, doprawiamy kolorowym pieprzem, podajemy posypane

Moja smaczna kuchnia
Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 227

być śmietana ok. 1 litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem zupa z brokuł 195

marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze wody z kostką bulionową. Gdy warzywa zmiękną  dodaję różyczki brokuła i gotuję jeszcze ok 10 minut. w między czasie mieszam

Mechanik w kuchni