Obeszliśmy całe centrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi(...)dekoracji. Zaopatrzyliśmy się w szklane aniołki i ornamenty, a także wyjątkowe, drewniane bombki - choinka w tym roku będzie zachwycająca! Przy Storkespringvandet , czyli fontannie z bocianami, zatrzymaliśmy się na gorącą czekoladę. Młode mężatki, według tradycji, przychodziły pod fontannę tańczyć, co miało zapewnić im gromadkę zdrowych dzieci. Co ciekawe, ptaki na fontannie to czaple, nie bociany, kto jednak zawracałby sobie głowę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąka chlebowa bezglutenowa, 1 szklanka - mąka chlebowa razowa bezglutenowa, 1 szklanka - Piwo Książęce c hlebowo miodowe - butelka, redukujemy do 1 szklanki - przyprawa piernikowa domowa , 4-5 łyżek - gorąca czekolada korzenna, 2-3 łyżki /MASA - KREM miodowo pomarańczowa z piwa książęcego miodowo chlebowego: - butelka piwa Książęce c hlebowo miodowe - mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki - mąka chlebowa bezglutenowa(...)odstawiamy do ostudzenia, do reszty dorzucamy masło, smalec, cukier, miód,rozpuszczamy podgrzewając i cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała
Wypisz Wymalujnich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz inny twaróg niż chudy, daj 50g mąki (ewentualnie dwie(...)Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej. 4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią. Świetnie smakują z domowymi powidłami, posypane cukrem pudrem bądź oblane gorącą czekoladą. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world by Dagmara
My World by Dagmara RekNALEŚNIKI MALINOWE....MALINOWE RÓŻE.... Powiew lata piękną jesienią... Naleśniki z sokiem malinowym, puszysty biały serek oraz dżem malinowy Łowicz...a do tego kubek gorącej czekolady... Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku letnich malin oraz kwiatów(...)wierzch smarujemy serkiem oraz dżemem malinowym - całość rolujemy, ostrym nożem przecinamy w poprzek na pół (powstają dwie różyczki), odkładamy i tak dalej. Malinowe naleśniki świetnie smakują z gorącą czekoladą. Smacznego
Moja Książka KucharskaPrzepis inaugurujący słodkie przysmaki na zbliżający się Dzień Czekolady. Gorąca czekolada z aromatem kawowym i nutką cynamonu to idealny pomysł na weekendowe przedpołudnie
Milion SmakówGorąca czekolada z mlekiem kokosowym "na bogato", bo z dodatkiem bitej śmietany, może występować nie tylko w roli napoju, ale także pełnoprawnego deseru. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Bita śmietana dodana na gorący napój zmienia się w pianę. Czekolada jest tu smakiem dominującym, zaś aromat kokosa stanowi fajne dopełnienie. Znalazłam wystarczająco dużo argumentów za tym, żeby
zadanie-gotowaniedekoracji) - gorącą czekoladę wykładać łyżeczką na ciasto, lekko ją rozsmarowując do granicy truskawek (truskawki podnosić i po rozsmarowaniu czekolady docisnąć do niej) - w ten sposób wyłożyć resztę masy (u mnie są to dwa pola z białą czekoladą) - czekoladę deserową i mleczną rozpuścić nad parą wodną z 40ml śmietanki i 1 łyżeczką masła - gorącą ciemną czekoladę rozsmarować na wolnych
Smakołyki BerenikiGorąca czekolada z chili dziś rozgrzeje moje zmarznięte paluszki, wprawiając w dobry nastrój na przekór mrozom i zimnu. Wolę nie myśleć, ile taki kubek czekolady ma kalorii, a mimo to zrezygnowałam z czapy bitej śmietany. Pełny kubek = pełnia szczęścia;) Składniki: 1 szklanka mleka 30g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili szczypta
Obiad gotowyrozgrzewa i nie poprawia nastroju jak kubek gorącej czekolady. A nie, przepraszam… Jest coś lepszego, czekolada z dodatkiem odrobiny rumu. Dlatego moja propozycja, na pewno idealnie sprawdzi się jako gorący napój z okazji Walentynek. Słodka i aromatyczna z pewnością podniesie temperaturę nie tylko w pomieszczeniu, ale i w związku. „Przez żołądek do serca(...)sprawdzony sposób na udane Walentynki! Jednak nie zapominajmy, że najważniejsza nie jest data, tylko druga osoba, z którą napijesz się czekolady! Składniki (2 porcje): 1 szklanka (250 ml) mleka 3,2% 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej 1 łyżka (10 g) kakao 1 łyżka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 0,5 szklanki (120 g) śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka
Fitsweet.mewiąże za szybko zmiksuj masę by stała się rzadsza i szybko rozprowadzaj. Chłodzenie: Do momentu przygotowania czekolady oraz stężenia masy serowej Biała czekolada z gorącymi malinami: 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. 2. Polać na stężały sernik Chłodzenie: gdy masa ostygnie można włożyć do lodówki do stężenia masy czekoladowej. Najlepiej około(...)malinami na ciepło. 1. Maliny podgrzać z łyżeczką cukru na małym ogniu aż do czasu kiedy puszczą sok i rozpadną się na małe drobinki. Nakładać gorące maliny na wierzch z białej czekolady bezpośrednio przed podaniem. Smacznego:) Zobacz także: Błękitny Sernik Sernik z musem czekoladowym Sernik wiśniowy Sernik z wiśniami
KreatywnePinyrodzinne wieczory! Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Składniki: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, minimum 70% zawartości kakao 1/4 tabliczki mlecznej czekolady mieszanka korzennych przypraw do posypania 1 - 2 szklanki mleka, w zależności od gęstości, jaką chcemy uzyskać Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na średnim ogniu, a gdy będzie gorące wrzucamy kawałki czekolady i cały czas, najlepiej
Moja smaczna kuchniaprzekona :D. A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni to tego. Potem jednak zajadali buły, aż im się uszy(...)Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy na prostokąt cieniutko. Białka delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim pół naszego prostokąta, następnie sypiemy po całości naszą czekoladę na gorąco instant. Dokładnie, tak aby cała połowa była nią pokryta. Przykrywamy naszą drugą połową tego samego prostokąta i znów połowę, tego ciasta smarujemy białkiem i obsypujemy czekoladą, znów nakrywamy
Moje pyszne gotowaniebyć całkowicie ścięty. Przygotować warstwę z białej czekolady. Mus z białej czekolady: 100 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody W małej miseczce umieścić wodę i żelatynę. Pozostawić na 10 min do napęcznienia. Pół szklanki śmietany podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, pozostawić na 2 min. wymieszać. Żelatynę podgrzać(...)łyżkę śmietany z czekoladą dodać do żelatyny, następnie żelatynę przelać do reszty śmietany z czekoladą, wymieszać aby nie było grudek. Pozostawić do lekkiego ostudzenia, nie może jednak ostygnąć całkowicie, bo zastygnie. Resztę śmietany umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Do czekolady dodać dwie łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Mus z białej czekolady wylać
moj przepis nababeczki na deser. Będą idealne do kawy czy herbaty. W sam raz dla wielbicieli czekolady. Składniki: 3/4 szkl mąki kokosowej 100 g mlecznej czekolady 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowej w proszku 3/4 szkl gorącej wody pół łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie(...)miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników
słodkie i nie tylko historie kulinarnepurpura okryły moje kubki smakowe! :) Za oknem lutowa zamieć i wiatr urywający głowę, a ja siedzę z filiżanką, jak królowa. Bez korony, ale z jaką czekoladą! ;D Gorąca czekolada po królewsku na 1 filiżankę Potrzebujesz: 1,5 łyżeczki dobrej jakości gorzkiego kakao 2 ziarna czarnego pieprzu 1 strąk kardamonu nasionka wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu wrzątek śmietanka
Kuchnia w Słońcu Skąpanatrzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna do truskawek, ananasa, lodów na bazie mleka i śmietany, kremów jajecznych jak creme brulee i budyń. Sól mielimy w moździerzu lub młynku razem z całą laską wanilii
Karo in the Kitchenfolią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam viennettę jak paczuszkę. Najlepsza będzie tutaj keksówka silikonowa. 2. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Jeszcze gorącą czekoladę należy bardzo cienko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty (na 4 warstwy czekolady) o wymiarach mojej keksówki. Mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie
Na Ciasteczkowych Papierachbakalie czy dodatki - wszystko zależy od Was Wykonanie: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać by pokrył się czekoladą.Jeszcze gorącą czekoladę wlewać do foremek. Lizaki wyciągać dopiero po całkowitym zastygnięciu czekolady. Z przepisu otrzymamy 11-12 czekoladowych lizaków (wszystko zależy od formy jaką macie
Mania Wypiekaniawystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam vienette jak paczuszkę. Oczywiscie najbardziej użyteczna okazuje się tutaj być keksówka silikonowa. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. JesZcze gorącą czekoladę należy bardzo cieńko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty o wymiarach mojej keksówki. U mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam
Mia Cucina Sofieta