Gołąbki to potrawa popularna nie tylko w polskiej kuchni - znajdziemy je w wielu krajach Europy (m.in. Czechy, Ukraina, Niemcy czy Skandynawia), a także w Stanach Zjednoczonych czy Azji Środkowej. Jak to zwykle bywa co kraj to przepis, w każdej kuchni sposób przygotowywania gołąbków nieco się różni. Ale różnic nie musimy wcale szukać tak daleko - kilka sposobów przygotowania(...)gołąbków możemy znaleźć także w naszym kraju w zależności od regionu. Choć najpopularniejsze gołąbki przygotowywane są z białej kapusty i nadzienia z ryżu i mielonej wieprzowiny, wariacji na ich temat jest całkiem sporo ( tutaj znajdziecie kilka inspiracji). W kuchni podkarpackiej tradycyjne gołąbki przygotowuje się jednak nie z ryżu i mięsa, a z kaszy gryczanej
Z notatnika dietetykaGołąbki to potrawa z farszu, który zawinięty jest w liście białej kapusty głowiastej. Podstawowymi składnikami, które wchodzą w farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu(...)wykonaniu tej potrawy jest u gotowanie kapusty w taki sposób, aby podczas zawijania farszu liście były miękkie i się nie rozrywały. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny przepis na gołąbki 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz
ProstePesto.plSkładniki identyczne jak na klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej(...)Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko mięsny farsz, bez dodatku ryżu. Są również amatorzy na gołąbki z mięsem i kaszą i bardzo sobie tę wersję chwalą. Rolada gołąbkowa z piekarnika jest naszym zdaniem świetnym kompromisem pomiędzy tradycyjnymi gołąbkami oraz tzw. gołąbkami bez zawijania. Jest przy niej zdecydowanie mniej
Kuchnia Na Wypasiesosie pomidorowym. Jak zwykle ugotowaliśmy wielki garnek, miały być na dwa dni, ale znikają w takim tempie, że do wieczora będzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule(...)liści wytnij twardy nerw. Na każdy nakładaj porcję farszu, następnie ciasno zawiń, zakładając boki. Powtarzaj aż do wyczerpania farszu. Na dnie garnka wyłóż kilka liści kapusty, na nich układaj gołąbki, zostawiając jak najmniej pustego miejsca. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły, uzupełnij świeżą wodą tak, aby prawie przykryła gołąbki, dodaj liście i ziele
Kulinarna Polskatego talerza Gołąbki warzywne z młodej kapusty polecają się na obiad. Postanowiłam trochę oczyścić organizm i przez dwa tygodnie jeść tylko warzywa i owoce. Dziś polecam pyszne gołąbki nadziane samymi warzywami z mocno bazyliowym sosem pomidorowym. Spróbujecie? Składniki na 10 sztuk: – 10 sparzonych liści młodej kapusty – 400g marchewki – 200g korzenia selera – 200g(...)wody. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić. Kapustę ugotować jak na tradycyjne gołąbki i odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Następnie nakładać wystudzony farsz i zawijać gołąbki. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej, wysokiej nieprzywierającej patelni poddusić
Smaki Armineprzez praskę. Nie przesadzać z solą, bo pieczarki oraz kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać po 1 – 2 łyżki farszu na jeden liść kapusty i formować gołąbki. Złożyć boki liścia do środka na farsz i zwijać roladki, układać w wysokim naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżeczki chrzanu, Przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut. W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki: Reszta kapusty pekińskiej
Przepisy Babcito jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami(...)grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków, bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera. Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków
Zasmakuj Kuchnimają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam(...)zimnej wody (najlepiej z lodem) do zahartowania, aby nie straciły swojej pięknej zielonej barwy. Liście delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na każdy nakładamy porcję masy i zwijamy, jak tradycyjne gołąbki. R A D Y: Jak ugotować czarną komosę ryżową . Do białej komosy proporcje wody wynoszą 2:1 – dwie szklanki wody na 1 szklankę komosy. Do czarnej i czerwonej, wody
mojewypiekiinietylkofarszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu. Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji - галубцы(...)kaszy i mięsa zawijamy w liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki zalewy gotujemy przez kilka minut. Zalewę wlewamy do naczynia z gołąbkami. Na gołąbkach kładziemy warstwę liści kapusty (zapewni to, że gołąbki się nie przypalą). Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 60 minut
Smakowity Blog KulinarnyPoznaj super przepis na pyszne i soczyste gołąbki w sosie pomidorowym. Idealny wiosenny obiadek z delikatną młodą kapustą. Są tak pyszne, że moment i znikają. Zapraszam do wypróbowania. [wp-ad_camp_1] Gołąbki z młodej kapusty – składniki. 1 średnia młoda kapusta 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki, szynki lub też karkówki) 1 średnia cebula(...)jajko 1 łyżeczka majeranku suszonego sól i pieprz do smaku 1 woreczek ryżu surowego – (100 gram) Składniki na sos do gołąbków: około 300 ml przecieru pomidorowego 1,2 litra bulionu 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej odrobiną ostrej papryki mielonej
Olcia gotuje!kartonik, wywar z gołąbków, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 2 łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą(...)proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki
W Mojej Kuchni LubięGołąbki przygotowane z kapusty włoskiej oraz farszu z ziemniaków i twarogu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Wspaniałe bezmięsne danie, które podaję z sosem powstałym podczas gotowania gołąbków połączonym ze śmietaną (lub jogurtem), dodatkiem chrzanu (nadaje charakteru daniu) oraz przyprawami, czasem koperkiem. Świetnie pasuje także sos śmietanowy z chili lub sos pomidorowy z koperkiem. Gołąbki(...)wrzucam na wrzątek na kilka minut. Postępuje tak do momentu kiedy mam odpowiednią ilość liści o dobrym rozmiarze. Wyjmuję, lekko studzę, lekko ścinam zgrubiałe podstawy, dzięki czemu łatwiej zawinę gołąbki. Wierzchnie duże liście służą mi jako wyściółka garnka, w którym będę gotowała gołąbki. Pieczarki myję, ziemniaki obieram. Wszystko ścieram na tarce o grubych oczkach, układam
Zasmakuj KuchniGołąbki mogłabym jeść non stop. Zdecydowanie należą do moich ulubionych dań. Teraz gdy młoda kapusta pojawiła się w sklepach nie omieszkam przygotowywać gołąbków tak często jak się tylko da. Tzn tak często, aby nie zniechęcić do tego dania rodziny. Oszukane wersje gołąbków bez zawijania są pyszne, ale nic nie zastąpi oryginału. Jednakże takie tradycyjne gołąbki są bardzo pracochłonne. Ja znalazłam na nie sposób i przygotowanie ich zajmuje mi 30 minut. Ja gołąbki piekę w piekarniku. Jest to bardzo wygodny sposób, nie trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki
Pani domowaGołąbki z surowych ziemniaków, kiszki ziemniaczanej oraz smażoną cebulką na boczku przygotowałam i z chrupiącym czosnkiem podałam. 🍴⛄ 🍴 Gołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, a w smaku niebanalne, ale kiedy kiszkę ziemniaczaną dodałam, to jeszcze lepszy smak uzyskałam. Kiszka sprawiła, że farsz stał się delikatniejszy i smaczniejszy. Składniki: Farsz(...)wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy. Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy
Moniki Smakołykidnie miski. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kaszę, ziemniaki, skrobię, jajka i cebulę doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Farsz nakładamy do liści kapusty, zwijamy i gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzchu gołąbków układamy pojedyncze liście. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około(...)stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Do gołąbków polecam s os z suszonych grzybów ! Zapraszam również na podkarpackie podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i z suszonymi grzybami Oraz na gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami
Trzeci talerzuzupełnione sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby(...)pociąć w plastry, podsmażyć je do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, podlać wodą, zagotować, wyłączyć. Dodać śmietanę rozkłócona z płaską łyżką mąki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gołąbki podawać polane sosem, Smacznego! Zapraszam na profil Facebook i instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnydedykacją , i które pofruną sobie do Peru, do Agaty. Pofruną na talerzu, który płyną do mnie kilka tygodni przez Ocean... Danie szybkie można rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co ! Składniki -główka kapusty włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką SYS 1 x kasza(...)zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba. Po ugotowaniu odkryj. Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek. Wymieszaj. Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj. Powstanie farsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku. I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same w sobie. Do garnka z gotującą się wodą włóż całą główkę kapusty,wcześniej
Z Kuchni Do KuchniWiejskie gołąbki z kaszą i cukinią Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, ale nie lubię monotonni w jedzeniu, więc czasami trochę sobie kombinuję. Dziś polecam Wam pyszny, wilgotny farsz mięsny z dodatkiem kaszy, cebulki, marchewki, czosnku i cukinii. Uwierzcie mi, gołąbki z tym farszem to prawdziwa petarda! Składniki: 0,5kg mielonej wieprzowiny(...)kapusty układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Zawijamy kapustę z farszem w rulony *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum *** *** Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 20 minut *** *** Po tym czasie odlewamy do małego garnka większość sosu
Blog z ApetytemGołąbki siekane Sprawdzony przepis na najlepsze na świecie gołąbki z patelni. Ja najbardziej lubię je jeść z duszonymi ziemniaczkami, ale można też podawać np z pieczywem. Szybki, smaczny i niedrogi obiad. Polecam! Składniki: ok 60dkg mięsa mielonego wieprzowego 1/3 główki kapusty pekińskiej 100g ryżu 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy(...)drobno siekamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim gołąbki z każdej strony na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni
Blog z Apetytemvotes ) Paprykowe gołąbki w młodej kapuście Gołąbki zawsze pojawiają się na naszym stole w momencie, kiedy pojawia się młoda kapusta w sklepach. Wolę swoją z ogrodu, ale ona niestety pojawia się później, więc jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma Zazwyczaj pierwsze robię klasycznie, a później żeby przełamać nudę(...)Obecnie ta wersja wyparła z naszej kuchni formę klasyczną Póki jest młoda kapusta , trzeba korzystać, owinięte nią gołąbki są najsmaczniejsze. Polecam ! składniki na około 8-9 szt. gołąbków: 1 główka młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 jajka 1 pełna szklanka ryżu ugotowanego na bulionie z żeberek ( lub na kostce rosołowej na żeberkach
Ogrodnik w podróżyGołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku Ciekawy przepis, smaczne gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku . Nie wiem czy to oryginał , raczej nie zakładam . Dostałam od kogoś , kto dostał od innej osoby , po drodze do mnie każda z nich coś dodała od siebie . Oczywiście ja także użyłam modyfikacji pod gust mojej rodzinki Cóż , taki los przepisów , rzadko(...)pozostają niezmienne wędrując od domu , do domu . Może i jakiś mnich w klasztorze Benedyktów zrobił gołąbki i zdradził przepis .. mało istotne . Najważniejsze , że gołąbki po benedyktyńsku są wyśmienite i naprawdę smakują inaczej niż klasyczne . Na chwilę obecną moje chłopaki uważają, że są najlepsze na świecie .. Ja też się podłączam do tej opinii składniki na około
Ogrodnik w podróżyziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania 8 niedużych gołąbków potrzebujcie: średnią główkę włoskiej kapusty około 1 kg ziemiaków dużą cebulę 2-3 łyżki mąki sól, pieprz i sporą ilość majeranku Oraz do wywaru w którym duszę gołąbki: 4 ziarna ziela angielskiego 6 liści laurowych 2 nieduże ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej
Pichceniomania