gołąbki - 2500 przepisów (strona:24/167)

Gołąbki z kaszanką 68

oraz cholesterolu. Nie jest więc zalecana dla osób z chorobami serca czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Również osoby z dną moczanową powinny jej unikać, gdyż charakteryzuje się dużą ilością puryn. Gołąbki z kaszanką - przepis na 15 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: kapustę włoską, 3 ząbki czosnku, cebulę, pierś z kurczaka, 10 kaszanek, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól(...)zahamujesz w ten sposób proces gotowania, a liście zachowają swój kolor. 7. W miękkie liście zawiń przygotowany wcześniej na patelni farsz i zawiń gołąbka. 8. Na dno dużego garnka włóż kilka liści kapusty, które ochronią gołąbki przed przypaleniem, ułóż na nich przygotowane gołąbki i przykryj je jeszcze kilkoma liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez

Z notatnika dietetyka
Gołąbki z kapusty coolwrap 237

gołąbki robiłam już jakiś czas temu i dopiero o nich przypomniałam.Muszę znów je zrobić, bo są pyszne,a to z powodu kapusty.Pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty Coolwrap , tej kapusty do gołąbków nie trzeba tak długo parzyć tak jak zwykłą kapustę.Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi .Liście pozostają(...)listek, ziele  Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym.  U stawić program STEW i czas

Moje domowe kucharzenie
Mini gołąbki w kapuście pekińskiej z kaszą gryczaną i pieczarkami 214

Dawno nie robiłam. Ale pomyślałam, żeby coś dodać, coś zmienić i zrobiłam wszystko inaczej. Białą kapustę zamieniłam na pekińską, zamiast ryżu dałam kaszę gryczaną, a mięso zastąpiłam pieczarkami, zamiast gołąbków dużych, zrobiłam... mini  Składniki: 2 szt. kapusty pekińskiej 450 g kaszy gryczanej prażonej 1 l bulionu warzywnego 120 g pieczarek 2   średnie cebule 2 łyżki oleju(...)gotowania.  B ulion pod gołąbkami zawrzał, zmniejszyłam ogień do minimum i tak pozostawiłam na około 20 - 30   minut. W końcu wszystko w tych mini gołąbkach było gotowane, więc nie ma potrzeby przegrzewać ich ponad to, co konieczne. Gołąbki wyłożyłam na półmisek i od razu podałam. No, cóż kolejny smaczny obiad zrobiony. Zupełnie

Kuchnia u Krysi
GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 214

pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną? Wydaje Wam się, że to dziwne połączenie? Nic bardziej mylnego Jak ich spróbujecie, to na pewno zmienicie zdanie na ten temat. Ta wersja gołąbków nie jest zbyt popularna a szkoda, bo wychodzą pyszne i zapewniam, że jak raz je zrobicie to z pewnością, częściej będziecie sięgać po ten przepis GOŁĄBKI(...)pekińskiej 200g kaszy gryczanej 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki) 1 cebula 200g pieczarek 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka. Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i razem podsmażamy na patelni ok 10min. Do większej miski wkładamy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Niby gołąbki + film 129

Dziś zapraszam na gołąbki bez zawijania w smacznym sosie pomidorowym, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa(...)podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce łączymy bulion oraz przecier pomidorowy

Smakowite Dania
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 156

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to wersja klasyczna , czy moja fantastyczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zawsze dzieci zjadają , a z talerzy błyskawicznie(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wersja , powstała bo miałam resztkę pieczarek , z którymi nie wiedziałam co zrobić , a wyrzucać nie lubię . Dorzuciłam do gołąbków i okazało się ,że wpasowały się idealnie . Po prostu pychotka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z pęczakiem i grzybami 180

Gołąbki z pęczakiem i grzybami Gołąbki zawsze są dobre , ba może nawet najlepsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to pychota , ale te, są nie mniejszą ucztą . Dzisiaj , zrobiłam je po raz pierwszy , ale na pewno nie po raz ostatni . Ostrożne zaserwowałam dzieciom , myśląc(...)będą się krzywić ale o dziwo nie , gołąbki im smakowały i to bardzo , a najbardziej sos " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Polecam , zdrowe , lekkie danie , pozwalające odpocząć od mięcha . Składniki : 1 główka kapusty 2 szklanki pęczaku 1 szklanka suszonych grzybów ( u mnie była mieszanka leśnych i shitake ) 2 cebule 1 czubata łyżeczka, czosnku granulowanego

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym. 199

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Koniecznie z sosem pomidorowym.   Mogłabym jeść, jeść i jeść :) Od dziecka je kocham i chyba nigdy mi się nie znudzą.  Zawsze robiłam gołąbki w garnku na gazie, ale tym razem postanowiłam spróbować  z piekarnika. Jak dla mnie jedne i drugie pyszne.  Z tej porcji(...)składników zrobiłam 9 gołąbków. Składniki: 1 główka kapusty 600 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 woreczek ryżu (100 g.) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz,, majeranek Sos pomidorowy: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 750 ml. swojskiego przecieru pomidorowego, lub passaty pomidorowej.  1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Wykonanie

Agusiowe smakołyki
Gołąbki W Fioletowej Kapuście 103

Takie gołąbki to smaczna odmiana dla tych z białej kapusty. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne, lekko słodsze niż te z białej no i odrobinkę trudniejsze do zawinięcia niż w przypadku tych z innych kapust. Jest to fajna propozycja na obiad jednak dla mnie najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty, nic nie pobije ich smaku(...)Składniki na około 12 gołąbków: 1 średnia główka fioletowej kapusty 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (może być tez domowy przecier) 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe

Gotowanie...to proste !
Gołąbki 106

Gołąbki kto ich chociaż raz w życiu nie jadł. Jedni uwielbiają, inni tak sobie lub wcale. Co gospodyni to inny przepis na nie. Można je przygotować z kapusty włoskiej lub białej, kapusty kiszonej w główkach . Ja najbardziej lubię gołąbki zawinięte w kapustę włoską. 1 ładna główka kapusty włoskiej, 700 g zmielonej łopatki wieprzowej, 2 cebule(...)solą i pieprzem. Na liść kapusty kłaść trochę farszu,  założyć brzegi do środka,  zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać bulionem i około 200 ml wody. Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Domowe Gołąbki z Ryżem i Mięsem Mielonym – Pieczone w Piekarniku 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Składniki: 1 główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 400 g ryżu, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w gorącej(...)farsz zawijamy w liście, po czym układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy ulubionym sosem (pomidorowym, pieczarkowym lub innym) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zapiekamy do miękkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe Gołąbki

Przepiski.pl
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 127

Miałam dwie olbrzymie kapusty, robiłam tradycyjne gołąbki, zostało mi zdjętych liści z kapusty. Pomyślałam, że trzeba je wykorzystać, bo bardzo nie lubię ściągać liści z kapusty na gołąbki i nie mogą się zmarnować. Postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle . Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często i zjadane są do ostatniego okruszka, lubię też(...)kiszoną, ale tym razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam

Krylowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania 75

Jeśli uwielbiacie gołąbki, to pokochacie ten przepis! Idealna wersja, gdy nie macie wiele czasu. Samo przygotowanie potrawy zajmie Wam 20-30 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego(...)następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami. Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek, dopraw przecier solą, pieprzem i ziołami. Gołąbki zalej przecierem pomidorowym. Jeśli przecier nie przykrył gołąbków, dolej więcej wody. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz gołąbki 1 godzinę w temperaturze 200 stopni

Przepisy na widelcu
Z gruntu dobre, czyli nowości w linii warzywnych produktów Sokołów - recenzja 143

skrócie opiszę nowości firmy Sokołów, a na końcu będziecie mogli przeczytać moją opinię. Także zapraszam do dalszego czytania... 1. Gołąbki z warzywami w sosie pomidorowym. To wegetariańskie gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków i smacznym sosem pomidorowym. Całość jest doprawiona naturalnymi przyprawami. Gołąbki świetnie sprawdzą się jako pożywny oraz szybki obiad(...)ponieważ wystarczy je tylko odgrzać i... już! 2. Gołąbki z warzywami w sosie grzybowym. Kolejne gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków. Tym razem całość została uzupełniona aromatycznym sosem grzybowym i odpowiednią, naturalną mieszanką przypraw. 3. Bigos warzywny. Przygotowany został z kapusty kwaszonej i w połączeniu z pieczarkami, soczewicą oraz warzywami tworzy naprawdę smakowitą

Di gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej - z mięsem i pieczarkami 493

zawijamy tak jak krokiety, najpierw zawijamy liść wokół mięsa a na koniec końcówki zawijamy pod spód gołąbka. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi, których nie wykorzystaliśmy do zawijania mięsa (małe lub podarte sztuki). Na liście ciasno układamy uformowane gołąbki. Podgrzewamy 1,5 litra wody, która została nam po obgotowywaniu kapusty i wrzątkiem zalewamy ułożone gołąbki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki z wywaru. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz i cukier. W miseczce rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody i zalewamy gorącym sosem. Mieszamy a następnie wlewamy do całości. Mieszamy aby sos był jednolity

Qchnia po prostu
Gołąbki z młodej kapusty 182

próbowałam odtworzyć ten smak to nie udało mi się. Po wielu próbach doszłam do wniosku, że to wcale nie o smak chodzi, ale o czas i miejsce. Teraz robię gołąbki nie po to by spróbować osiągnąć tamten kunszt kulinarny, ale po to by przypomnieć sobie tamte czasy. Składniki: Na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1 woreczek(...)czasie zlewamy wywar z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Stawiamy na ogniu i zaczynamy powoli gotować. W pół szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do niej stopniowo po łyżce ciepłego sosu. Kiedy temperatura się wyrówna wlewamy rozczyn do sosu i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Gołąbki

Kolizje Smaków
Gołąbki bez zawijania 134

wersji jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej podać razem z ziemniakami i pyszna domową surówka lub sałatą z dodatkiem jogurtu. Zajrzyj także do innych moich przepisów: – gołąbki z włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Ilość porcji: 7-9 gołąbków Przygotowanie: 35 minut Składniki(...)szczypcie soli i pieprzu. Przykryj patelnie pokrywką i duś około 20 minut w połowie duszenia przewracając pulpety. Kilka minut przed końcem dodaj oregano i w razie potrzeby dopraw. Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. SMACZNEGO! Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Gołąbki wegeteriańskie z kaszą i pieczarkami 173

Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne. Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać. Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam  tutaj . Składniki na 14 gołąbków: 14 liści kapusty włoskiej 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 224

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Gołąbki z kaszą to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół(...)którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków. Przepis pochodzi z kopalni receptur na pozornie zwykłe

Trzeci talerz
Smaczny obiad - gołąbki. 78

Gołąbki to propozycja na smaczny obiad. Gołąbki goszczą na stołach zapewne w każdym domu. Wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia - nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować. Gołąbki Składniki: 1 główka kapusty 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mięsa mielonego 1-2 kostki rosołowe słoiczek - dwa przecieru pomidorowego (w zależności(...)układamy następną, aż do skończenia się przez nas przygotowanych gołąbków.  Zastanawiacie się pewnie co zrobić z tym bulionem, w którym była gotowana kapusta? Odlewamy około 1 litra, dodajemy do niego przecier (można doprawić - wszystko zależy od Was). Zagotowujemy.  Następnie wlewamy go do garnka z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu około 40 minut.  Miałam małą

My World by Dagmara Rek
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 241

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Gołąbki ziemniaczane to podkarpacki specjał. Można się nimi zajadać od północy po południe regionu. Nadzienie tych gołąbków stanowi farsz z utartych ziemniaków, często z dodatkiem ziemniaków gotowanych. W farszu są również jajka, podsmażona na tłuszczu cebulka, a czasem także skwarki. Doprawiane są solą i pieprzem(...)liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi z południa Podkarpacia, z Beskidu Niskiego. W publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto” zaprezentowały

Trzeci talerz