gołąbki na szybko - 144 przepisów (strona:6/10)

Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 208

liść nakładamy 1 czubatą łyżkę mięsa. Zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Gotowe paczuszki grillujemy z dwóch stron. Ja zastosowałam grilla marki RUSSELL HOBBS  Podajemy z sosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą. Sos koperkowy: Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 277

Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego -70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g -2 marchewki -przyprawę do bigosu -przyprawę barbecue -warzywko -pieprz -olej    Surową kapustę nacinamy u nasady liści(...)łatwiej się sparzała i aby łatwiej oddzielały się liście.    Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron. Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować. W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem warzywka przez 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy.    Wycinamy zgrubienia

Maminek kulinarny
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 195

Jarmuż - Wikipedia Gołąbki miały być z kaszą gryczaną i grzybami - pieczarkami, no i bez p... się ;) czyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż  - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki  - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól  - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka)  - fasola czerwona (w puszce bo miało być szybko - niezbyt to zdrowe(...)miałam akurat resztę jaglanki ze śniadania :) (Przygotowując to danie następnym razem ugotowałam po prostu obie kasze razem w jednym garnku). Wracając do gołąbków - będą potrzebne jeszcze grzyby/pieczarki, które podsmażamy z cebulką na patelni. Jako że gołąbki będą bez zawijania, zależy nam na ścisłości farszu, tak więc tym razem cebulka i pieczarki wylądowały razem w blenderze, który posiekał

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 200

pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kisiel z musu mirabelkowego 203

obiad powtórka z wczoraj czyli gołąbki . A na deser powtórka z klasyki ( przepis zapisany dawno , zdjęcie zresztą też sprzed 2 lat ). Ale przecież nie ma sensu ponownie ,, cykać " jak już mam leniwy dzień. W każdym razie skorzystałam z tego że dostałam mirabelek i zrobiłam na podwieczorek domowy kisiel. Szybki , smaczny kisiel robiony z musu mirabelkowego . Czas

Buniabaje w kuchni
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 175

stuffed grape leaves - oraz w alfabecie arabskim, według mnie to wada).   Świetną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie często dolmades różnią się dodatkiem uwielbianej przez Libańczyków ciecierzycy oraz korzennym(...)kciuka z zaledwie łyżeczką nadzienia w środku. Przypomina się lepienie uszek, prawda?:) To dlatego dotąd robiłam dolmę tylko raz, a najczęściej kupuję gotowe. Ale nie wszystkie przepisy muszą być szybkie i proste. Prawdziwe przysmaki często wymagają nieco zachodu. I muszę Wam powiedzieć, że odnalazłam dużą przyjemność w ostrożnym rozwijaniu liści winogron, tak aby się nie podarły, a następnie w wycieraniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 187

drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki wyszły super :) W szerokiej głębokiej patelni zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, aby za mocno nie gotowała się. Woda ma tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda dochodzi(...)łyżkę farszu i zawijamy zakładając boki liścia do środka. Powtarzamy czynność, aż skończą się liście odpowiedniej wielkości, aby można było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć

vegetanie
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 178

bańce mydlanej. Oderwać od ziemi, ukołysać na wietrze. I nie słyszeć wtedy świata, tylko dźwięki i muzykę zamknięte w tej chwili. Szkoda, że te chwile pryskają tak szybko. Delikatne i ulotne. Chowam je w pamięci, pielęgnuję w sercu i trochę jak czarodziej zaklinam słowa, myśli i zdarzenia, tak by zapleść z nich ścieżkę. A gdy jest gotowa, krok(...)botwinka nie jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. To miłość późna, dojrzała,  w pełni przemyślana i absolutnie bezgraniczna. Ponad rok temu pisałam o chłodniku z botwinki (klik) , a gołąbkami w liściach botwinki (klik) rozpoczęło się naszego wspólne gotowanie z Amber w TU I TAM. Czas zatoczył pętlę. Znów jest maj, znów z każdej wyprawy na targ wracam

KUCHARNIA
10 najlepszych wpisów 2015 roku 143

szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? Wpis o tym, jak dostosować dietę śródziemnomorską do polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem, a nas ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki

Chilli Czosnek i Oliwa
Przecier z mieszanych pomidorów 208

smakowita, choć niezbyt przyjazna dla oka, pulpa pomidorowa do zastosowania zimą, gdy pomidorów już nie będzie. Przepis jest bardzo łatwy. Nie wymaga zdejmowania skórek z pomidorów, więc robi się szybko. Można wykorzystać na różne sposoby, o czym niżej. Składniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku(...)jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli robi się nam im spory zapas. Jest dość uniwersalny w użyciu: pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki w liściach botwiny z sosem szczawiowym 249

gołąbki, ale nie takie zwyczajne. Kupiłam piękny, duży pęczek botwinki z zamiarem ugotowania pysznej wiosennej zupy. Oczyszczając ją zwróciłam baczniejszą uwagę na duże, ładne liście. Pomyślałam, że doskonale nadawały by się do tego żeby w nie coś zawinąć. Może zrobić małe gołąbeczki z wykorzystaniem tych liści ? Na bazarek mam kilka kroków więc poleciałam po indyczy udziec i szybko

Smaczna Pyza
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 213

bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Dyniowo-batatowe(...)JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki... szybki obiad z mikrofali autorka: gaita z bloga Katalog smaków Jesienne szaszłyki z borowikiem, maślakiem i aromatycznym kotlecikiem z dynią serwowane z pastą z bakłażana autorka: jednopalnikowa z bloga Jednopalnikowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Młoda kapusta... 164

Anegdota z tym związana jest taka, że z tego miały powstać gołąbki... Wszystko ładnie, pięknie gdyby nie to, że idąc na zakupu z zamiarem kupienia składników na gołąbki, kupiłam wszystko prócz mięsa mielonego. Ok, myślę sobie, nic się kapuście nie stanie, jak pójdę po mięso jutro!!! Następnego dnia myślę: "A zrobię kapustę z mięsem mielonym(...)mielonego - po raz kolejny!!! Więc bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze, a jeszcze lepiej bierz tabletki na pamieć!!! Kapusta się kończy, a ja nadal bez składników. Tak więc szybki rachunek w głowie, co mam w domu.... Kapusta jest! Marchewki są! Cebula też i koperek tez się znajdzie! Tak więc co nam pozostaje jak zrobienie zwykłej polskiej młodej kapusty

Zainspiruj się kuchnią
Letni bigos 212

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule(...)łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek

Wanilia i Kardamon