zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego sezon. Z przygotowanego ciasta możemy upiec gofry lub, kiedy nie dysponujemy gofrownicą, usmażyć na patelni małe placki. Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać np. z płatkami
Tajemnice SmakuDawno nie było u nas w domu gofrów, a że moje dziecko mogłoby je jeść praktycznie codziennie to dzisiaj będzie radocha :) Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce miksujemy wszystkie składniki(...)gładką masę. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Gofry pieczemy na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami
Zainspirowana w kuchniMarchewkowe gofry to coś pomiędzy porządnym, zdrowym pełnoziarnistym gofrem, a kawałkiem ciasta marchewkowego. Nastawiajcie gofrownicę, bo szykuje się wspaniałe śniadanie. Składniki (6 szt): 500 g mąki pszennej (2 szklanki) 500 ml mleka 1,5 % (2 szklanki) 3 jaja 9 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g marchewki(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy. Udekorować ulubionymi dodatkami Wartość odżywcza w 1 sztuka gofra: kalorie – 283 kcal białko – 8,4 g tłuszcze -14,6 g węglowodany – 30,3 g błonnik
Wymiar ZdrowiaMarchewkowe gofry to coś pomiędzy porządnym, zdrowym pełnoziarnistym gofrem, a kawałkiem ciasta marchewkowego. Nastawiajcie gofrownicę, bo szykuje się wspaniałe śniadanie. Składniki (6 szt): 500 g mąki pszennej (2 szklanki) 500 ml mleka 1,5 % (2 szklanki) 3 jaja 9 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g marchewki(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy. Udekorować ulubionymi dodatkami Wartość odżywcza w 1 sztuka gofra: kalorie – 283 kcal białko – 8,4 g tłuszcze -14,6 g węglowodany – 30,3 g błonnik
Wymiar ZdrowiaGofrownica Hoffen WM-9529 to moja pierwsza gofrownica i jestem zadowolona, gofry są chrupiące, nie gumowate w środku, nawet jak suche poleżą na talerzu parę godzin też są chrupiące. moje pierwsze gofry zrobiłam "zobacz TUTAJ" z przepisu, który jest w instrukcji, dodałam tylko anyż. moc: 800-1000 Wat, uchwyt chroniący przed poparzeniem, antypoślizgowe nóżki zapewniają stabilność urządzenia podczas pracy, powłoka(...)zapobiega przywieraniu gofrów,łatwe czyszczenie, cena: 49,99 - oferta promocyjna od 21.10 do 02.11 2019 w Biedronce
W Mojej Kuchni Lubięmałego uwielbiam gofry. Ciężko jest jednak zrobić je w idealny sposób, jeżeli nie ma się gofrownicy o dużej mocy. Połączenie idealnego ciasta z dużą mocą urządzenia podwoi nasz efekt i uzyskamy dzięki temu pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przekąski :) A co jeżeli postanowimy zagrać w zielone i dodać szpinaku do ciasta? Składniki (ok 20 niedużych(...)dużych gofrów): 2 szklanki maki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 duże jajka garść świeżego szpinaku 80 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej oraz mleko (pozostawiając 2 łyżki mleka w wysokim naczyniu) wkładamy do jednej miski i miksujemy na średnich obrotach. Szpinak dorzucamy
ChilliJemyPomysł na Chrupiące gofry z espresso podpatrzyłam na blogu smacznariposta.com. Nieco zmodyfikowałam kolejne kroki wykonania, ale muszę przyznać, że te gofry mają świetny, charakterystyczny smak i na stałe zagoszczą w mojej kuchni ;-) Składniki Mą The post Chrupiące, kawowe gofry z espresso appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePostanowiłam uczcić rozpoczęcie urlopu rarytasem, który jak mało który kojarzy się z wakacjami nad morzem: chrupiące gofry z bitą śmietaną i pyszną wiśniową frużeliną domowej roboty. Wychodzę z założenia, że na wakacjach trzeba sobie dogadzać! 🙂 Gofry piekę ostatnio dość często, w różnych konfiguracjach. Gdy dzieci chcą zjeść coś słodkiego, lubię podrzucić im coś owocami. […] Artykuł Tradycyjne, chrupiące gofry
WiszniówkaLetni przysmak w postaci gofrów można przygotować na tak wiele sposobów, że praktycznie każdy będzie zadowolony 🙂 Zapraszam dziś na wersję gofrów bez jajek i bez cukru, ale równie chrupiących, jak te klasyczne. Mam wrażenie, że alergie i nietolerancje pokarmowe zataczają coraz szersze kręgi. Coraz więcej osób musi wykluczać jakieś produkty ze swojej diety. Najpopularniejsze […] Artykuł Chrupiące gofry bez jajek
WiszniówkaGofry wytrawne to fajny sposób na urozmaicenie śniadania czy kolacji. Przepis przypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za posiłkami na słodko.Gofry wytrawne możemy podawać z różnymi ulubionymi składnikami. Tutaj podane z rukolą szynką i jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka
Andzia PichciDzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszne gofry bananowe. Są chrupiące, delikatne, idealne na śniadanie i nie tylko. Posmakują Wam na pewno, nie musimy do nich dodawać cukru, bo całą słodycz dają banany. Z podanego przepisu wychodzi około 8 sztuk to na dużej gofrownicy. Jeśli macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Gofrownice rozgrzewamy, ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry do zrumienienia się. U mnie około 7-8 minut. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, posypane cukrem pudrem, z owocami. Smacznego
kruche babeczkiWytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację(...)Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek
Kuchnia MagdaLenyGofry pieczone w gofrownicy prababci. Stara, zabytkowa, ale służy nam już kolejne pokolenie. Przepis na gofry też stary i łatwy. Jako, że dzisiaj Walentynki to kształt gofrów idealnie się wpasował. Składniki : - 2 duże jajka, - 3 szklanki mąki
Przepisy MikołajaZapraszam na pyszne gofry bez laktozy i bez glutenu. Gofry zrobione na mące ryżowej wyszły niezwykle chrupiące i pięknie przyrumienione. Polecam na śniadanie lub deser. Składniki: 200 ml śmietany kwaśnej 18% (bez laktozy) 100 ml mleka (bez laktozy) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru (ksylitolu) 1,5 szkl mąki ryżowej(...)miski wsypujemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, mleko, jajka i olej. Miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy na niej złote gofry. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneWytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację(...)Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek
Kuchnia MagdaLeny