kilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;) Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl(...)śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki Asiwiększość społeczeństwa, nie zdając sobie nawet z tego sprawy! A czemu nie doładować się endorfinami poprzez małe wspomnienie lata? Mi z wakacjami kojarzą się tylko dwa słowa: truskawki i gofry . Jasne, smaku tych pierwszych - świeżych, zerwanych prosto z krzaka nie da się do końca zastąpić tymi mrożonymi, ale myślę, że pełnoziarniste gofry z mojego przepisu, śmiało mogą równać się smakiem(...)tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii - łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Sos truskawkowy: - ok. 120g mrożonych truskawek - łyżeczka
Pland based filleUwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry. Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne. Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie(...)zostały pożarte z dżemem i solo. Gofry dyniowe 200 ml wody gazowanej 200 ml mleka 150 g puree z dyni 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie 1 łyżka cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej np. poznańskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego W większym naczyniu
Dzieje kuchennej Wiewióryzaczynać jakiegoś dnia bez niego. Zawsze jest zdrowo i smacznie. Natomiast w weekendy, gdy nigdzie się nie śpieszymy lubię bardziej zaszaleć. Usmażyć naleśniki, przyrządzić gorącą pieczoną owsiankę lub pyszne gofry. Dziś mam dla Was propozycję bez glutenu. Gofry z użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać(...)Jajka rozdzielamy po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z maślanką, proszkiem do pieczenia, olejem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z twarożkiem, konfiturą lub owocami. Smacznego :) Artykuł Gofry jaglano-dyniowe (bezglutenowe
Mienta blogKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią(...)wersję. 6 gofrów Krem: 160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 6 łyżek dżemy truskawkowego 1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić
Di gotujeGofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem. Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują(...)Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty. Im większa moc gofrownicy tym gofry wychodzą lepsze (moja ma niestety małą moc- tylko 750 W ale daje radę:). Gofrownicę o niskiej mocy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymyśleniem zdrowych posiłków do szkoły dla swoich dzieci. Podobno są dzieci które nie chcą w szkole przekąsić nic zdrowego…Śpieszę z pomocą :) Znacie dziecko które nie lubi gofrów? Ja nie! A co powiecie na ich zdrową wersję w dodatku przepyszną i długo utrzymującą świeżość? Ja jestem na tak i mam nadzieję, że Wy też będziecie :) Możecie zapomnieć o nudnych(...)kanapkach na które dzieci nie chcą patrzyć, a tym bardziej o niezdrowych przekąskach. Jestem pewna, że goframi dzieciaki będą zachwycone tak samo jak była nimi moja dwulatka i my. Głównym składnikiem jest…zupa :) Tak, tak do tego taka kupna ze sklepu która nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy itd. Dzięki takiego zdrowemu gotowcowi danie przyrządzicie ekspresowo. Rano zajmie Wam to dosłownie
Mienta blogDawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie. Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami. Składniki na 8 gofrów : 2 jajka 100 g miękkiego(...)Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem porcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji ( u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać na kratkę kuchenną. Podawać z ulubinymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smak dzieciństwa - wakacyjne gofry! Czy one też kojarzą się Wam z wakacjami ? Przyznam, że tych które przygotowywała moja mama już nigdy nie skosztuję ale mam nadzieję, że kiedyś moje też będą tak idealne. Gofry mają to do siebie, że można podawać je na wiele sposobów, jednak należy pamiętać, że nie jest to deser niskokaloryczny. Dlatego też by go troszeczkę(...)odchudzić" przygotowałam je z owocami :) Czyż nie wyglądają apetycznie ? :) Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady SKŁADNIKI : 2 szklanki mleka 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli 1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem, Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami. Składniki na 6-8 gofrów: 1,5 szklanki mąki(...)ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć na kratkę (lub oprzeć o talerze), aby mogły przestygnąć. Gotowe gofry posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi owocami (np. morelami, czereśniami, porzeczkami i truskawkami). Przepis
Ugotowaćskładniki na ok. 12 szt. gofrów: 360 g mąki 140 g cukru 4 jajka 320 g mleka 100 g oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywno a następnie dodaje je do ciasta i np. przy(...)pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak JedzeniaIdealna propozycja na śniadanie, kiedy w domu zabraknie Wam chleba. Pyszne, chrupiące gofry z jajkiem sadzonym, z płynnym żółtkiem i podpieczony bekon. Niebo w gębie. Kombinacji tego typu śniadania jest sporo - można dodać plastry awokado, paprykę, pomidor - co tylko zachcecie. Gofrowe śniadanie zostaje u nas na dłużej :) 'serowo-czosnkowe gofry z sadzonym jajkiem i bekonem' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna(...)mąkę, cukier puder, granulowany czosnek, starty ser żółty, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Na każdego gofra położyć podsmażony na złoto bekon i jajko sadzone. Przykryć drugim gofrem i podawać. Smacznego
CookYourselfOtrzymałam paczuszkę pełną bakalii od Świadome Odżywianie , dziękuję ślicznie za to że mogę je przetestować. Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej(...)cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta. Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy. Piec na złoty kolor. Gofry podawać z sosem adwokatowym. Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiGofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i to bardzo rzadko.Dlatego tez nigdy nie kupowalam gofrownicy,bo i po co, bedzie tylko miejsce zajmowac. W zeszlym roku w rozliczeniu w MM dostalam bon i nie za bardzo wiedzac co z nim poczac(...)Gofrownica lezala,tak jak przewidywalam zagracajac juz i tak przepelnione szafki kuchenne. Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gofry ... kto ich nie kocha ! Zwykle robiłam tradycyjne, proste ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ? Pewnie, że zrobię ! I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka(...)zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta gofrowego, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone gofry odkładać na siatkę, nigdy na talerz - gdyż zawilgotnieją od pary i już nie będą chrupiące ! A ... i zjadać od razu, tylko
kolorowotorcikowo