galaretka - 14130 przepisów (strona:804/942)

Konserwa mięsna domowa 181

wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny.    Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu, gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka. Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu.    Mniam, mniam... Smacznego

Maminek kulinarny
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 163

połączyć. Stwierdziłam, że nie będę ryzykować, i skorzystałam z poprzedniego przepisu, nieco go tylko modyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 209

bardziej nieśmiało niż zwykle... Okazało się jednak, że moje obawy były bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę smaczny. Czułam się wręcz rozczarowana, że smak coli jest niemal niewyczuwalny, szczególnie w galaretce na wierzchu, gdzie cola i żelatyna to jedyne składniki...  Ciasto wyszło dobre, ot, delikatny serniczek. Smakował bardziej serem niż colą, gdzieś w tle wyczuwalny jest taki troszkę niezidentyfikowany aromat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1388

Danii zaczęłam jadać lunche, tutaj zwane frokost . Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 174

dlaczego by nie lody...? Zanim jednak przystąpiłam do działania, udałam się po radę do głównego zjadacza . C. stwierdził promiennie, że lody marchewkowe pyszne są. Hmm... A ciasta z galaretką nigdy nie jadł... W każdym razie upewniona, że katastrofy raczej nie będzie, ukręciłam lody. Przepis nieco zmieniłam - pominęłam szafran i pistacje (nie miałam), dałam imbir i nieco więcej migdałów. Wyszło pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 150

pachną cudownie, poza tym zachowują niezmieniony kształt - zalane gorącym syropem się nie gotują, więc zachowują strukturę. Będzie można je ułożyć na przykład na wierzchu sernika, a z syropu przygotować galaretkę. Ja chcę zrobić z nich lody - z pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce w cukrze 211

dużo na jakości (wiadomo, robią się trochę miękkie i mniej wyraziste w smaku, ale nie można mieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 128

kakaowy. Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 206

spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można

SzczyptaSmaQ
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 142

ocet jabłkowy nadają się wszystkie jabłka, nawet te brzydkie i kwaśne, których nie tknąłby by nawet żaden robaczek. Ocet można przygotować także z odpadków, które zostają przy wyrobie konfitur, galaretek czy soków (skórki i gniazda nasienne). Przygotowanie: Przygotować „matkę drożdżową” jak niżej. Do 5 l słoja wsypać jabłka, pocięte na małe kawałki (razem ze skórą i gniazdami nasiennymi), do wysokości

SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 137

strefie dla pełnoletnich nalewka z  owoców głogu,  które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach. Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 208

mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z  żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.     Gęś

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 148

rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już pisałam 1-1,5 cm luzu.Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. - Po tym czasie wstawić szynkowar do rondla,wlać wodę

Basia w kuchni
Domowe wędliny: Boczek pieczony 321

godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni.  Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo. Smacznego

chwile dla mnie
ROGALIKI Z DŻEMEM 192

wszak każdy z Nas dzieckiem jest :) Rzeczywiscie taki jak mój, taki jak nauczyła mnie robić moja babcia Kochana, prawdziwy domowy dżem. Nie za rzadki ale też nie zbity w galaretkę. Idealny. Co do słodkosci też, akurat takie jak lubię. Rogaliki przyrządzone  z tym produktem wyszły naprawde smaczne, takie prawdziwe domowe, mieciutkie, duzo zyskały dzieki Owocowej Rozkoszy :) Dziękuje

Z Majeczką w kuchni