galaretka - 14130 przepisów (strona:806/942)

Mozaika drobiowa 339

drobiowa. Wykonana z ćwiartek kurczaka,  więc nie jest sucha. Jak dla mnie przepyszna. Teoretycznie w planach miała być galareta z kurczaka, a zrobiłam wędlinę ;). To też ma pyszną galaretkę i o ile mniej roboty.  Składniki: 3 -4 ćwiartki z kurczaka (ok 800-900 g samego mięsa) Natura Smak Sułtańska sól 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Wykonanie: Wypruwamy kości

Malinowe Pocałunki
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 177

opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać

W Mojej Kuchni Lubię
galaretka porosołowa na ostro... 174

konserwowy, drobno pokroić marynowaną papryczkę chilli razem z pestkami i wymieszać w 1 litrze gorącego rosołu rozmieszać żelatynę - opakowanie na 1 litr wywaru wlać do miski i zamieszać, schować galaretkę do stężenia w lodówce............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Marmoladka cytrynowa z cukinii 151

startej cukinii 1 kg cukru (może być mniej, żeby nie przesadzać z słodkością), gotujemy aż troche zgęstnieje (ok. godziny). Dodajemy sok z 2 - 3 cytryn + 2 galaretki cytrynowe/ananasowe/kiwi/brzoskwiniowe itp. May możliwość mieć różne smaki marmoladki:) i gorące do słoika i PYK:) gotowe

Anioły w kuchni
Schab ze słoika w pikantnej panierce 1202

razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby  galaretka się ścięła

Kulinarne przygody Gatity
Klops drobiowy faszerowany pieczarkami 220

wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w galarecie. 157

Napisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta?  Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te  pozostałości, dodać  marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania  liść laurowy, ziele

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanoc... 171

urozmaicić święta kulinarnie ,to zapraszam do obejrzenia moich ubiegłorocznych propozycji. Uważam, że są ciekawe i atrakcyjne wizualnie.Kliknięcie na link - przenosi do przepisu. Jaja ale jaja ....... Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka. Kwadratowe jajka . Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d Ciasteczka wielkanocne. ......i jeszcze dużo innych  przepisów Wielkanocnych - zapraszam Christopher

Kulinarny karnet Christophera
Watermelon with cardamom chocolate. 102

powinno go być około 900 ml, nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena

Kulinarny karnet Christophera
Desery truskawka i gruszka. 197

ziemniaczanej lody Wykonanie. W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. 126

smak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki rabarbaru maczane w cukrze. Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki. Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm

Kulinarny karnet Christophera
Wiejskie dziewczę w welonie. 191

musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym ) 204

piec w 180 stopniach C około 10-12 minut.  Upieczone i ostudzone ciastka smarować, cienką warstwą,  dżemu. Ja część  posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów , a część - galaretką porzeczkową. Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku. Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 8 g cukru inwertowanego ( jeśli

kolorowotorcikowo
Babeczki - kwiatuszki 159

wyciąć szablon z kartonu). Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu babeczki ozdabiamy według uznania: owocami, bitą śmietaną, galaretką itp. Smacznego

Salonik smaków
Mikołaj, kolorowe ciasteczka 145

masła lub margaryny 5 gad cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia:  biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:)  Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować

Apetyczna babeczka