galaretka - 14130 przepisów (strona:810/942)

Brak tytułu 178

całe, drugie z dziurką.  W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :)   Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :)  Posypać cukrem pudrem.   Smacznego ! A Wy, planujecie słodkie niespodzianki na Walentynki ? Zaglądajcie, bo u mnie to nie koniec pyszności

kolorowotorcikowo
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 265

Wyciągnęłam z zamrażalnika kolejną paczuszkę czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody

Z miłości do słodkości
Panna Cotta klasyczna 203

przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie waniliowy smak i aksamitną konsystencję, wzbudza zachwyt wizualnie, ale i też rewelacyjnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pęczotto z wędzonym pstrągiem 254

kaszy pęczak  2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe  twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga obieramy z skóry, usuwamy ości i wyjmujemy mięso, które skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy

Sajkofanka smaku
Wędlina drobiowa ze słoika 2126

sobie, że przygotuję w podobny sposób wędlinę drobiową z udek kurczaka, ale nie z mielonego mięsa tylko z krojonego.Kurczak doskonale nadaje się do tego typu wyrobów domowych. Bardzo lubię galaretkę, która wytwarza się podczas przygotowywania tej wędliny domowej. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowe 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 ziarna ziela

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczny deser na kefirze 372

przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze, czy Deser z galaretkami na kefirze (light) Ten dietetyczny deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić truskawkami. Dietetyczny deser na kefirze z poziomkami, polecam. Przepis na 2 porcje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka ze słoika 284

też pasztet do słoika. Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która powstaje po pasteryzacji, bardzo ją lubię. Karkówka ze słoika , polecam! Składniki: 600 g karkówki wieprzowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1 łyżka suszonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brzoskwniki- Pesche dolci 208

powstanie krem(3-5 min), cały czas mieszać aby krem si ę nie przypalił. Ostudzić. Dekoracja: v   likier Alchermes ( włoski likier o intensywnej czerwonej barwie), lub czerwona galaretka rozpuszczona w ½ wody, rozcieńczony sok malinowy. v   cukier krysztal Kazde ciasteczko stanowi połówkę brzoskwini, które możemy nadziewać kremem budyniowym ( crema pasticcere) lub nutellą. Złożone brzoskwinki zanużayć w likierze, pozwalić

Mia Cucina Sofieta
Ciasto cynamonowe 198

Zima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju

Przysmaki Karolki
Zielono mi - babeczki pandanowe 195

długimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Serniczki z brzoskwiniami 144

nawet dziecko zrobi, ale dla tych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak galaretki a otrzymamy za każdym razem inny, pyszny deser. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort na Chrzest Św. 132

Jeden z ostatnich moich tortów ... ... na Chrzest Święty. Różowe okrycie z masy cukrowej i śpiącym pod kocykiem bobasem :) Wnętrze skrywało zatopione w galaretce truskawki i malinową masę Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pierożki w ziołowym cieście 156

Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso na pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie

Buniabaje w kuchni
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi 246

był nieśmiertelny rosół ( tak samo na wszelkich weselach , komuniach itd.). Teraz chyba sie trochę pozmieniało - ale we mnie uraz pozostał. Rosół lubię ale w tygodniu. Dziś Mamie zachciało się galaretki drobiowej - no to musowo trzeba było ugotować rosołek. A podałam go z kluskami ptysiowymi bo takiego przepisu jeszcze nie zapisywałam. Polecam - kluchy można robić jako osobne danie i podawać

Buniabaje w kuchni
Bajaderka 149

pewno i Wam po świętach zostały ciasta. Te bez kremów i galaretek możemy z pewnością wykorzystać w tych pysznych bajaderkach. Obtoczone w mlecznej czekoladzie i wiórkach kokosowych dorównują tym ze sklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze! Składniki : * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek * łyżka kakao * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno * 2 łyżki dżemu truskawkowego * polewa czekoladowa

Magiczne Życie Marty