galaretka - 14130 przepisów (strona:617/942)

Panna cotta z herbacianą galaretką, borówkami i bitą śmietaną 161

mogę dać :-). Tym razem mam przepis na panna cottę z dodatkiem herbaty TEEKANNE Forest Friut, ale oprócz tego, że dodałam troszkę herbaty do panna cotty, to na spodzie mamy galaretkę herbacianą, dodałam jeszcze borówki i bitą śmietanę, żeby było ciekawiej :-). Deser wyszedł bardzo smaczny, wszyscy zadowoleni :-). Miłego dnia kochani :-) Składniki na 4 porcje: 2 herbatki TEEKANNE Forest Fruits zaparzone(...)ksylitol i zagotowujemy. Jak śmietanka się nam zagotuje zdejmujemy z gazu, dodajemy odlaną herbatę i żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Jak będzie ostudzona, wlewamy do szklaneczek na naszą herbacianą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, ja zostawiłam na całą noc. 3. Na zastygniętą panna cottę dajemy umyte borówki i na borówki bitą śmietanę. Możemy udekorować bazylią lub borówkami :-) Smacznego

kruche babeczki
Lekki galaretkowy deser z jogurtem naturalnym 152

Prosta i smaczna propozycja na lekki podwieczorek, która szczególnie ucieszy małe brzuszki ;-) SKŁADNIKI: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - 1 dowolna galaretka (u mnie poziomkowa) - kilka biszkoptów - orzechy włoskie do dekoracji Rozpuszczam galaretkę w 400 ml gorącej wody. Schłodzoną i lekko tężejącą miksuję z jogurtem naturalnym. Do naczyń kruszę biszkopty, na to wylewam powstałą masę i chłodzę w lodówce

Wielopokoleniowo
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 117

kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy

Kulinarne przygody Gatity
Morelowo malinowa pokusa 129

biszkopt: 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru Polski Cukier Biały 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej warstwa morelowa: 1 kg moreli 600 g jogurtu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 2/3 szklanki wody gorącej warstwa malinowa: 700 ml śmietany 30 % 350 g malin 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Diamant wierzch: 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki perełek(...)papierem i układam na nim połówki moreli. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 15 minut. Po upieczeniu sześć połówek moreli odkładam. Resztę miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i jak przestygną wlewam do moreli blendowanych. Dodaję jogurt i mieszam. Odłożone morele kroję na kawałki małe. Połowę warstwy morelowej wylewam na biszkopt. układam cząstki moreli

wesoła kuchnia
Prosty sernik z musem truskawkowym 204

jeść osoby na diecie bezglutenowej. Gorąco polecamy. Składniki: - 500g masy twarogowej z wiaderka - 500g serka homogenizowanego - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 budyń wanilinowy - 1/2 kostki masła Mus: - 3 galaretki truskawkowe - 500g truskawek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy.  Przelewamy do mniejszej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach(...)czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.  Mus: Truskawki, myjemy, szypułkujemy i miksujemy na jednolity mus. Galaretki mieszamy w 700 ml gorącej wody.  Następnie dodajemy zmiksowany mus i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.  W momencie kiedy mus zaczyna tężeć  wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki

Pan i Pani Smith w kuchni
Skrzydełka z kurczaka w galarecie 176

Lubicie galaretkę z kurczaka? Pewnie tak, podejrzewam jednak, że mało kto przygotowuje ją w taki sposób. To w sumie nie galareta, a skrzydełka w całości nią pokryte. Jeśli nie lubisz się pobrudzić przy jedzeniu, ten przepis nie jest dla Ciebie, ale gdy jest zgoła inaczej, zapraszam do dalszego czytania. Żadna galantyna czy galaretka nie odda takiego smaku jak mięso

Gosia gotuje
Kruche babeczki z malinami i bezą włoską 186

Mamę, oczywiście wizualnie, ale smak broni się sam!  Składniki na ok 6 sztuk:   Spody 150g ciemnych, kakaowych herbatników 1 żółtko 60g masła Nadzienie malinowe 150g malin 1 galaretka malinowa 150ml gorącej wody Beza włoska 1 białko 20ml wody 70g cukru kryształu Diamant Dodatkowo Świeże maliny Listki świeżej mięty Sposób przygotowania: Spody- Masło topimy, jajko delikatnie roztrzepujemy. Do miksera(...)Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 10 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy. Nadzienie malinowe- Maliny myjemy i osuszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, lekko studzimy i miksujemy z owocami. Tężejącą nakładamy na tartaletki. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Beza włoska- W odmierzonej ilości wody topimy cukier (pozostawiamy 1 łyżkę). Bez mieszania gotujemy syrop

Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 124

kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 1474

wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Mus truskawkowy:  500g truskawek (można użyć innych, także mrożonych owoców),  galaretka truskawkowa,  150g cukru pudru,  500 ml śmietanki 30%. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować przy pomocy blendera na mus. Połączyć z cukrem pudrem, zagotować. Dodać galaretkę, dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Tarta z rabarbarem 123

cukru 2 jajka 1 łyżka masła (ok.30 g) 2  łyżki rumu skórka z 1/2 cytryny wierzch: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru 2 szklanki wody opcjonalnie galaretka truskawkowa Przygotowanie: spód: Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone(...)ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką) Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem. Plecionkę można posmarować zastygającą galaretką truskawkową rozrobioną w 1 szklance wody z cukrem w której obgotowywało się wcześniej rabarbar

Bon appetit mon amie
sernik na zimno z czekoladą i truskawkami... 132

Składniki: czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć(...)sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowa kula -ciasto 164

górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych biszkoptów Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru i zmiksować na gładko. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać galaretkę i wymieszać

O kuchni z uczuciem
Smerfowy jogurtowiec z borówkami 164

Lekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek amerykańskich 1 galaretka niebieska 2 szklanki jogurtu bałkańskiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć(...)wysypać na biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu. Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik straciatella z musem truskawkowym 310

szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY: 500 g truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik(...)wstawić do lodówki. Umyte i odszypułkowane truskawki przełożyć do garnuszka, zasypując cukrem. Podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem na gładki mus i ponownie zagotować. Wsypać galaretkę i chwilę mieszać. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony sernik. Po stężeniu wyjąć sernik z formy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami

https:KKuchniaMniam
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką 178

zabrałam się do roboty i raz dwa powstało ciacho :) Składniki: 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo: poziomki pół kg galaretka pomarańczowa wrzątek 400 ml Wykonanie: Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę(...)przelałam,delikatnie rozprowadziłam łyżką i wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przełożyłam na talerz płaski .Poziomkami zakryłam dno i zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki aby stężało i mąż się rzucił i prawie zjadł od razu połowę

Różowa kuchnia