galaretka - 14130 przepisów (strona:582/942)

Rolada z musem brzoskwiniowym 397

kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/3 szkl. cukru ŚMIETANA: • 300 ml śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • śmietan fix MUS BRZOSKWINIOWY: • puszka brzoskwiń • galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: • 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej z dwiema łyżkami mleka Przygotowanie : Brzoskwinie odsączyć i zmiksować, połączyć z galaretką rozpuszczoną w szklance wrzątku, ostygniętą zostawić w lodówce, aż zacznie tężeć. Mocno

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 381

cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy Mus jabłkowy: 130g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka o smaku cytrynowym 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. 2. Mus jabłkowy: Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2  łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego

Szalona Kuchnia Eweliny
JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ 387

drzewa nie zawahałam się ani przez moment. Robię szarlotkę. Jedna z nich to taka na zimno, pyszna, delikatna zarazem. Palce lizać!  Składniki: 1,5 kg jabłek 3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta 2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda cukier puder do smaku duży kubek jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych Petit(...)opakowanie kakaowych herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE Dodatkowo: wiórki czekoladowe na wierzch  Wykonanie: *Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia.  * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia. * Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch

Z Majeczką w kuchni
Cytrynowy sernik gotowany 261

Składniki: 1 litr mleka 3,2% 4 jajka 250 gram masła 1 szklanka cukru  250 ml śmietany 1 sparzona cytryna (sok i skórka) 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa na wierzch dodatkowo na spód: 100-150 gram sucharów polewa czekoladowa przygotowana z masła, mleka, cukru i kakao /  gotowa polewa czekoladowa/ czekolada rozpuszczona polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny(...)przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Na spód wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.  W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę, studzimy. Zimną wylewamy na sernik

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto Mieszaniec Jesienny 133

szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Dzielimy na 2 kawałki. Każdy rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem(...)cytryny aby nie ciemniały podczas gotowania. Przekładamy je do garnka, dolewamy ok.1/2 szkl wody i gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok.  Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia soku. Wykonanie: Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy

Bon appetit mon amie
Panna Cotta z musem malinowym i granolą 121

łyżeczki żelatyny Składniki na mus malinowy: 250g świeżych lub mrożonych malin 1,4 szklanki wody 21 łyżka cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku Ponadto: granola liście mięty Panna Cotta : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować(...)wodą przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.  Na dno naczynek wsypujemy po łyżeczce granoli. Wykładamy warstwę Panna Cotty. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. Na wierzch wykładamy maliny. Dekorujemy listkami mięty

Słodki Zakątek
Delicje 188

oleju kokosowego, ostatecznie klarowanego masła 5 łyżek kakao 3-4 łyżki słodziwa ok. 100 ml mleka Można też użyć gotowej czekolady. Nadzienie: 200 g dżemu 100% owoców lub galaretki owocowej przygotowanej w szklance wody Biszkopty: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy ze słodziwem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie. Stale mieszając dodajemy partiami mąkę(...)rondelek z kuchenki. Jeśli używasz czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej, dolej mleko i wymieszaj. Na biszkopty wykładamy przygotowane nadzienie. Następnie wylewamy polewę i zostawiamy do ostudzenia. Jeśli przygotowujesz galaretkę, rozpuść ją w szklance wody i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wyłóż ją na ciastka i poczekaj, aż stężeje. Dopiero potem oblej polewą. Z podanych składników wychodzi ok. 20-25 ciasteczek

Kucharzyca
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 170

zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Kiedy zaczną rosnąć wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, śmietanę i sól. Wlać pozostałe mleko(...)oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, rozwałkować na dnie połowę ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto z musem śliwkowym 123

przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe cukier do smaku wykonanie: Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać 2000 ml musu. Dodajemy suche galaretki mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z masą sernikową i karmelizowanymi gruszkami 148

dlatego je obciążamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.   Masa serowa: 250 g sera białego półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki galaretki winogronowej, lub agrestowej 2 łyżeczki żelatyny Śmietankę i ser miksujemy tak by powstała jednolita masa. Dodajemy cukier puder. W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę – wlewamy

MojaQchnia.pl
Sernik jeżynowo-śmietankowy 343

łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl wody 3-4 łyżki musu jeżynowego mus jeżynowy: 500 g jeżyn 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1/2 szkl wody 1 galaretka masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny wierzch: jeżyny 10 malin 150 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy(...)gotujemy z wodą,cukrem i cukrem waniliowym, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito.Odkładamy 3-4 łyżki musu(dodamy do masy serowej z jeżynami), a do reszty dodajemy sypką galaretką i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. wierzch: Maliny podgrzewamy, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito. W ciepłym sosie malinowym rozrabiamy żelatynę. (jeśli za bardzo ostygł można podgrzać go przez chwile

Bon appetit mon amie
Marmolada gruszkowa 107

sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich. Składniki 2 kg gruszek 2 cytryny 1 kg cukru 2 galaretki wiśniowe ( opcjonalnie ) Przygotowanie Gruszki obrałem, pokroiłem na małe kawałki, przełożyłem do rondla, dodałem 250 ml wody jeśli mamy gruszki twarde ), gotowałem pół godziny, dodałem cukier, często mieszałem. Pod koniec gotowania(...)dodałem sok z cytryny. Gdy marmolada zgęstniała, dodałem dwie galaretki wiśniowe ( można pominąć ). Gorącą marmoladę przełożyłem do słoików, odwróciłem dnem do góry. Gotowe

R'n'G Kitchen
Galaretka z arbuza 175

miksujemy. W szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia uważając aby nie stężała. Włączamy blender i przez górny otwór, podczas miksowania wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę przelewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki aby stężała

Qchnia po prostu
Sernik z arbuzem bez pieczenia 195

pomalutku na najmniejszych obrotach. Masę serową wlać do tortownicy o średnicy 24 cm i schłodzić w lodówce aż całkowicie zastygnie Mus arbuzowy 1,30 kg arbuza bez pestek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Arbuza zmiksować na gładko i wraz z cukrem zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wystudzić

O kuchni z uczuciem