zimno to sernik bez użycia piekarnika. Szybkie, proste ciasto, które zrobisz w kilkanaście minut, a później wystarczy aby zastygło w lodówce. Zazwyczaj sernik bez pieczenia to sernik z galaretką. Do przygotowania takiego sernika na zimno można wykorzystać owoce sezonowe, owoce z kompotu a także mrożone. Sernik z czereśniami Sernik z czereśniami bez pieczenia robiony latem potrzebuje dobrej stabilizacji. Nie oszukujmy(...)się, sernik bez żelatyny czy sernik bez galaretki ładnie wygląda tylko
Dieta moja pasjaprzyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: truskawki do dekoracji *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka(...)wystudzeniu, biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka *** *** Truskawki podgrzewamy, aż puszczą sok. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki *** *** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do czasu, aż masa całkowicie ostygnie i zacznie tężeć (można włożyć na trochę do lodówki, ale należy często mieszać) *** *** Po tym czasie przygotowujemy masę śmietankową
Blog z ApetytemCiasto szpinakowe z masą jogurtową itruskawkami masa 2 kubki jogurtu greckiego 800ml potrzebne jest 2 galaretki żelatyna truskawki obrane z szypułek przygotowanie Jogurt wlać do miski. Dwie galaretki wsypujemy do pojemnika i zalewamy przegotowaną wodą ,wody dajemy 1/2 szklanki. Dodajemy do jogurtu .Teraz wsypujemy 2 lyzki żelatyny ii dajemy przegotowaną wodę i mieszamy dodajemy do jogurtu ,mieszamy na jednolita masę
Moje WyrobyPyszny, orzeźwiający, lekki deser. Wymieszałam jogurty z galaretkami i wyszło pysznie!! Idealny deser na lato i upalne dni. Smak można zmieniać zmieniając owoce i smak galaretek, jogurtów - za każdym razem możemy mieć całkiem inny deser. Świetnie sprawdzą się również maliny, borówki, brzoskwinie. Polecam
Swojskie jedzonkowanilią ( 12 g ) 16 g żelatyny ( 4 łyżeczki ) + 50 ml wody lub mleka do namoczenia żelatyny 300 g truskawek, pokrojonych w kostkę Żelka truskawkowa: 800 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej ( opakowanie na 500 ml wody ) Warstwa śmietankowa: 450 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) + 30 ml wody(...)uważać, aby nie stężała zbyt mocno! ). Żelka truskawkowa: Truskawki zmiksować na gładki mus, przelać do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając. Zagotować. Zestawić z ognia i dodać galaretki truskawkowe, wymieszać do dokładnego ich rozpuszczenia. Z gotowego musu odlać około 1/3 szklanki i wystudzić - posłuży nam to do udekorowania wierzchu ciasta. Mus truskawkowy odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić
Opowieści z piekarnikaMasa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 ml żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: śmietana 30% - 200 ml truskawki - 70 dag galaretka truskawkowa - 2 op winogron Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno(...)resztę przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Masę serową wylać do tortownicy, wyrównać wstawić do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno i ozdobić nią wierzch torcika, na kleksikach ze śmietany układamy
przepisy- Milkicukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone Mus z rabarbaru: 200g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu(...)kroimy na małe kawałki *** *** Rabarbar przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy *** *** Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Krem wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy mus z rabarbaru
Blog z ApetytemMoje akacje zebrałam w parku, po prostu tyle, ile zmieściłam w dłoniach. - myślę, że około 20 kwiatów. Do masy dodatkowo wykorzystałam słoiczek malin z płatkami róży z Łowicza, galaretkę malinową, śmietanę - koniecznie 36 % i to wszystko. Oczywiście, można pominąć akację w masie, wykorzystać wyłącznie konfiturę malinową, przetartą przez sitko, ale.. to będzie bez wątpienia(...)dwie łyżki w słoiczku. Gotujemy razem 5 minut, ściagamy z palnika, przecieramy przez gęste sito, by uzyskać jedwabisty, niesamowicie aromatyczny i gęsty płyn. Podgrzewamy go ponownie, wsypujemy galaretkę malinową, mieszamy do jej rozpuszczenia i wkładamy do lodówki, lub zamrażarki, by zacząła tężeć ( ma pozostać półpłynna). Zabieramy się za ubicie śmietanki - gdy będzie sztywna, dodajemy
Kronika PiekarnikaMłynów Jelonki 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 50 g smalcu 5 żółtek Jabłka: 2 litry duszonych jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cynamonu Beza: 5 białek 1 i ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek(...)częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 20 minut (aż ciasto nieco się zarumieni). Lekko studzimy. Jabłka przekładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy sypką galaretkę i cynamon. Studzimy. Chłodne jabłka wykładamy na zapieczone ciasto. Białka ubijamy a sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodajemy łyżka po łyżce cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wykładamy
Fascynacje Anibędzie tak łatwe, jak w przypadku filiżanki, ale…. Oprócz Panna Cotty robiłam też serniczek z serków homogenizowanych i również wykorzystałam liofilizowaną jagodę kamczacką do zabarwienia masy oraz przezroczystej galaretki (dokładny efekt zobaczyć możesz na zdjęciach pod przepisem na Panna Cottę). Wystarczy 1 łyżeczka proszku, by nadać różnego rodzaju kremom piękny kolor. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów Nie wiem(...)Następnie przykładamy do filiżanki talerzyk i obracamy. Dekorujemy dowolnie – u mnie bratki i sproszkowana liofilizowana jagoda kamczacka. A tutaj serniczek na zimno, z serków homogenizowanych. Część masy oraz galaretka zabarwione zostały sproszkowaną liofilizowaną jagodą kamczacką. Wpis powstał przy współpracy z marką PLANTIN
Smaki Na Talerzupłaskie łyżki mąki pszennej, wymieszać delikatnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jak biszkopt. Krem: 250 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka Galaretka owocowa 250 g masła lub margaryny utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru po chwili dodawać po jednym żółtku. Galaretkę owocową najlepiej wiśniową rozpuścić w niepełnej szklance wrzącej wody co chwilę
Wasze Przepisymrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 jajka rozmiar M 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MUS TRUSKAWKOWY 3 galaretki truskawkowe 1,5 kg truskawek MASA 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 100 ml wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy(...)stopni i pieczemy przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy, a następnie zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch. Następnie wykładamy na niego lekko tężejący mus. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając
Przepiski.plserka homogenizowanego waniliowego 250g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 600ml musu jabłkowego (u mnie domowej roboty) kilkanaście łodyg rabarbaru kilka łyżek cukru 2 galaretki (u mnie przeźroczyste) 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4szkl. mleka) 2,5szkl. mleka 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od ugotowania kompotu z rabarbaru. Łodygi(...)push({}); Jedną część ciasta rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy, czyli 25x35cm. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto. Mus jabłkowy wymieszałam z odciśniętym rabarbarem i suchymi galaretkami. Masę wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozsmarowałam. 2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam
Waniliowe ImprowizacjeCIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz(...)schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście. Wstawić
przepisy- MilkiPrzepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym z polewą czekoladową. Składniki 2 kg jabłek 2 duże śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 galaretki brzoskwiniowe 2 większe opakowania herbatników cukier (ilość zależy od słodkości jabłek) cynamon 4-5 łyżek żelatyny Przygotowanie 2 kg jabłek (zależy jak duża forma) obrać i zetrzeć na papkę. Po czym zasmażyć(...)godziny w garnku dodając cukru plus cynamon. Po godzinie jak jabłka zgęstnieją dolałam 1/3 szklanki przegotowanej wody. Wyłączyłam z gazu i wsypałem 2 galaretki brzoskwiniowe – odstawić do wystygnięcia. Blachę wyłożyć herbatnikami i na to ostudzone jabłka i na nie znów herbatniki. Ubiłam 2 duże śmietanki 30% po czym dodałam cukru pudru i 1 serek mascarpone. W zimnej wodzie rozmieszałam
Wasze Przepisy