galaretka - 14130 przepisów (strona:520/942)

Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji 157

jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem(...)się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Pianka wg Siostry Anastazji 196

ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki galaretki czerwonej 3 łyżki wody dodatki 1 puszka ananasów 3-4 kostki czekolady ciemny biszkopt upieczony dzień wcześniej Wykonanie: Masa Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń(...)Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Ciasto piankowe z truskawkami 145

tradycyjne jednak masa zrobiona jest z jogurtu i śmietany. Masę zapożyczyłam z jednego z przepisów s. Anastazji. Ciacho wychodzi bardzo wysokie, do tego stopnia, że nie zmieściłam całej galaretki. Robiłam w foremce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 1/2 l jogurtu naturalnego(...)smietany kremówki 4-5 łyżek żelatyny cukier puder do smaku dodatkowo truskawki 2 galaretki Wykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, piec około 25 minut o około 180 stopniach. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać jogurt i zimną żelatynę, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt i wetknąć w nią truskawki

Pychotkaaa
Leśny mech . 11141

proszku do pieczenia 200  oleju  na czubek noża zielonego barwnika 1 granat  Masa śmietanowa : 1 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka o smaku granatu 2 kopiaste łyżki żelatyny 200 ml przegotowanej wody   Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo dodawać po żółtku, następnie cienką strużką(...)końcu do dać sparzony , zmielony i odsączony z nadmiaru wody szpinak . Delikatn ie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretkę i żelatynę rozpuścić razem w 200 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym , ciągle mieszając dodawać galaretkę. Ciasto przekroić na pół.Górną

Sama słodycz i szczypta chili
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 102

Pyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej(...)szklanki mleka 3 czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao 3 czubate łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 4-6 bananów (w zależności od wielkości) sok z cytryny galaretka pomarańczowa 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć

MyCookBook.pl
Sernik z mandarynkami 154

Składniki biszkopt z 4 jaj serek homogenizowany waniliowy, 3 sztuki po 125g śmietana kremówka, 400g cukier, 3 łyżeczki mandarynki, 1 puszka żelatyna, 8 łyżeczek galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w zalewie z mandarynek. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy serki, mandarynki i ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy(...)biszkopt, wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę i robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Chłodzimy galaretkę, a gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez 2-3 godziny Przepis na blaszkę okrągłą 26cm

Gotowanie moimi oczami
Muffiny marchewkowe 128

Coś słodkiego na Walentynki Składniki na mus marchewka, 500g woda, 150 ml cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 10 łyżek mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie mus marchewkowy, 3-4 łyżki olej, 1/2 szklanki Składniki na krem mleko, 1 szklanka budyń waniliowy, 1 opakowanie(...)minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i dusimy kolejne 40 minut mieszając co jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy masę do całkowitego wystudzenia. Gotujemy budyń na 1 szklance mleka, dodajemy cukier. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy na sztywno

Gotowanie moimi oczami
Ciasto z masą truskawkową 643

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3 opak Przygotowanie Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut(...)temperaturze 170st. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy. Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Bajaderka pod pianką 129

Składniki herbatniki, 30-35szt powidła śliwkowe, 1 słoiczek nutella, 4 łyżki mleko, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl masło, 100g kakao, 2 łyżki śmietanka 30%, 300ml galaretka wiśniowa, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy (30x16cm)wykładamy warstwę herbatników. Mieści się dokładnie 10 sztuk. Tyle samo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki. W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao(...)powidła, nutellę i pokruszone ciastka. Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę.  W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy

Gotowanie moimi oczami
Dżem z dyni z galaretką cytrynową 141

Dziś chciałabym zaproponować inną wersję dżemu z dyni - z cytrynową galaretką. Składniki : obrana dynia, 5 kg cukier, 1 kg galaretka cytrynowa, 4 szt kwasek cytrynowy, 1 łyżeczka olejek cytrynowy, sztuka Sposób wykonania: Dynię obrać usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka lekko podlać wodą i gotować aż się rozpadnie. Dodać cukier , galaretki i olejek cytrynowy. Smażyć jeszcze

Darcia w kuchni
Deser malinowy 132

roku. Chciałam go dobrze wykorzystać. Na Doradca smaku bardzo mi się spodobał przepis który przedstawiam poniżej. Przepis użytkownika madi356 - był bardzo dobry.  Składniki: 200 - 300 g malin 1 galaretka malinowa 1 jogurt grecki 400 g 1 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Galaretkę malinową rozpuścić, przestudzić, do lekko tężejącej dodać maliny, wymieszać. Jogurt zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru(...)salaterkach układać naprzemiennie. Na spód galaretkę z malinami, nastepnie jogurt , aż do wyczerpania składników.  Ja z tej porcji zrobiłam 4 pucharki, ale można śmiało zrobić 5 sztuk

Darcia w kuchni
CIASTO Z KASZY MANNY 113

pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem(...)piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut. 2. Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje. 3. Obie galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wrzącej wody.  Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką

Darcia w kuchni
deser z galaretek i serków homogenizowanych 137

Przepis na 6 pucharków  Do przygotowania deseru potrzebne mi były 2 galaretki zielone,jedna czerwona i 2 serki homogenizowane. Zielone galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wody, a gdy ostygły dodałam do nich serek homogenizowany i zmiksowałam. Przelałam do pucharków ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i wstawiłam do lodówki by stężały. Czerwoną galaretkę rozpuściłam w 2 szklankach wody

Darcia w kuchni
ciasto truskawkowe 154

pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru Polewa truskawkowa: 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone ) 3 galaretki truskawkowe Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając. Piec w temperaturze 180 stopni(...)wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając przestudzony budyń. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować, jeżeli są to truskawki mrożone przed zmiksowaniem odmrozić. Truskawki podgrzać, dodać 3 galaretki, podgrzewać ciągle mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą połową biszkoptu. Wierz polać tężejącymi truskawkami. Włożyć do lodówki

Darcia w kuchni
Wafle z masą śmietankowo-truskawkową 173

zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna, mi zachciało się akurat truskawkowej. Masa na bazie śmietanki i mleka w proszku smakuje jak masa śmietanowo-truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć(...)Składniki: 350 ml śmietany 30% 3/4 szklanki mleka w proszku galaretka truskawkowa 250 g masła szklanka cukru opakowanie suchych, kwadratowych wafli Sposób przygotowania: Masło, śmietanę i cukier zagotować w rondlu. Wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przekładać wafle jeszcze ciepłą masą. Owinąć wafle folią, obciążyć czymś

na moim stole...