galaretka - 14130 przepisów (strona:514/942)

ROLADA Z OCZKIEM 162

Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę(...)Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu

słodki bratek
DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI 127

słodki krem, przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz nasączonymi w kawie i alkoholu biszkoptami, a wszystko zalane galaretką wiśniową ... delicja SKŁADNIKI  Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm) 5 jajek, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl(...)wódki, 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku WYKONANIE  Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem

słodki bratek
DOMEK BABY JAGI 252

temperaturze pokojowej, 3/4 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy, 2 łyżki kakao Polewa kakaowa: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Dodatkowo: 1/2 op. galaretki truskawkowej, wiórki truskawkowe do dekoracji   WYKONANIE  Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, wlewamy do prostokątnego naczynia, pozostawiamy do stężenia. Ser i masło wrzucamy do malaksera, chwilę miksujemy, dodajemy cukier(...)folii aluminiowej (pod folię najlepiej położyć ściereczkę) 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie nr 1), smarujemy masą kakaową (zdjęcie nr 2. Układamy drugą warstwę herbatników smarujemy jasną masą. Z galaretki wycinamy paski, układamy na środku białej masy (zdjęcie nr 3), następnie składamy domek do środka pomagając sobie folią i ściereczką, dociskamy (zdjęcie nr 4), wyrównujemy, zawijamy w folię. Ciasto wkładamy

słodki bratek
Puszysta Hrabina 198

litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki kawy cappuccino dowolnym smaku ponadto 1 opakowanie biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 galaretki cukier puder do dekoracji Wykonanie: Ciasto jasne Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ciemne Jajka ubijamy(...)C.Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.  Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy, ucieramy z masłem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy na dwie części, wykładamy na spód ciasta połowę masy budyniowej, na nią biszkopty nasączone w kawie. Następnie resztę masy, zalewamy tężące

kgwjanczewo
Śmietanowiec 75

słodyczy. Dla nas idealne.  Składniki 1 opakowanie biszkoptów 600 ml śmietanki 30% 1 łyżka ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku) 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 2 galaretki pomarańczowe   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W formie (25x25) układamy biszkopty. Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy(...)już zacznie tężeć, dodajemy do śmietany (ciągle miksujemy na wolnych obrotach). Masę wylewamy na biszkopty. Na masę kładziemy (wbijając do połowy) kawałki ananasa. Wkładamy do lodówki. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (3/4 proporcji wody w stosunku do galaretek). Studzimy do momentu, kiedy będą się ścinać. Wylewamy na śmietanę i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Galaretka drobiowa w wersji wielkanocnej 231

szybkich przepisów. Receptury na pasztet, babeczki i inne świąteczne przysmaki z przyczyn logistycznych pojawią się dopiero po świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej(...)żółtko mogło się jakoś z tego nieszczęsnego jaja wydostać. Skorupkę dokładnie myjemy, wrzucamy do niej mięso i dodatki, zalewamy bulionem z żelatyną. Sztuką jest ładne obranie takiego wytworu- galaretka  musi dobrze stężeć! Zaczynając od okolic dziury obieramy kawałeczek i następnie wciskając delikatnie łyżeczkę między skorupkę a galaretkę obracamy ją. Jajko wówczas samo wyskakuje. Zabawa z robieniem takich jajeczek wymaga

Wrzosowa Polana
Babka galaretkowa - galaretka warzywno jajeczna 235

warzy konserwowych i jajek, robi za świetną przystawkę a przy okazji cieszy oko tęczą kolorów ,pięknie prezentując się na wielkanocnym stole. Przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości przy zastyganiu galaretki, ale można ją robić w międzyczasie, pomiędzy barwieniem jajek a pieczeniem pasztetu. itp. ;) Powiem wam że znika bardzo szybko ze stołu dlatego w tym roku zrobię aż 2 , będzie(...)stole. Składniki: pół litra wywaru warzywnego 6 łyżeczek żelatyny 3 jajka papryka marynowana kukurydza konserwowa groszek konserwowy Wykonanie:   Do szklanki odlewamy kilka łyżek ciepłego wywaru, rozpuszczamy w nim galaretkę i mieszamy z pozostałym wywarem. Do formy wlewamy trochę wywaru, wkładamy do lodówki i czekamy aż lekko stężeje i układamy pierwszą warstwę ugotowane na twardo jajka a między nimi natkę

W kuchennej krainie
Mazurek z pianką 144

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  dodatkowo: 1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz(...)studzimy, a wierzch smarujemy konf iturą/ dżemem , a  n a niej układamy piankę ,którą robimy jak poniżej. pianka: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z tężejącą galaretką ( galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy)  Mazurka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała, dopiero wtedy możemy nasz mazurek dekorować orzechami i prażonymi wiórkami

Bon appetit mon amie
Owocowy deser na homogenizowanym serku z pełnoziarnistymi płatkami 147

Wszystko przez te owoce które „uśmiechały” się do mnie na sklepowej półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko(...)ubijamy. Umieszczamy na kilka minut w lodówce ( aby masło stwardniało ). Przygotowujemy owoce. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i gdy lekko przestygnie dodajemy serek homogenizowany i mieszamy. Do szklanek z płatkami dodajemy owoce, zalewamy galaretką z serkami i dodatkowo dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki aby deser stężał. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Kora orzechowa 195

Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich(...)puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 40 dag masła Ponadto: ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej   Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką

Cukiernia Pychotki
ciasto bez pieczenia 131

słodkie to 5 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe ,lub śmietankowe 0,5 l. mleka, herbatników tyle ,aby zakryć dno formy- u mnie pokruszone herbatniki ,bo miałam mało 2 galaretki dowolny smak  - u mnie czerwone 0,5 l gorącej wody, Wykonanie: Ugotować dwa budynie w 0,5 l mleka. Odstawić przykryte do ostudzenia. Formę wyłożyć herbatnikami,(u mnie(...)było mało a smak na słodkie,był,więc pokruszyłam to co było i wyłożyłam dno ) Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Ser utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ostudzony ,ugotowany budyń .Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie do gładkiej masy serowej dodać partiami zimną płynną galaretkę, ,wymieszać .  Gotową puszystą masę przełożyć

w mojej kuchni
Sernik na... dobry początek 143

szklanki cukru 2 jaja 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej) 8 łyżeczek żelatyny 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego 1 garść rodzynek 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce) 1 galaretka morelowa 120g okrągłych biszkoptów Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści(...)wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500ml użyłam 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum

peggiwkuchni
Nowojorski kremowy sernik truskawkowy 275

przez 60-75 min.  Po upieczeniu otwieramy piekarnik i studzimy przez 1 h a następnie zostawiamy na 12 h w lodówce. Masa Truskawkowa: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody Galaretki zagotowujemy w 2 szklankach wody. Truskawki blendujemy i dodajemy tężejącą galaretkę. To wszystko wylewamy na ciasto wcześniej schłodzone. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia

Moje Słodkie Piekiełko
Babka sernikowa na zimno - owoce leśne 256

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 500g sera białego śmietankowego 450g owoców leśnych (waga zamrożonych) 200g jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 1 galaretka owoce leśne 1 łyżeczka żelatyny 150ml gorącej wody Polewa biała czekolada ( użyłam Helio ) Owoce rozmrażamy w misce. W wysokim kubku rozpuszczamy galaretkę i łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy(...)rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia. Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich jogurt, ser cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy letnią galaretkę, miksujemy do połączenia i wlewamy masę do formy babkowej. Wstawiamy do lodówki na noc. Do miski wlewamy gorącą wodę, zanurzamy formę na kilka sekund, stawiamy foremkę do góry dnem na paterze. Delikatnie stukamy w nią z każdej strony

Gotowanie i blogowanie
Śnieżny Puch 5128

prostu rozpływa się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg półtłustego twarogu, 3 śnieżki, 1 i ¾ szkl. mleka, ok. 300 g herbatników, 2 galaretki ( smak dowolny), 0,5 szkl. cukru pudru, 0,5 l gorącej wody, 0,5 mlecznej czekolady   Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg ucieramy razem(...)cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy. Następnie łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy. Herbatniki wykładamy na blaszce o wymiarach 35x25 cm. Gotową masę wylewamy na herbatniki. Na wierzch sypiemy startą czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.   Smacznego

Passion of Cooking