galaretka - 14130 przepisów (strona:511/942)

Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym 219

kostce - 0,5 kg żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać(...)żelatynę, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa byłaby rzadka, wstawić na chwilę do lodówki, gdy lekko stężeje , wyłożyć masę serową na biszkopt, wstawić do lodówki. Mus truskawkowy: Truskawki oszypułkować, opłukać, zblenderować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z musem truskawkowym, wstawić do lodówki, gdy mus będzię lekko ściśnięty, wylać na masę serową. Wstawić blachę z ciastem

Kuchnia Danusi
Truskawkowe niebo 225

Składniki (duża blacha): 1 biszkopt  500 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 0,5 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec wg podanego wcześniej przepisu (http://atysmakujmnie.blogspot.com/2015/01/biszkopt-i.html) 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. 3.Truskawki oddzielić od szypułek. Pokroić w ćwiartki. 4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder(...)ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki. 5. 1kg truskawek pokroić w grubsze plasterki. 6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 7. Na zastygniętą śmietanę wyłożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 182

łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe  1,5  szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając(...)małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić     do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do zmiksowanych truskawek , wymieszać i na chwilę odstawić. Odłożyć około  1/2 szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
Galaretkowiec 171

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 różne galaretki 500 ml mleka 2 łyżki cukru 300 ml wody 30 g żelatyny Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do stężenia. Następnie(...)kostkę. Mleko zagotowujemy z cukrem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do przegotowanego gorącego mleka, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Formę np. keksówkę wykładamy folią. Przekładamy do niej pokrojoną galaretkę, mieszając kolory. Zalewamy zimnym mlekiem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 217

szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Upiec na złoty(...)cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

A Ty Smakuj Mnie
Truskawkowiec 273

mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 70 dag truskawek 2 kisiele truskawkowe z cukrem 1 kostka masła 1 szklanka wody Do dekoracji: 30 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE Białka  ubijamy ze szczypta soli  na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Wylewamy(...)powstanie gęsta masa. Odstawiamy z ognia.  Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W tym  czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno

W kuchennym oknie Ewy
Siekaniec 218

szklanka cukru 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa 1,250 ml  kwaśnej śmietany 10 łyżek cukru 3 galaretki różnego koloru np.  czerwona, zielona, żółta 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier ubijając dalej. Żółtka rozbełtać, następnie stopniowo delikatnie wymieszać z białkami(...)średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu biszkopt studzimy następnie przekrawamy na pół. Masa Galaretkę rozpuszczamy każdą osobno w 400 ml wody, wylewamy na talerz do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Śmietanę wlewamy do naczynia dodajemy cukier, następnie rozpuszczoną w odrobinie gorącej wodzie - żelatynę,dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Galaretka drobiowa 262

Dobrą galaretką nigdy nie pogardzę, a zwłaszcza tą przygotowaną przez moją mamę. Jest pyszna i lekka :) 6 ćwiartek kurczaka 4-5 marchewek 1-2 pietruszki 4-5 jajek 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 selera 2 paczki żelatyny natka pietruszki ziele angielskie 4 liście laurowe szczypta Vegety sól pieprz natka pietruszki groszek konserwowy Ćwiartki kurczaka umyć i zalać wodą. Gotować(...)pietruszkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystko poprzekładać do miseczek ( natkę, jajka, groszek, marchewkę i pietruszkę). Delikatnie zalać wywarem. Zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia i przełożyć do lodówki. Jak galaretka się zetnie podawać skropioną sokiem z cytryny lub tradycyjnie octem. Spotkałam się też z wersją z pokrojoną w kostkę cebulą

Jemy Pijemy
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 156

łyżek cukru 100g masy marcepanowej pół łyżeczki proszku do pieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką(...)syropu rabarbarowego. Proszek budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować

Mania Wypiekania
Trójwarstwowy deser truskawkowy 180

kogo: dla fanów truskawek dla lubiących ciekawe - efektowne desery dla szukających zdrowego deseru Składniki: galaretka truskawkowa 400g serka homogenizowanego truskawkowego 400g truskawek 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretkę wykonujemy wg przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400ml, żeby lepiej się ścięła. Wylewamy ostudzoną galaretkę do pucharków i układamy je pochyło w lodówce, do całkowitego

Mania Wypiekania
Zebrowy torcik 221

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 1 szklanka mleka 1 galaretka truskawkowa  1 szklanka gorącej wody truskawki do dekoracji  kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać : olej , oranżadę, i mąkę(...)łyżki ciasta białego i kakaowego   i tak do wykończenia ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni  piec do suchego patyczka. Krem czekoladowy ubić w szklance mleka. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto posmarować z wierzchu kremem i udekorować w koło truskawkami. Na środek wyłożyć tężejącą galaretkę. Boki torcika posypać kolorową

Sama słodycz i szczypta chili
mini kopczyki kreta z truskawkami 240

upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody ok. 5 szt. średniej wielkości świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 736

truskawek świeżych 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szkl cukru pudru  5 łyżeczek żelatyny 70 ml ciepłej wody 300 ml kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez(...)tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka

Ala piecze i gotuje
Piankowy deser truskawkowo-bananowy 174

smaczny deser – polecam   Składniki: - 3 serki homogenizowane waniliowe - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 1,5 łyżki żelatyny - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany waniliowej - 1 galaretka - 250 gr truskawek - 2 banany   Najpierw rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. W miseczce rozpuszczamy galaretkę w połowie wody co na opakowaniu, mieszamy(...)dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 banana i miksujemy. Masę wylewamy do pucharków. Drugiego banana kroimy na plasterki i wrzucamy do masy. Do 2 części masy dodajemy galaretkę, część truskawek i miksujemy a potem wlewamy na masę bananową i dodajemy pozostałą część truskawek. Gotowy deser możemy udekorować bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Deser truskawkowo-waniliowy 207

nawet nie ma czasu żeby z nich zrobić deser czy coś upiec i zazwyczaj kończą jako koktajle. Tym razem jednak się udało i wyszedł pyszny deser truskawkowy Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - 2 serki homogenizowane waniliowe - żelatyna - 500 ml wody gorącej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 bita śmietana waniliowa - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 1/2 kg truskawek Najpierw przygotowujemy(...)galaretkę. Rozpuszczamy w takiej ilości wody jak na opakowaniu. Galaretkę rozlewamy od razu do pucharków – szybciej nam wystygnie. W międzyczasie robimy masę waniliową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę

Kuchenne Wariacje