czekoladowy z 6 jaj Biszkopt biały: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru Masa: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czerwone galaretki owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy Wykonanie: Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. Białka ubić na sztywną pianę dodając(...)piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić. W między czasie utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce śmietanę, cały czas ucierając.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.Pierwszą część biszkoptu posmarować połową masy, biały biszkopt pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie, w środek kwadratów ułożyć owoce, zalać
Ciasteczkowy Potwórnareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:))) Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Wykonanie: Upiec biszkopt z 5 jaj, wystudzić(...)Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt. Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na jabłka z galaretką
Ciasteczkowy Potwórkakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jaj 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Masa : 1/2 litra śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru kryształu 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową(...)blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie części. Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam
Ciasteczkowy Potwórjajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki 1 kostka masła Dodatki: owoce lub marmolada Wykonanie: Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który(...)cukier mieszam i wlewam na gotujący sok i gotuję budyń. Nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram, dodaje porcjami zimny budyń i wykładam masę na przestudzone ciasto. Obie galaretki rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam. Na cieście układam krążki ananasa, pomiędzy krążkami, a także w otwory w ananasach układam drobne owoce lub kawałki marmolady. Całość zalewam tężejąca galaretką
Ciasteczkowy Potwórszklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Dżem: 1/2 słoika dżemu z aronii 1/2 słoika dżemu z cukinii Polewa: 1/2 kostki masła(...)Dżem z aronii i cukinii podgrzewam, przecieram przez sito i smaruję oba przekrojone ciasta. Budyń gotuje wg przepisu na opakowaniu, do gorącego dosypuję startą czekoladę i galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej, ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką. Na posmarowanym spodzie
Ciasteczkowy Potwórżółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1/2 szklanki wody Dodatkowo: 1 puszka ananasów w plastrach Wykonanie: Białka ubijam, na najwyższych obrotach, na sztywna pianę, dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru(...)całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję po łyżce wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam
Ciasteczkowy Potwórpółtłustego ( 2 razy mielonego); 2 całe jajka; 1 żółtko; 12,5 dkg masła; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny; 1 szklanka mleka; rodzynki; 1 galaretka; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać kolejno żółtko i jajka. Następnie dodać zmielony ser. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Przestudzone mleko(...)masy serowej cały czas mieszając, na końcu dodać sparzone rodzynki. Masę wylać do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 22 cm, odstawić do stężenia. Na stężoną masę serową wylać tężejącą galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Uwagi: Sernik na zdjęciu przygotowałam w LILIANIE - formie z Tupperware. Oczywiście, jak ktoś woli to może serniczek przygotować na spodzie biszkoptowym lub na biszkoptach
In my kitchenpergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami, aż się rozpuszczą. Gdy galaretkę wsypujemy do jabłek, jabłka
In my kitchenwaniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Upieczone i wystudzone tartaletki posmarować dżemem truskawkowym, na dżem wyłożyć krem mascarpone (najlepiej robić(...)pomocą szprycy lub worka, bo powstają zgrabne kopczyki). Każdy kopczyk z kremu obłożyć plastrami truskawek i polać delikatnie tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na chwilę, by wszystko ładnie stężało
In my kitchencały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno 30% śmietankę i delikatnie wymieszać. Mus rozlać do czterech pucharków na desery i odstawić do lodówki, by stężał. Truskawkowa galaretka: 200 g świeżych truskawek; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny; Żelatynę (1 łyżka) zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5-10 minut(...)podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Cały czas mieszając, gorącą żelatynę dodać do zmiksowanych truskawek. Przygotowane truskawki rozlać po równo do pucharków na stężony mus truskawkowy. Odstawić do lodówki, by galaretka się zastygła. Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady; 250 ml śmietany 30%; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić do 30 st.C. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej
In my kitchenekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody; 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego; 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek; 150 g biszkoptów; 2 galaretki truskawkowe; Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą(...)części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny. Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Uwagi: 1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale można przygotować sernik w formie o średnicy 26 cm (jak podaje autorka przepisu); 2. Ser z żelatyną
In my kitchenszklanki cukru kryształu; 1 kostka masła; Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Masa śmietanowa: Składniki: 1/2 l śmietany kremówki; 1 galaretka czerwona; 1-2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki
In my kitchenmocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 330 ml śmietany 30%; 250 g serka mascarpone; 2 galaretki malinowe; 1 łyżka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; Galaretki rozrobić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)miarę sztywny krem. Chłodną galaretkę wlewać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując. Gotowym, lekko tężejącym kremem nadziewać upieczone wcześniej ciastka. Ciastka najlepiej jest nadziewać przy pomocy worka cukierniczego. Na koniec ciastka posypać cukrem pudrem
In my kitchenpieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić(...)sztywno, dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka
In my kitchenrodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami (jest miękkie, więc się poddaje(...)pamiętając o zrobieniu wyższych brzegów. Można ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Odstawić do ostudzenia. Jabłka uprażyć w rondelku. Dodać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Wyłożyć masę na wystudzony blat. Ozdobić
Weekendy w domu i ogrodzie