galaretka - 14130 przepisów (strona:503/942)

rolada mandarynkowa z makiem 178

jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany do dekoracji: bita śmietana listki melisy kilka cząstek mandarynek z puszki Białka ubić w cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać(...)natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia. Sok z mandarynek zagotować z 1/2 szklanki wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Mleko ubić mikserem na piankę, dolewając tężejącą galaretkę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki, banan obrać ze skórki. Roladę rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozsmarować piankę, ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z pianką 147

mąki  250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę: 2 galaretki rubinowe 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka na polewę: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 3 łyżki kokosu 3 łyżki startych orzechów Masło(...)połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i połączyć z galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kajmakowiec 194

pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym  50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę(...)podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnym biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kokosowy puchatek (bez pieczenia) 162

Składniki: na spód: 16 herbatników ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę kokosową: 200 g białej czekolady 2 galaretki cytrynowe 2 opakowania śnieżki 350 ml mleka 150 g kokosu  na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kokosu Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego mleka, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić. Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rurki z błękitnym kremem 162

dobre.  Składniki: 225 g mąki 125 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru na nadzienie: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka niebieska Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około(...)będą rumiane czyli około 15 minut. Wystudzić i dopiero wtedy zdjąć z foremek, ciepłe ciastka mogą się pokruszyć podczas zdejmowania.  W czasie kiedy pieką się ciastka rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać rurki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada bakaliowa w waflu 158

większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle  200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej  250 g margaryny (nada się lepiej niż masło) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 banany polewa czekoladowa (przepis tu) 100 g kokosu  kilka łyżek mleka Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować(...)dodać bakalie  i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto serowo-kokosowe 139

mniejsza Składniki: 200 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 1 torebka budyniu waniliowego 250 g mielonego białego sera 200 g drobnego kokosu puszka brzoskwiń  2 galaretki brzoskwiniowe Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać budyń, kokos i ser, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Przełożyć(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomysłowe ciasto z pierniczkami 167

smakuje. Skorzystałam więc z okazji i wymieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Ciasto kakaowe na bazie coca-coli jest ciężkie i wilgotne (ale nie zakalcowate), krem z budyniu łączonego z galaretką po całkowitym zastygnięciu przybiera postać pianki. Całość po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta to może do krem u dodać trochę cukru(...)proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tymbaliki owocowe 183

deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić.  Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej porzeczki kilka malin kiść drobnych zielonych winogron Galaretkę rozpuścić w szklance  wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki(...)Wszystkie owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 165

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki(...)mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 174

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Serniczek - Truskawkowa moc 153

truskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku. Do kubka blendera wrzucić 800 g umytych i odszypułkowanych truskawek, rozmiksować je, dodać cukier, pokruszony ser i sok z cytryny. Dobrze zmiksować na jednolitą puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i całość wlać do tortownicy(...)Zastudzić. galaretkę rozpuścić w 0,5 l wrzątku i przestudzić. Na serniku ułożyć przekrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki

Gotowanie jest łatwe
Serniczek red & blue z owocami 154

sera białego 2 szkl mleka 8 łyżek cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć

Gotowanie jest łatwe
Chatka 157

masła 500 g sera białego 2 jajka 1 szkl cukru cukier wanilinowy mieszanka keksowa galaretka duża paczka herbatników polewa czekoladowa Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać w płaskim naczyniu i zastudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać stopniowo jajka i ser. Zmiksować dokładnie ułożyć dwa rzędy herbatników, posmarować masą serową, na tym ułożyć jeden(...)rząd, nałożyć sporo masy serowej, pośrodku umieścić pasek galaretki, przykryć serem , następnie obłożyć herbatnikami tworząc chatkę i kolejna warstwa serowa z herbatnikami, przycisnąć by wszystkie równo się ułożyły. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce

Gotowanie jest łatwe
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 150

200ml mleka      120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki cukru      150g masła w temperaturze pokojowej   galaretka truskawkowa Przygotowanie:  Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć(...)miksera.  Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami.  Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować

Amatorka kuchenna