galaretka - 14130 przepisów (strona:495/942)

Biszkopt z jabłkami i masą śmietanowo-budyniową 113

Składniki 6 świeżych jaj 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej półtora kg jabłek 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej 600 g śmietany 36% + fix do śmietany 2 opakowania 1 budyń waniliowy+mleko do przygotowania budyniu (zalecenia na opakowaniu) dowolne ciasteczka owsiane np. Polewa czekoladowa gorzka-można(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade dodajcie szczyptę...kurkumy. Dokładnie wymieszać.Wystudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty- jeden cienki i jeden grubszy. Budyń ugotować i wystudzić

Z Kuchni Do Kuchni
Sernikobrownie z musem truskawkowym 217

smaku waniliowym bądź śmietankowym (64 g proszku) 1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g) 1 jajko różowa masa 300 g truskawek mrożonych 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 1 galaretka, np. o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody 1/4 szklanki zwykłego cukru (80 g) Najpierw przygotować mus truskawkowy . Mrożone truskawki przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i gotować, aż do rozmrożenia(...)szklance wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Gdy truskawki będą już miękkie to odlać sok i zmiksować je za pomocą blendera. Do zmiksowanych truskawek dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszać. Zostawić do stężenia. Następnie przygotować czekoladowy spód : masło pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić masło i dodać czekoladę. Garnek zdjąć z ognia i całość mieszać

Ugotować
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 183

pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem: 250 g serka ricotta 400 g serka kremowego 1 galaretka cytrynowa bez cukru (14 g) 100 ml wody 3 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze konfitura bez dodatku cukru ekstrakt waniliowy rozcieńczony przegotowaną wodą do nasączenia(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę (tak, by nie było kryształków). Dodać kremowy serek i ucierać jeszcze kilka minut. Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i odstawić. Przestudzoną galaretkę połączyć z kremem, całość zmiksować.  Przestudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. Pierwszy z nich nasączyć wodą z ekstraktem, wyłożyć

FitKot
Przekładaniec cytrynowy 190

kisiel zgęstnieje. Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.  Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą(...)galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem 327

myślałam na jakimś ciastem, takim żeby i mąż była zadowolony, bo lubi jabłka i młody, bo coś słodszego i z kokosem też. Tak powstało to ciasto. Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Od Helio dostałam ostatnio kilka produktów w tym wiórki kokosowe, które jak najbardziej się przydały :-) Miłego dnia(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Składanki masa

kruche babeczki
Jabłkowy przekładaniec 192

szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem(...)tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić oba ciasta. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Do mleka dodać cukier, zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń

Ewusiowe Smaki
Ciasto Leśny mech 121

mąka pszenna 70 dag, cukier 250 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 4 szt, masa: śmietanka 30% 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki, cukier puder 2 łyżki, do dekoracji: dowolne drobne owoce Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy i odsączamy(...)miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami

kulinarne odsłony pati
Mini serniczki jagodowe na zimno 161

podniebienie. Nikt im się nie oprze.  SKŁADNIKI: 250g sera białego, 200ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru, 1 szklanka frużelady jagody w żelu 50% ZENTIS , 1 opakowanie galaretki jagodowej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę jagodową rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z cukrem pudrem na sztywno. Dwie łyżki odkładam do dekoracji. Dodaję zmielony(...)biały. Miksuję. Następnie dodaję ½ szklanki frużelady jagodowej i tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Odstawiam do stężenia. 2. Na stężoną masę wykładam pozostałą frużeladę. Wierzch deseru dekoruję pozostałą śmietaną i czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser kibica :) 170

Podczas meczu reprezentacji potrzebna jest dawka pozytywnej energii :) Owocne kibicowanie = pyszny biało-czerwony deser ! Składniki na 3 porcje: galaretka malinowa 0,5 szkl. malin 0,5 szkl. truskawek ok. 350 ml. śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki płatków migdałów 3 szt. ulubionych pralinek (np. Ferrero) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odstaw(...)przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem aby uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce

Alutka-Gotuje
Cycki murzynki 730

mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli  aromatu migdałowego Dr.Oetker 120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki 1 galaretka np.  agrestowa Dr. Oetker rodzynki Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka  żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania(...)dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto. Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce. Polewa:  Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.  Resztę składników umieścić w garnuszku

Wanilia i Kardamon
malinówkowa delicja 146

białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki malinowej galaretka malinowa Jaja ubić z dodatkiem wody i z cukrem. Delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec(...)samą w jakiej piekliśmy biszkopt). Włożyć do rozgrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć ok 1,5 godz (im dłużej potrzymamy bezę w środku, tym będzie bardziej krucha). Galaretkę rozpuścić zmniejszając o 1/4 szkl ilość wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone. Na biszkopcie rozsmarować

6niebo
Tort piętrowy My Little Pony 172

tego celu silikonowy pędzel.  Składniki na krem śmietanowo-truskawkowy: 750 ml śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać łyżkę wody, cukier i zagotować, a następnie zmiksować blenderem i porządnie wystudzić.  Do osobnego naczynia wlać 1,5 szklanki wrzątku(...)rozpuścić w nim dwie galaretki truskawkowe - trzeba je długo i porządnie mieszać.  Wlać galaretki do musu z truskawek i odstawić do lodówki na 15-20 minut, żeby całość si wystudziła i zgęstniała. Trzeba do niej zaglądać i pilnować, aby się całkiem nie ścięła! Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno mikserem. Połączyć delikatnie masę truskawkową ze śmietaną - najlepiej mieszać plastikową

Kulinarne Inspiracje
Waniliowa panna cotta z galaretką i 4 lata blogowania 133

dołączyłam do blogosfery, odkąd mam przyjemność dzielić się z Wami swoimi przepisami i pomysłami ;) Dziękuję! W podziękowaniu mam dla Was pyszny, łatwy, delikatny deser - waniliową panna cottę z pomarańczową galaretką. Smakuje świetnie, kremowo, słodko, doskonale. Polecam! PS Jeśli wybieracie się w okolice województwa zachodniopomorskiego i szukacie komfortowego samochodu do wynajęcia, zapoznajcie się z ofertą http://automaks.pl/  Cała gama(...)palnika. Dodać żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Przygotować 4 foremki o pojemności 250 ml, przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez około 2 godziny. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na panna cottę. Całość ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Galaretka malinowo - kokosowa z agarem 154

Galaretka samodzielnie przygotowana to jeden z najprostszych deserów jaki zrobisz w domowym zaciszu. Jest zdrowsza niż wszystkie sklepowe przysmaki. Nawet nie czytaj spisu skladników na popularnej galaretce ze sklepowej półki, bo szybko porzucisz zamiar jej kupiena. Warto powrócić do starej tradycji, bo niegdyś był to bardzo popularny deser, jednocześnie wykorzystać mrożone zapasy owoców. Dzisiejszą galaretkę przygotowałam z mrożonych malin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki sernikowe na zimno 114

lekkie babeczki na deser. Będą idealne do kawy czy herbaty. W sam raz dla wielbicieli czekolady. Składniki: 3/4 szkl mąki kokosowej 100 g mlecznej czekolady 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowej w proszku 3/4 szkl gorącej wody pół łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie(...)miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników. Nabieramy masę czekoladowo

słodkie i nie tylko historie kulinarne