galaretka - 14130 przepisów (strona:500/942)

Rześki torcik 159

przekrojony na pół masa budyniowa : 900ml soku kubuś marchew 3  budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200g masła  masa śmietanowa : 0,5l śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka pomarańczowa 2 łyzki c.pudru dodatkowo owoce, ja miałam mrożone truskawki , maliny  Przygotować masę budyniową. Część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami, Gotować jak normalny budyń(...)ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.  przełożyć drugą warstwą biszkoptu. masa śmietanowa :Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny  Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Serniczek "Zielone jabłuszko" 402

łyżka budyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła w temp. pokojowej 1/2 szkl cuku pudru 1/2 szkl ajerkoniaku Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe Krem śmietankowy: 1/2l śmietanki 30% ziarenka z 1 laski wanilii 2/3 szkl cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl mleka Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera(...)lodówki. Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Masę wyłożyć na sernik. Masa jabłkowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Ostudzić i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzewać

Smakołyki Asi
Torcik jabłkowo-kajmakowy 184

Lubię takie lekkie i orzeźwiające ciasta. Połączenie słodkiego kajmaku i cytrynowej galaretki jest w tym przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki(...)drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała. Zimną śmietankę ubić

Smakołyki Asi
Jogurtowy torcik z czereśniami 158

łasucha :) Torcik podałam na dużym talerzu Porcelana Bogucice "Agawa Gold" . Mały kawałek pięknie prezentuje się na talerzyku z filiżanką "Diament Gold" . kilkanaście małych okrągłych biszkoptów duży jogurt naturalny 2 galaretki truskawkowe 20-30 dag czereśni mięta do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić do dekoracji. Galaretkę wymieszać

Smakołyki Asi
Malinowy Król 777

płatków migdałowych Krem: 1l śmietanki 30%   2,5 łyżki żelatyny 7 łyżek cukru pudru   łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Dodatkowo: 500 g malin galaretka malinowa Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę(...)szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st. Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Szarlotka z galaretką 207

Ciasta kruche z jabłkami cieszą się dużym powodzeniem. Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z dodatkiem galaretki. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia jedna margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru Wkład do ciasta: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 galaretka agrestowa(...)pieczenia.  Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki, by dobrze schłodzić do starcia. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Smażymy ok .30 min. Pod koniec dodajemy cukier, cynamon i galaretkę, chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wkładamy spód ciasta i podpiekamy 5 min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.  Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... 182

szklanka, mleko 3,2% 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, herbata 1/2 szklanki, mus z dyni 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, jogurt naturalny 4 łyżki, bita śmietana - w opisie jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę(...)suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię

W Mojej Kuchni Lubię
Torciki serduszka 141

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30 % pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca(...)ubijamy na sztywno.dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Masą przekładamy biszkopty tworząc trzy torciki.Boki i wierzch smarujemy masą,na środku każdego torcika układamy serduszka z galaretki i obsypujemy boki i wierzch pokruszonym biszkoptem

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 235

truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 8-9 opakowań herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy(...)rondla ,zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu . Miksujemy za pomocą blendera , truskawki gotujemy do momentu zagotowania ,zdejmujemy z ognia. Wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki , ostawiamy do stężenia. 3 szklanki mleka gotujemy z cukrem,cukrem waniliowym i masłem . Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką,wlewamy do gotującego się mleka,gotujemy budyń.Dno formy (25x40) wykładamy

Bajeczna Kuchnia
Torcik borówkowo-porzeczkowy 140

gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tortownicy (24cm.), wstawiamy do piekarnika(...)miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężały torcik wyjmujemy z tortownicy, wierzch dekorujemy kleksami masy śmietanowej

Bajeczna Kuchnia
Tarta malinowo-borówkowa 128

wyglądem skusi każdego. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 200 gram malin 200 gram borówek listki mięty Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min.  Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone 126

mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa porzeczkowa: 250 g dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owoców leśnych owoc :porzeczki i borówki Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)stężenia. Serek mascarpone i jogurt grecki miksujemy, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami. Masę wykładamy na masę porzeczkową. Umyte owoce osuszamy, układamy na masie z mascarpone i jogurtu. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki do stężenia

Bajeczna Kuchnia
Niebo w gębie 248

kruchego ciasta. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych cukier do smaku kostka masła mleko (tyle ile przyjmą orzechy) Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche(...)brytfankach. Jabłka przełożyć do rondla lub garnka z podwójnym dnem aby zapobiec przypaleniu się, ciągle mieszając podgrzewać, gdy jabłka będą już ciepłe wsypać do nich galaretkę, zestawić z ognia i dokładnie wymieszać. Ostawić do wystygnięcia w ziemne miejsce, aby galaretka związała się z jabłkami. Gorącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem, tak aby orzechy

Pychotkaaa
Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji 185

jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem(...)się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Pianka wg Siostry Anastazji 227

ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki galaretki czerwonej 3 łyżki wody dodatki 1 puszka ananasów 3-4 kostki czekolady ciemny biszkopt upieczony dzień wcześniej Wykonanie: Masa Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń(...)Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast

Pychotkaaa