galaretka - 14130 przepisów (strona:529/942)

Sernik Jagodowe Ferrero Rocher 206

mielonych migdałów - 50 g siekanych orzechów laskowych - 1 kg sera z wiaderka waniliowego - 150 g cukru - 1 p śnieżki - 3 łyżki żelatyny - 500 ml jagód - 2 galaretki rubinowe Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić masło i nutellę jak się wszystko rozpuści dodać mielone migdały  posiekane orzechy i pokruszone wafelki razem wymieszać wyłożyć dno tortownicy  o 26 cm zostawić(...)połączy dodać połowę jagód wymieszać wlać do tortownicy  na wcześniej przygotowany spód Masę wyrównać wstawić do lodówki  Gdy wszystko stężeje na górę sera dać resztę jagód 3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody Gdy zacznie tężeć Wlać na jagody  cisto włożyć do lodówki do stężenia galaretki

W królestwie smaków Beaty
Kaszanka waflowa 237

waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:) Składniki: opakowanie kwadratowych wafli tortowych 250 g margaryny 3 łyżki kakao galaretka-kolor nieważny 100 g herbatników 1 szklanka cukru dowolne bakalie około 150-200 g (u mnie rodzynki, ale mogą być też posiekane orzechy, skórka pomarańczowa-co kto lubi) Sposób przygotowania(...)Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Z opakowania wafli odkładamy 2 całe wafle. Czyste ściereczki zwilżamy wodą i obkładamy odłożone wafle tak aby były całkowite przykryte z każdej strony. Zostawiamy je tak na około 20 minut, aby wafle zmiękły i dały się rolować. Margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy szklankę cukru, mieszamy i pod koniec wsypujemy kakao

na moim stole...
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 183

których można przygotować na przykład takie pyszne przetwory. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI /własny;/ na 5-6 słoiczków 330/350 ml 2 kg czarnych porzeczek  300g cukru 1 paczka galaretki jagodowej Winiary 1 galaretka cytrynowa Winiary Porzeczki obieram z ogonków, przebieram, by usunąć brzydkie i uszkodzone owoce. Następnie zasypuję je cukrem i pozostawiam na godzinę, aby puściły sok. Następnie wrzucam(...)dużego garnka o grubym dnie i smażę około 10 minut, aż porzeczki w większości się rozpadną. Wyłączam palnik, mieszam zawartość garnka z galaretkami i przekładam do słoików, uprzednio umytych i wyparzonych.  Pasteryzuję przez 3 minuty (od chwili zawrzenia wody) i wyjmując, odstawiam do góry dnem na ręczniczek kuchenny. Pozostawiam do wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Keks s.Anastazji 141

część piec ok. 4 minuty krócej). Wystudzić. Najcieńszy blat pokruszyć w dość drobne kawałki. [ ja potraktowałam blenderem] Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek [ jabłka tarte ze słoika ] 2 galaretki wiśniowe [ pomarańczowe -wg mnie wystarczy 1] 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w plastry, dodać wodę i dusić 5 minut na wolnym ogniu. [ Ja miałam(...)słoika tarte , od razu z cukrem  i od razu dałam galaretki ]. Dodać cukier i galaretki( proszek).Dokładnie wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać pokruszony blat ciasta miodowego i wymieszać. Składniki na masę z kokosem: 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 4 łyżki kaszy manny 100 g wiórków kokosowych 250 g masła Mleko zagotować z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Malinowe "niebo w gębie" 1025

malinami . Inspiracja ze strony (klik) Składniki : Ciasto : 100g miękkiego masła pół szklanki cukru (110g) 3  żółtka 3/4 szklanki maki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 2 szklanki wrzącej wody 500g malin Masa śmietanowo - malinowa. 500ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasta) 1 duży jogurt malinowy (330ml) 150g(...)ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem , wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy  ( 28x25 cm ) Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Warstwa malinowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku , wystudzić , dodać maliny i odstawić. Gdy galaretka zacznie już tężeć wylać ja na ciasto. Schłodzić w lodówce. Masa śmietanowo - malinowa. Śmietanę 30% ubić na sztywną masę

Malinowa Kawiarenka
Tort ze śmietaną brzoskwiniami i galaretką 176

pieczenia pół łyżeczki    Składniki na nadzienie: śmietana 30% 700 ml ksylitol 3 łyżki Klos- pol żelatyna 1 łyżka  brzoskwinia 1 duża lub 2 małe 2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml) Dodatkowo: 2-3 brzoskwinie do dekoracji      Wykonanie biszkoptu : Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy . W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy(...)biszkopt wykładam połowę śmietany . Przykrywam drugim biszkoptem i wykładam resztę śmietany . Brzoskwinie płucze i wycieram ręcznikiem papierowym i kroje w plasterki które kładę na śmietanę , pokrywam całą powierzchnię. Galaretki godzinę wcześniej rozpuszczam w 600 ml wrzątku , mieszam do rozpuszczenia. Chłodzę w lodówce ( szybciej tężeje) . Tężejąca galaretkę wykładam na brzoskwinię i do lodówki . Zostawiam na nic w lodówce na drugi dzień

Różowa kuchnia
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 326

kilka wersji, trafiających w większość gustów: 1. Tort z kremem z nerkowców , lekko usztywnionym agarem (taki trochę serek), dla równowagi "nadzianym" pokrojoną w plasterki "Mieszanką Krakowską". Dzięki lekko kwaskowej galaretce tort nie był mdły, no a zachwyt dzieci taką niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem(...)boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą wiśniową razem z wiśniami (tak konkretnie, na jeden blat jeden słoiczek i w tym przypadku nasączanie niepotrzebne) i jeszcze cienką warstwą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto Kajko 156

łyżka kakao sól Masa: 2 czerstwe bułki kajzerki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Ponadto 1 galaretka 100 gram słonecznika 2 łyżki masła 2 łyżki cukru  Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier,  ubijamy, aż cukier całkowicie się(...)masa zgęstnieje, często mieszamy, aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonej  masy  ucierając do dokładnego połączenia się składników. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy ją w kostkę. Biszkopt  przekroić na 2 części. Na spód ciasta  wykładamy 3/4 masy na wierzch kładziemy pokrojoną

kgwjanczewo
rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym 180

ściereczką zwijamy w roladę. składniki na krem brzoskwiniowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców 1 galaretka brzoskwiniowa 10 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek miksujemy tak aby nie było grudek. Do serka dodajemy(...)ubitą śmietanę oraz tężejącą galaretkę i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie dekorujemy kremem

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z truskawkami. 116

spód można użyć upieczony wcześniej biszkopt (ja tak właśnie zrobiłam), gotowych biszkopcików lub herbatników (skraca nam to oczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej(...)dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek 8-10 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w około 1/2 szklanki wrzącej wody truskawki ewentualnie galaretka truskawkowa      Blaszkę wykładamy folią spożywczą (lub aluminiową), na spodzie blaszki układamy biszkopt, biszkopciki lub herbatniki. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na puszystą pianę, przed końcem

Rozpustne gotowanie
Jesienny jabłecznik. 120

pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 3 łyżki kakao(...)myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy.      Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę

Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 198

rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Z pasztetu zdejmujemy plastry boczku lub słoniny, układamy owoce polewamy połową przygotowanej galaretki, wkładamy do lodówki. Po 20 minutach wyjmujemy pasztet z lodówki i polewamy owoce resztą galaretki. Chłodzimy kilka godzin, aż pasztet i galaretka się dobrze zetną. Gotowe

Rozpustne gotowanie
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 192

pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ ,  w międzyczasie oddziel białka od żółtek, jajka ubij na gęstą pianę. Czekoladę(...)PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę aby galaretka stężała. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Jagodowa pokusa – sernik na zimno 329

Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g twarogu półtłustego 250 ml mleka 180 g śmietany 30% 4 łyżki żelatyny szczypta soli 200 g jagód 3 łyżki cukru opakowanie galaretki jagodowej ok 200 g herbatników Przygotowanie W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko i miksujemy. W wersji bez blendera, twaróg przekręcamy przez(...)sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę dodajemy do masy jagodowej i delikatnie mieszamy. Na blaszkę (24×24 cm) wykładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i czekamy aż ostygnie. Na zastygłym serniku układamy resztę jagód i powoli wylewamy zimną, ale jeszcze nie zastygłą galaretkę. Ponownie odkładamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Sernik na zimno 131

biszkoptów 400 gramów zmielonego półtłustego twarogu 300 ml śmietanki  kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody Ponadto  2 galaretki truskawkowe 300 gram owoców Wykonanie: Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę(...)Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody zostawiamy do lekkiego stężenia. Sernik wyciągamy z lodówki kładziemy na wierzch umyte owoce zalewamy galaretką. Ciasto zostawiamy najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia. Sernik na zimno przygotowała Małgorzata Smacznego

kgwjanczewo