Tort brzoskwiniowy z musem czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao 2 łyżki wody Warstwa brzoskwiniowa i nasączenie: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 700 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Mus czekoladowy: 250 ml mleka 3,2 % 3 łyżki kakao 6 łyżeczek żelatyny 330 g jogurtu greckiego 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g cukru 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady 2 kostki
Passions hobbies lifeTruskawkowa pianka z galaretki to pyszny deser na zimno. Przede wszystkim truskawkowa chmurka (bo deser ten jest lekki jak chmurka) jest to deser dla dzieci, który w porównaniu do swoich sklepowych kuzynów ma prosty skład, składa się z zaledwie 3 produktów. Truskawkowa pianka na zimno wymaga od nas niewiele pracy, jest bardzo prosta w przygotowaniu, wymaga od nas jedynie cierpliwości(...)różnych smakach Pianka truskawkowa to deser, który zachwyci nie tylko dzieci. Ja również byłam nim oczarowana. Zatapiając łyżkę w truskawkowej piance czułam pękające pęcherzyki powietrza, które tworzą pianę z galaretki. Przepis ten możecie wykorzystać robiąc też miniserniczki, wystarczy że na dno dodacie biszkopty. Super sprawa! Potrzebujemy: 300 g serka z wiaderka 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki miodu, u mnie miód
MamaOskarkasię na sanki Zostawiam Was z przepisem i życzę Wam równie tęczowego dnia Składniki: (na tortownicę 26 cm) 250 g śmietanki 30% (schłodzonej) 500 g sera z wiaderka 1 galaretka o smaku agrestowa 1 galaretka o smaku cytrynowym 500 ml wody 3 płaskie łyżki cukru pudru* 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 opakowania markizów (2×135 g) mlecznych Blacky Cukry(...)posypka (wybierane przez dzieci)** *można dodać więcej, ja ze względu na słodkość kremów dałam mniej, aby całość nie była przesłodzona ** można użyć dowolnych, ulubionych kremów lub podać sernik z galaretką i owocami Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, dolewamy do nich rozpuszczone masło i mieszamy
Słodkie okruszkiKawowe galaretki z nutą amaretto. Prosty deser dla wielbicieli kawowych smaków. Tak przygotowane galaretki możecie podać z kleksem bitej śmietany, waniliowego kremu, z owocami, polane syropem lub tak jak ja z pokruszoną bezą. Spróbujcie. Podstawą smaku jest oczywiście dobrej jakości kawa. Polecam Wam kawy z palarni CoffeeForYou . Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana(...)Następnie dolewamy syrop amaretto, mieszamy. Kolejno dodajemy naszą żelatynę i dokładnie mieszamy przez chwilę. Przelewamy do małych szklaneczek / kieliszków. Studzimy i wstawiamy do lodów do zastygnięcia. Jeśli chcemy podać galaretki na talerzykach, wówczas zamiast do szklaneczek /kieliszków, „kawę” należy przelać do silikonowej formy na muffinki (powstanie 4-5 porcji). Zostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki
Słodkie okruszkijestem dumna z tego sernika, gdyż naprawdę smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy, a jednocześnie idealnie zwarty. Czekoladowy spód, śmietankowa masa z nutą marakui oraz galaretka - wszystko to świetnie ze sobą współgra tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. Cóż więcej mam dodać...? Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Masa: 250 serka mascarpone 400g śmietany 30% 1/2 szklanki(...)szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy/śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) Spód: 250g kruchych ciastek w czekoladzie 50g masła/margaryny Wierzch: 1 galaretka na 375 ml (u mnie smak cytryny i limonki) (*) 150 ml wody 225 ml pulpy z marakui Przygotować spód. Ciastka rozdrobnić i wymieszać w malakserze z miękkim lub roztopionym masłem/margaryn
Di gotujeupieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera zmielonego 100 g masła 200 g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę(...)stanie się aksamitna. Gotową masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto (ciasto włożone go foremki, w której się piekło). Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na wierzch ciasta: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody ok. 500 g malin wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Dodajemy maliny, mieszamy aby całe pokryte były galaretką. Wykładamy równomiernie na masę
Domowy Smak Jedzeniapudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szklanka +1 łyżka) 130 g masła Składniki na galaretkę z wiśniami: 600 g wypestkowanych wiśni z kompotu/syropu (zobacz przepis na domowy kompot z wiśni ) 4 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem(...)Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-20 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać
Kulinarne PrzebojeGalaretka czy też kisiel, to były moje ulubione desery z czasów dzieciństwa. Na co dzień robiło się je z torebki, ale gdy jeździłam do babci, to ona przygotowywała je sama. W zimie dawała do nich mrożone owoce, natomiast w czasie lata wsypywała wszystkie te, które świeżo zerwała z krzaczka. Dziś na blogu domowa galaretka z owocami lata, takie moje wspomnienie(...)wersji light, zamiast kremówki możecie do jej przygotowania użyć naturalnego jogurtu. Wtedy wystarczy wymieszać jogurt z odrobiną cukru. Serdecznie Was zapraszam po przepis, zobaczcie, jakie to proste! Galaretka z owocami lata Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 300 g czerwonych porzeczek 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki borówek amerykańskich
Kulinarne przygody Gatitypodaje z sosem owocowym. Któż go nie zna! Ja natomiast wprowadziłam kilka zmian i powstał deser o smaku cytynowo-truskawkowym, coś na wzór pana cotta 😉 Zamiast żelatyny użyłam galaretek o smaku cytrynowym i truskawkowym, pominęłam cukier, gdyż galaretki są słodkie i całość podałam w miseczkach waflowych. Oczywiście nie mogło zabraknąć musu owocowego... i tu główną rolę odegrały truskawki 🍓🍓🍓 Pychotka!!! Składniki(...)śmietanki 30% 1/2 op. galaretki cytrynowej 1/2 op. galaretki truskawkowej ok. 300 g truskawek 4 miseczki waflowe Wykonanie: 200 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej galaretkę cytrynową. Studzimy, a następnie wlewamy do miseczki waflowej. Miseczki waflowe powinny być podwójne, tzn. jedna włożona w drugą, gdyż po wlaniu masy pierwsza miseczka trochę nasiąka, a dzięki tej drugiej deser
Kuchnia MagdaLenyłyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 3 galaretki cytrynowe 1 l gorącej wody Krem śmietanowy: 700 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odkładamy do stężenia. Jeden blat biszkoptowy ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową przygotowanego ponczu. Następnie rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Gdy galaretka zaczyna nam już dość mocno
Smaki Na TalerzuWiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Galaretka z wiśniami Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt Bita śmietana Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy
RAROSSAkonsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?! Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym.. mmm.. Czy Wy również lubicie świetne trunki do czegoś słodkiego(...)masła Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 banany sok z cyktryny 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa Pierwszym krokiem jest przygotowanie budyniu. Do garnka wlewamy 350 ml mleka, wsypujemy 3 łyżki cukru i podgrzewamy. W pozostałych 150 ml rozrabiamy budyń i obydwie
MamaOskarkaszkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 truskawkowe galaretki 500 g pokrojonych truskawek ponadto: 500 g truskawek 2 galaretki krystaliczne Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek(...)25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojonymi truskawkami. Masę wylać na biszkopt i odstawić do stężenia
Kolorowa kuchnia Elkiudało mi się stworzyć to właśnie ten, o którym Wam zaraz napiszę. Pyszny spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, serowa warstwa, która smakuje jak lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek, czy borówek. Będzie na pewno przepysznie! :) Potrzebujemy(...)maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć 2 łyżki oleju kokosowego (50 g) 1 kg sera z wiaderka 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie) Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy do nich olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony) i dokładnie mieszamy. Tortownicę
MamaOskarka