galaretka - 14130 przepisów (strona:150/942)

Rarytas galaretką i malinami 161

Kilkuwarstwowe ciasto z orzeźwiającą galaretką i malinami, dwoma kremami oraz biszkoptami nasączonymi w kawie.     SKŁADNIKI: Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 125 g mascarpone, 200 g masy kajmakowej Krem z białą czekoladą: 200 ml śmietany kremówki, ¾ tabliczki białej czekolady(...)mascarpone Dodatkowo: okrągłe biszkopty, 1 szkl. mocnej kawy, 1 galaretka malinowa, maliny, kawa Inka lub kakao do posypania WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut

słodki bratek
Kruche babeczki z kremem i owocami. Dwa rodzaje waniliowego kremu. 159

Krem patissiere : 500 ml mleka ziarenka z 1 laski wanilii 5 dużych żółtek 80 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki jasnej galaretki np. ananasowej + 1/4 szklanki wody lub miód nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki dowolne owoce dżem na spód babeczek np. z czarnej porzeczki lub wiśni Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy pokrojone(...)warstwę dżemu porzeczkowego lub wiśniowego (nie może być zbyt słodki). Bez względu na wybór kremu dalej postępujemy tak samo. Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim babeczki. W międzyczasie galaretkę zalawamy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia (będziemy potrzebować lekko tężejącej galaretki). Na kremie układamy dowolne owoce, polewamy je niewielką (!) ilością tężejącej galaretki

Słodkie okruszki
CIASTO KAWOWE 387

Ciasto kawowe z nutką amaretto i cappuccino . Na kakaowym biszkopcie, z kremem straciatella oraz galaretką kawową. Udekorowane rozetkami z kremu cappuccino i posypane tartą gorzką czekoladą .  Ciasto jest przeznaczone dla osób lubiących kawę .  Jak wykonać ciasto kawowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.  CIASTO(...)amaretto (50 ml.) cukier (1 łyżeczka) Masa straciatella : czekolada gorzka (150 g) kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (3 łyżki ) żelatyna sypka (2 łyżki ) + woda gorąca (0,5 szkl.) Galaretka kawowa :  woda gorąca (800 ml.) kawa rozpuszczalna ( 2 łyżki ) cukier (4 łyżki ) amaretto (50 ml.) żelatyna sypka (6 łyżeczek) Masa cappuccino (dekoracja): kremówka 36% (400 ml.) cappuccino sypkie

RITA food channel
Ciasto jogurtowa delicja 2665

ciasto w upalne dni jak i chłodne wieczory do gorącej kawy lub herbaty :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1600 gram gęstego jogurtu greckiego ( 4 kubki każdy po 400 gram) 3 galaretki przeźroczyste ( u mnie winiary smak winogronowy) 2 galaretki brzoskwiniowe ( mogą być dowolne ulubione) ok 330 gram ciastek delicji o dowolnym smaku ok 250 gram herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przeźroczyste(...)galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia, na dno wyłożonej papierem blachy (rozmiar 36x24cm) układamy warstwę herbatników, w dużej misce mieszamy jogurty greckie z wystudzoną przeźroczystą galaretką, powstałą masę wylewamy na herbatniki, całość wyrównujemy, na masie jogurtowej układamy obok siebie ciastka delicje, ciasto wkładamy

Blog kulinarny S9.PL
Chmurka truskawkowo-kokosowa 163

godzin. Użyjcie też drobnego cukru do jej przygotowania. Rozpuszczony w białkach cukier to połowa sukcesu, druga to odpowiednia temperatura i adekwatny do niej czas suszenia.  Dokończenie ciasta, czyli galaretkę i krem pozostawcie na drugi dzień. Wystarczy że wygospodarujecie jakieś 40 minut i będziecie mieć naprawdę fajne ciacho do kawy! Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)24x36cm Ciasto: 4 żółtka w temp. pokojowej 125g masła 82% (z lodówki) 4 łyżki przesianego cukru pudru 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki truskawkowe 800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 roztopiona

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno z borówkami i galaretką 138

dość szybko i jest świetną opcją na coś słodkiego bez konieczności stania w gorącej kuchni. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na sernik na zimno z borówkami i galaretką. Idealny deser na lato, który z pewnością posmakuje każdemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego(...)Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 4 łyżki soku z cytryny Dodatki 200 g borówek 1 op. galaretki (w moim przypadku jagodowo-jeżynowa) Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki do utworzenia jednolitej masy

Mostek w kuchni
Ciasto biszkoptowe z malinami 151

możecie wierzyć mi na słowo, że zdążycie przygotować je jeszcze dziś!  Składniki na blaszkę 22x32cm Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki czarnego kakao Galaretka z malinami: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750ml wrzącej wody Pianka malinowa: 400ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 galaretka malinowa rozpuszczona(...)minut. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy blaszką z wysokości ok 40cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej. Maliny: Gdy biszkopt będzie ostudzony, rozpuszczamy galaretki w odmierzonej ilości gorącej wody. Od razu dodajemy mrożone maliny, delikatnie mieszamy i jak tylko zacznie tężeć wylewamy na biszkopt posmarowany cieniutką warstwą pianki malinowej. Pianka malinowa: Śmietankę ubijamy z cukrem i mascarpone

Kuchnia w czekoladzie
Sernik ekspresowy wg przepisu Mamy 208

niego 2 opakowania bitej śmietany i wyszedł świetny. Bita śmietana sprawia że pod wpływem temperatury sernik, aż tak się nie rozpływa. Polecam wypróbować ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 kg sera z wiaderka 2 opakowania bitej śmietany w proszku winogrona zielone mango brzoskwinie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: W misce rozpuszczamy 2 galaretki o smaku cytrynowym(...)można dać ciut mniej wody niż przewiduje instrukcja na opakowaniu) i czekamy jak trochę przestygną. Następnie mieszamy nasze galaretki z 1 kg sera mielonego z wiaderka oraz 2 opakowaniami bitej śmietany w proszku. Dodajemy również owoce takie jak mango, brzoskwinia i winogrono, a następnie całość dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wylewamy do blaszki i czekamy aż się trochę zetnie. Następnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Sernik na zimno z borówkami i galaretką 145

dość szybko i jest świetną opcją na coś słodkiego bez konieczności stania w gorącej kuchni. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na sernik na zimno z borówkami i galaretką. Idealny deser na lato, który z pewnością posmakuje każdemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego(...)Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 4 łyżki soku z cytryny Dodatki 200 g borówek 1 op. galaretki (w moim przypadku jagodowo-jeżynowa) Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki do utworzenia jednolitej masy

Mostek w kuchni
Biszkoptowe z sernikiem i truskawkami 190

cukru kryształu 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 duży budyń waniliowy w proszku Krem truskawkowy: 2 kostki masła 10 łyżek cukru pudru Ok 400g truskawek (waga po odszypułkowaniu) 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, następnie żółtka(...)serową. Całość przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Studzimy najlepiej kilka godzin w uchylonym piekarniku. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Rozpuszczamy także wg przepisu na opakowaniu 2 galaretki na wierzch ciasta i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy rozgniecione

Kuchnia w czekoladzie
Malinowa chmurka 245

zdecydowanie mniej.  Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne ciasto, które już nieraz gościło na moim stole. Połączenie kruchego ciasta, owoców zatopionych w galaretce, otoczonych śmietanką i przełamanych bezowym blatem to istna delicja.  Ciasto wygląda i smakuje obłędnie, wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.  Serdecznie polecam ;)  Składniki ciasto: 3 żółtka(...)lodówce przez 60 minut, po tym czasie ciasto rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x30 i podpiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić.  Składniki galaretka z malinami: 3 galaretki malinowe 500 g malin mrożonych bądź świeżych  750 ml wrzącej wody Wykonanie: Maliny mrożone rozmrozić. Galaretkę porządnie rozpuścić w wrzątku a następnie wymieszać z malinami. Galaretkę

Krakowskie smaki Ani
Deser truskawkowo-jogurtowy 199

upalny dzień najlepiej sprawdzi się deser z galaretką. Potrzebne tylko 3 składniki-truskawki, jogurt i galaretka i deser gotowy. Jak chcemy żeby deser ładniej się prezentował przyda się kleksik śmietany i listek mięty, ja jeszcze dorzuciłam posypkę z pokruszonego ciastka. Desery można zrobić różnej wielkości, można pobawić się też w warstwy. składniki:  300 g truskawek 1 duży jogurt grecki(...)galaretki truskawkowe dekoracja ok 200-250 ml śmietanki 30 % 1-2 kruche ciastka lub herbatniki listki mięty Jogurt i truskawki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml wody, każdą osobno i odstawić do wystudzenia. Jogurt przełożyć do miski i zmiksować z jedną wystudzoną galaretką. Masę jogurtową przelać do pucharków lub szklaneczek czy słoiczków. Jeśli

Monia miesza i gotuje
Jagodowo śmietankowy sernik na zimno 163

będzie równie smaczny z truskawkami czy malinami. Idealny letni deser 300 gramów jagód( u mnie mrożonych) 300 ml śmietanki kremówki 500 gramów sera twarogowego mielonego z wiaderka 1 żółta galaretka 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok 8/9 łyżek cukru ok. 15 szt. biszkoptów opcjonalnie do dekoracji świeże jagody lub borówki Żółtą galaretkę zalewamy 250 ml wrzątku dokładnie mieszamy(...)odstawiamy. Dwie galaretki o smaku owoców leśnych zalewamy 500 ml. wrzątku i również dokładnie mieszamy, odstawiamy Jagody rozmrozić i zasypać dwoma łyżkami cukru ,odstawić na jakiś czas aby puściły sok następnie przecedzić przez sitko, sok pozostawiamy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem na puszystą pianę następnie stopniowo dodajemy ser cały czas miksując na sam koniec dodajemy połowę soku

Andzia Pichci
Torcik na Dzień Matki 194

szklanki mąki tortowej  1 łyżka mąki ziemniaczanej   3/4 szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia      pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 truskawkowe galaretki 200 g pokrojonych truskawek 150 g borówek ponadto: kilkanaście truskawek 100 g borówek 1 galaretka krystaliczna kilkanaście podłużnych biszkoptów kilkanaście rurek waflowych    poncz: sok z połówki cytryny(...)piec 30 minut bez używania termoobiegu.  Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przekroić tak aby powstały dwa krążki. Nasączyć je ponczem z wody i soku z cytryny. Galaretki truskawkowe rozpuścić w  500 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Przygotować okrągłą formę lub wysoki rant. Na dole ułożyć biszkoptowy krążek,wokół ustawić na przemian biszkopty i rurki. Śmietanę

Kolorowa kuchnia Elki