Sałatka nicejska to klasyka kuchni francuskiej: ziemniaki, tuńczyka, jajka i... Artykuł SAŁATKA NICEJSKA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEdwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów, a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone
królestwo garówSzybkie, pożywne i aromatyczne danie. SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka majeranku, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwy sól, pieprz WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie
słodki bratekpapryczki chili 220 g sera halloumi łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta sol i pieprzu spora szczypta pikantnego pimentonu łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy francuskiej starte rzodkiewki Szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy do niej opłukaną kaszę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie grillujemy ser oraz szparagi natarte oliwą i przyprawami
Mienta blogprzepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju Bulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy
Smaki EwyLeciutko solimy i podajemy od razu. STEK I MARYNATA 350-500g łaty wołowej /bavette 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (używam włoskiego Mazzetti) 1 łyżka stołowa musztardy Dijon (używam francuskiej Maille) 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire 1 spory ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 6-7 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenpyszny sosik jogurtowo-musztardowy. składniki: 3 garście porwanej sałaty lodowej 4 jajka 5 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej 1/2 świeżego długiego ogórka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki musztardy francuskiej odrobina miodu sól,pieprz słodka papryka Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek, przekroić na pół. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę. Na sałacie ułożyć połówki jajek. Ogórka obrać
Monia miesza i gotujeplastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy z oliwek (zwykłej) 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny) 3 cebule szalotki (drobno pokrojone) 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny duża szczypta soli i pieprzu
Poezja smakumocno nie lubicie mortadeli, to można z powodzeniem zastąpić ją szynką. 300 g mortadeli 4 jajka 5 średnich ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Mortadele kroimy w paski, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ogórki również w kostkę. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki, mieszamy
Jadło i czytadłoroku przedsiębiorca Francois Boch wraz ze swoimi trzema synami rozpoczął produkcję ceramicznej zastawy stołowej i akcesoriów, które niemal natychmiast okazały się towarem najwyższej jakości. Początkowo przedsiębiorstwo działało we francuskim Lorraine. Z czasem jednak siła marki wzrastała i zaczęła interesować się nią konkurencja. Przełomowy rok 1836 W roku 1809 firma Bocha rozwijała się niezwykle sprawnie. Przedsiębiorstwo zanotowało znaczący wzrost i industrializację
Kuchcik gotujesoku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku przez Louis Perrin na francuskiej Lick Springs w południowej Indianie , gdy zabrakło soku pomarańczowego i potrzebny był jego szybki „następca”. Połączenie wyciskanych pomidorów i cukru natychmiast stało się kulinarnym sukcesem. Od tego czasu, oprócz zwykłego
Tradycyjna Kuchniapolewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym
Ostra na SłodkoRzec by można - dietetyczne! Pyszne, puchate, doskonałe z dodatkiem konfitury malinowej, z kubkiem kakao lub jako podstawa tostów francuskich. Prawdziwe pyszności!Przepis znalazłam w naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki
Cakes By Kejtmiarka drożdży suszonych 3-4 pieczarki Do pojemnika automatu do wypieku chleba wlać wodę, wsypać kolejno: sól, cukier, mąkę i drożdże. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "chleb francuski"). Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Wrzucić do automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna
Weekendy w domu i ogrodziekulek mini mozzarelli 4 plastry szynki długodojrzewającej kilkanaście kwiatków forsycji sosik a'la pesto z pokrzywy 12 sporych listków młodej pokrzywy 1 garść orzechów nerkowca 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny ok 8 łyżek oleju rzepakowego soł,pieprz Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte
Monia miesza i gotuje