ustach a sos jest bardzo kremowy. 200 g kurek mała czerwona cebula łyżka masła klarowanego ok. 150 ml wytrawnego białego wina pół pęczka posiekanej pietruszki kopiasta łyżka musztardy francuskiej ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego łyżka kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę
Mienta blogziemi, ponieważ poznaję ją poprzez bliskie mi postacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów z Aten, Demoklesa i Dimitrisa, którzy
Ugotowane pozamiatanesię po domu, nie mając siły na nic. No dobrze, na zrobienie pysznych krewetek zawsze będę miała siłę. Na ich zjedzenie – tym bardziej Jednak największym odkryciem we francuskich Alpach okazały się nie zwyczajowe krewetki, nie ślimaki, nawet przegrzebki mi tyłka nie urwały (serio, nie wiem o co tyle halo i dlaczego w każdym „MasterSzefie” pieją
gutfutZnany na całym świecie francuski deser Creme brulee. Klasyk wśród deserów. Bardzo prosty i wykwintny jednocześnie. W jego skład wchodzą śmietanka, cukier i żółtka, ale deser słynie przede wszystkim ze swojej karmelizowanej skorupki, która pęka za pierwszym zanurzeniem łyżeczki w słodkim kremie. Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże (oryginalne foremki, takie
W kuchennej krainiesmak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego z dodatkiem przypraw, ewentualnie niewielką ilością warzyw. Dostępny jest także pasztet francuski, który wyróżnia się pikantnym smakiem, dzięki posypce z zielonego pieprzu. Pasztety drobiowe charakteryzują się bardzo delikatnym, subtelnym aromatem i kremową konsystencją. Pasztety smakują samodzielnie, jak i na kanapkach, których przygotowanie
Moja smaczna kuchniawędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe
mojewypiekiinietylkojestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów i bardzo jej smakowało. Składniki na 4 porcje jako główne danie: opakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska
greenscarfLudzie sie bez wakacje smykaj ōm 1 po cołkim świecie, próbujōm roztomajtego jedzynia, a potyn jadōm do dōm i sie myślōm, że zjedli by sie tego
Chop w kuchnitrafiłam na tak zwaną „dziurę zabitą dechami”. Kilka domów wzdłuż drogi, krowy za oknem i ciągnący się las. A za nim krawędź świata. Do tego mój podstawowy francuski bardzo kulał. Do każdego obiadu zasiadałam z ogromnym słownikiem. Zanim znalazłam odpowiednie słowo, to wszyscy już zjedli, a ja musiałam posprzątać. Au Pair nie zdało egzaminu. Jak dzieci w szkole
Pink EnvelopeJeśli macie naprawdę mało czasu, a chcielibyście zjeść coś słodkiego zachęcam do upieczenia ciastek francuskich z jabłkami. Do ich przygotowania potrzebne są tylko 3 składniki, a samo sklejanie zajmuje 5 minut. Nadadzą się też idealnie na przybycie niespodziewanych gości. Zaczynamy!!! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaprosta w wykonaniu, że nawet największy laik cukierniczy sobie z nią poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną , szarlotkę tatrzańską , szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi . Dla kogo: dla lubiących ciasta z jabłkami dla kochających domowe wypieki dla szukających ciasta na szybko Składniki: 1,5kg jabłek (waga bez obrania
Mania WypiekaniaSałatka do grilla , do dań z grilla najlepsza jest oczywiście z grillowanych warzyw. papryka, cukinia, kukurydza, sałata rzymska, oliwa, sos: sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sól, oliwa Sos: sok z cytryny, musztardę i miód dokładnie wymieszać. Wymieszać z 4 - 5 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić
królestwo garówViolaPassions Składniki: 0,350 dag śledzi 1 mała cebula 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki zwykłej musztardy polecam chrzanową 1/2 łyżeczki curry mówię o orginalnym trochę kurkumy kilkanaście ziarenek 1/2 łyżki octu spirytusowego 10% Sposób: Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w zimnej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. Jeśli kupiliśmy słone płaty śledziowe
Viola cooks with passionprzepisów, oprócz prostoty (po co stać całą noc przy garach, skoro najlepszy deser to jogurt z miodem i orzechami), jest tez wykorzystywanie różnorodnych przypraw i ziół, oraz inspiracja klasykami francuskiej kuchni, które zwykle smakują każdemu. Cieszę się, że mam tę książkę na półce i na pewno będę korzystać z zawartych w niej przepisów. Smakowicie wygląda pain perdu, sałatka
Ugotowane pozamiatanerodzaj ) 1 pieczona pierś z kurczaka ( podwójna ) Puszka kukurydzy Pieczarki marynowane Pęczek szczypiorku 3 ogórki korniszony 1 świeża, czerwona papryka ( mała ) 4 pepperoni ( łagodne ) Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu light Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś
Smaki Ewy