idealna na kolację. Składniki (na 1 talerz): garść rukoli 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo kilka plasterków świeżego ogórka Sos: 1 łyżeczka musztarda francuska 1 łyżka oliwy z oliwek ½ cytryny sól, świeżo mielony pieprz Rukolę ułożyć na talerzu, dodać resztę pokrojonych składników - pomidora i jajko (pokrojone w ćwiartki lub ósemki) oraz plasterki ogórka. Tuńczyka
Dobra karmaobrana i pokrojona w cienkie piórka garść rukoli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska, pieprz DRESSING 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np. TAKIEJ 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu sól morska WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę
cool and mintysobota za oknem dobrze ponad 30 stopni, w mieszkaniu zresztą podobnie. Do meczu Polska – Szwajcaria jeszcze kilka chwil. Gorąco obezwładnia. Jakiś czas temu, na półkach Lidla pojawiła się kolejna francuska selekcja win. Część z nich na pewno doskonale sprawdzi się w trakcie kibicowania Polskiej drużynie. Na razie wygrywamy i oby jak najdłużej tak zostało – będzie okazja spróbować większej ilości butelek
królestwo garówTerrina jest to rodzaj pasztetu z mięsa, ryb lub warzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa
mojewypiekiinietylkoziemniaczki po włosku. Z zielonymi oliwkami, sporą ilością czosnku i młodego kopru. Ziemniaki lubią masło i dobrą oliwę z oliwek, a połączenie tych dwóch tłuszczy - wywodzące się z kuchni francuskiej, jest idealnym rozwiązaniem dla młodych pieczonych ziemniaków. Smak i aromat młodych ziemniaków zależeć będzie przede wszystkim od użytego surowca - ziemniaka. Jakie wybrać? Sugeruj się przede wszystkim kolorem. Wybieraj młode żółte
SMYKWKUCHNImetod parzenia kawy czyli parzenie próżniowe, zasada działania urządzenia podobna do tradycyjnej kawiarki ekspresy przelewowe, to z nich otrzymujemy kawę o największej zawartości kofeiny kawa już bulgocze... metoda francuska parzenia kawy piję sobie z bajecznej filiżanki :) świetny spieniacz do mleka! 100% automat :) młynek moich marzeń ;) pyszne cappuccino :) niestety zdjęcie ciemne :( focaccia w przygotowaniu dwustronna gofrownica!!! przetwory autorstwa Marco focaccia nabiera
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam gorąco. Składniki: 3 piersi z kurczaka pół brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki ricotty sól, pieprz marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 6 łyżek musztardy francuskiej 2 łyżki tymianku Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał cienki pas mięsa. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Marynujemy mięso. Brokuły gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę
Pobite gary Barbaryznalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody
I tu będę miała takie tebatatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje
Cooking Monsterwykorzystałam sobie do sałatki :-) Szybka i prosta w przygotowaniu, możecie ją śmiało wykorzystać podczas letniej kolacji lub przyjęcia z przyjaciółmi :-) polecam :-) SKŁADNIKI 1 opakowanie śledzi Mr Śledź z musztardą francuską SEKO 200g 60 - 70 g ryżu pełnoziarnistego 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 nieduża cebula 1 jabłko 1 - 2 łyżki ostrej musztardy pieprz Ryż gotujemy zgodnie z przepisem
Czary - gary w kuchnitatarskiego jako dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdza się jako akcent na kanapkach, jajkach, wędlinach czy podany do mięsa. Dziś przedstawiam lżejszą wersję (bez warzyw w occie) tzw wersję francuską. Składniki: 1 słoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku
Tradycyjna Kuchnianaleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura
Smakowity Blog KulinarnyFrancji dawno temu oraz miła i kompetentna obsługa lokalnego rzeźnika plus bogaty rynek pełen wspaniałych produktów o wysokiej jakości, stała się dla mnie inspiracją do smakowania rożnych potraw kuchni francuskiej i nie tylko oraz ich przygotowywania. Na dzisiaj jest to rozmarynowy rumsztyk smażony na masełku. Zapraszam. Składniki: 250 g rumsztyku wysokiej jakości 3 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku
Wino Francja Kuchniapoczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type
Kuchnia Bazyliinojbarzi zmiyrzło teściowoł bydzia musiała Wołs pochwołlić Co potrza? 1 kg schabu skōrka ze jednyj citrōłny 8 połra gałōnzek oregano sōl i pieprz Te warzynie to je trocha inspirowane francuskim sous-vide (czytej: su vid ), a oznaczo to warzynie miysa we woreczkach bez luftu 9 . Żeby tak to wszysko narychtować, to trza by mieć sprzynt za połra tysiyncy złotych
Chop w kuchni