Znane w świecie wyczucie smaku Francuzów ujawniło swój geniusz również w ich rodzimej wersji makaronu Carbonara. O ile kuchnię włoską można określić jako prostą, niewyszukaną i niedrogą, o tyle francuską – dokładnie odrwotnie 🙂 Włoska Carbonara została “ubogacona” przez kuchnię […] Artykuł Carbonara w pięciu smakach, przystanek: FRANCJA – Pâtes à la Carbonara pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPolska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDUSZONA CYKORIA NA PUREE Z BOBU, czyli francuski klasyk w... Artykuł DUSZONA CYKORIA NA PUREE Z BOBU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINETaki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh odcedzanego
Chilli Czosnek i Oliwazimę robię pikle z ogórków w zlewie musztardowej . W ten sam sposób można przygotować również cukinię. Do zalewy dodałam ostrzejszą musztardę kaszubską ale może być każda inna oprócz francuskiej. Zalewa z dodatkiem musztardy może nie prezentuje się zbyt apetycznie ale nadaje warzywom fajnego posmaku. Jeśli ktoś ma nadwyżkę cukinii to polecam takie cukiniowe pikle, zimą będa jak znalazł jako
Monia miesza i gotujehołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej Warto zwrócić uwagę na ogromną różnorodność polskiej kuchni. W polskich przysmakach często zauważa się wpływy kuchni włoskiej, francuskiej czy niemieckiej. Genezy tego zjawiska należy dopatrywać się już w początkach istnienia Polski, za sprawą związków naszych królów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury i zwyczaje
Kuchcik gotujeClafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików. 0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. Do tego robi
Bernika - moj kulinarny pamietnikrukoli (około 5 garści) 200 g pomarańczy (średni owoc) 100 g nasionek granatu (średnia sztuka) 1 płaska łyżka miodu (ok. 20 g) 2 łyżki musztardy francuskiej (ok. 35 g) 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20 g) Na talerz wykładamy rukolę, kroimy pomarańczę na małe cząstki i układamy na rukoli, na wierzch sypiemy pestki granatu. Miód, musztardę
Vroblewska-fitliferazem w sosie musztardowym z pieczarkami. Uwielbiam eksperymentować z polędwicą tym samym gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Składniki : polędwica wieprzowa 250 gr niedużych pieczarek 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 120 ml śmietany kremówki sól, pieprz oregano 1 łyżeczka masła olej Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek
Mechanik w kuchnikoniec i mieć lekturę z głowy :( Jestem zawiedziona :( Uwielbiam książki o tematyce starożytnego Egiptu. Jeśli Wy również, to odsyłam do wspomnianego wcześniej "Egipcjanina Sinuhe" lub wielu serii napisanych przez francuskiego egiptologa Christiana Jacqa. Kolor żółty
Weekendy w domu i ogrodzieClaufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu
Kulinarne Fantazje Mariolijajo 2 łyżki parmezanu mąka sól, pieprz 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 cytryny zielona pietruszka 4 ząbki czosnku 1/4 … Czytaj dalej Kurczak po francusku
czarrna od kuchniponieważ nadają się do niego owoce mrożone. Przepis znalazłam w książce 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Aby ciasto nie było pracochłonne poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta francuskiego. Czytaj więcej
Pychotkaaa