morelowym nadzieniem Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta, Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również
Aromatyczne PodróżeSkładniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg szynki 10 dkg sera żółtego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę drobno pokroić, a … Czytaj dalej Zawijaski z farszem
czarrna od kuchnipyszna,podałam ją z pesto i sosem balsamicznym i wyszło na prawdę pysznie... Grillowana cukinia i papryka,do tego wędzony boczek,czerwona cebulka i ser-wszystko na pysznym cieście francuskim-mego kolorowo,mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 małe cukinie(najlepiej żółta i zielona) czerwona papryka 1 czerwona cebula, 10 dag boczku wędzonego surowego 10 dag sera feta
Swojskie jedzonkoSałatka ziemniaczana z chorizo i burakami, które swoją słodyczą przełamują pikantny smak kiełbaski, skropiona kapitalnym 'strzelającym' dressingiem na bazie francuskiej musztardy z nutą wędzonej papryki i kopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo(...)buraki- 6 małych szt. (lub 2 duże, pokrojone w ćwiartki) Musztardowy dressing: * oliwa z oliwek- 4 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka * musztarda francuska- 1 czubata łyżka * świeży, posiekany koper- 1 łyżka + do posypania * papryka wędzona- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Buraki wymyć i każdego z osobna zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około
Kraina Miodem Płynącawcześniej parę razy, ale pizza nigdy mnie nie zachwyciła dopóki nie spróbowałam wersji na grubym spodzie. Polecam każdemu :) Na koniec deser, który był moim hitem w sierpniu, czyli tosty francuskie. Jadałam je bardzo często w przeróżnych kombinacjach i każda była pyszniejsza od poprzedniej. Przepis na nie można znaleźć tutaj. Pierwszym ulubieńcem pielęgnacyjnym jest mydło z Aleppo. Pierwszy
wegujemySałatka z cukinii z sosem pieprzowym Arek Warianka Marzena Naleśniki z twarogiem i jagodami Bożena Grzyby z jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym serem Marzena Soczewica z burakami i olejem
Magiczne Życie MartyKolejny przepis na tosty francuskie podane słodko, tym razem dodatkowo postanowiłam podsmażyć tosty na patelni grillowej, by nadać im dodatkowego dymnego smaku. Danie w wersji jesiennej, z karmelizowanymi śliwkami i mirabelkami i syropem klonowym. Polecam ze względu na to, że danie jest na prawdę wyjątkowe. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 3 łyżki mleka szczypta
Mango PapajaRóże z jabłkowych płatków w cieście francuskim efektownie wyglądają wśród innych wypieków. Składniki: 30 dag ciasta francuskiego 5 jabłek, najlepiej z czerwoną skórką 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub soku z cytryny Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i miąższ. Przekrojone jabłka
Pyszności Słodkościpyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną(...)ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżke posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką
Monia miesza i gotujeekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki
babka w formietylko obserwować grupę i korzystać z wpisów. Kuleczki a'ala rafaello w strzelającej posypce Chłodnik jogurtowy z wiśniami Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich
Codzienna kuchnia niecodziennaCo się stanie kiedy amerykański kucharz postanowi wyjechać do Paryża, zabierając ze sobą jedynie laptopa, patelnię i kilka książek kulinarnych? Artykuł Paryskie sma(cz)ki –
COOKMAGAZINEJajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały
zadanie-gotowanieprzez 15 - 20 minut w temp. 180*C Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem albo oblewamy domowym lukrem. Wedle uznania :) Ciastka są bardzo pyszne, a w smaku przypominają coś ala ciasto francuskie nie mając z nim nic wspólnego
W Moim Magicznym Domujednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć. Smakowite to było więc polecam :-)). Miłego dzionka :)) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego mała cukinia 1 większa marchewka kukurydza papryka cebulka razem z cybuchami natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką jajko Ciasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa
kruche babeczki