francuskie - 7160 przepisów (strona:195/478)

Stovit naturalnie owocowe - relacja z testowania 259

dżemy nie są prze sadnie słodkie i idealnie nadaję się do różnych kuchenny ch zastosowań: placuszków, naleśników, gofrów , lodów i wszelkich innych pyszności. Za mną ch odz ą jeszcze francuskie, kruche ciasteczka z owocami leśnymi i pewnie lada dzień upiekę

Cynamonowe szczęście
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 186

Dziedzictwa. W liczbach Dolina Loary prezentuje się imponująco. 70 000 hektarów winnic w 14 departamentach, na których możemy spotkać 7 000 producentów/winogrodników. Jest trzecim pod względem wielkości francuskim regionem produkcji win apelacyjnych (AOP/AOC). Jest największym we Francji regionem produkcji win białych apelacyjnych i największym regionem produkcji win musujących (wyłączając Szampanię). Drugim pod względem wielkości regionem produkcji win różowych(...)Cremant, tak jak Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin. Muscadet i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep

królestwo garów
Koktajl owocowy na maślance ze spiruliną 178

przyrządzeniu.  Nie byłabym sobą, gdyby tego zdrowotnego koktajlu nie popchnęła kawałkiem słodkości :P  Dieta poszła się schować w kąt niezadowolona, bo do koktajlu zamarzyło mi się ciasteczko francuskie z marmoladą od BRZEŚĆ . No w końcu drugie śniadanie bardziej treściwym musiałam jakoś uczynić! Ciasteczko - albo i dwa ... - po zdrowotnym koktajlu, do codziennej kawki, to była wyśmienita kontynuacja dnia

Grunt to przepis!
Tarta z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą 182

Szybka i prosta tarta idealna na ciepłą kolację.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 2 opakowania mozzarelli 250 ml śmietany 36% 3 jajka 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta pieprz świeża bazylia Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. około 8-10 minut. Zmiksować jajka ze śmietaną, vegetą

talerz przyjemności
Danska potatissallad. Duńska sałatka ziemniaczana 252

boczkiem i ziołami w skandynawskim stylu, nie ma tutaj jednak majonezu, klasycznego dodatku do sałatek. Sałatka ma lekko winny smak, gdyż ugotowane al dente ziemniaki zostały wymieszane z musztardą francuską z ziarnami gorczycy i octem winnym, a chrupiący boczek, koperek i natka pietruszki doskonale uzupełniają i podkreślają jej doskonały smak – ta sałatka to smakowity sukces! Polecam też sałatkę ziemniaczaną(...)parówką i sałatkę ziemniaczaną z bobem . Danska potatissallad. Duńska sałatka ziemniaczana: Składniki: ugotowane al dente młode ziemniaki w mundurkach (ok. 1 kg.) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 opakowanie wędzonego boczku (150 g) Przygotowanie: Ugotowane młode ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu - Katie Quinn Davis 247

Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego przepisu na pyszne danie? W „What Katie ate. Prostej kuchni w dobrym stylu” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie

Tetiisheri
Francuskie serduszka 190

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu

Kocham Czekoladę
Trójkąty z serem i owocami 156

Trójkąty z gotowego ciasta francuskiego , błyskawiczne w przygotowaniu . Idealne,gdy mamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam.  POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców

WYSPA SZCZĘSLIWA
TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 133

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku  kilka plastrów suszonych pomidorów  1/2 sera feta  2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny  śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano  Przygotowanie  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy.   Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.  Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut

Kukuleczki
CUISINE, MON AMOUR – W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI 211

Zazwyczaj z dużą podejrzliwością podchodzę do książek o urokach Prowansji... Artykuł CUISINE, MON AMOUR – W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Truskawkowiec na cieście francuskim 165

Coś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego  * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego  Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować

Magiczne Życie Marty
Ciastka francuskie z rabarbarem 205

wydarzeniu rabarbarowe wypieki , jakoś wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności

Kuchenne zapiski Edyty
Serowe przekąski 182

zawitają do nas niespodziewanie goście lub mamy ochotę na małą przekąskę polecam szybkie serowe na cieście francuskim. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - 100 g żółtego sera ja użyłam mozzarelli - oregano Przygotowanie: Ciasto przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą połówkę tniemy na prostokątny o 5 cm szerokości. Na wierzch każdego nakładamy żółty ser i posypujemy oregano. Pieczemy w 180 stopniach

Kulinarne życie
Odchudzona napoleonka 301

zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego(...)niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki

Poezja smaku
Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego) 201

doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków. Idealnie sprawdzą się  także na różnych imprezach, w tym - w plenerze. (około 14 sztuk) płat ciasta francuskiego (ok 300g) Farsz: ( klik ) 220g ricotty 100g wędzonego łososia  1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna)    2 łyżki oliwy

Di gotuje