filet z ryby - 2315 przepisów (strona:75/155)

Ryba po grecku 214

obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia  bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny(...)warzywa będą miękkie to dodać do nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie kawałki ryby oraz duszone warzywa

Ugotować
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 219

wybraliście przepis na łososia i tym oto sposobem danie otrzymało dodatkową etykietkę w postaci najlepszego dania z ryby, jakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis. Składniki na 2 porcje: 30-35 dag fileta z łososia 200g pomidorków koktajlowych 30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu) 1 ząbek czosnku 180g śmietanki(...)kawałki w zależności od wielkości płata. Posól i oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki

Fabryka pomysłów
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami 144

Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki: Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody Pomidory(...)Cebulę kroimy  w plasterki. Układamy dorsza w misce warstwowo. Ryba trochę cebuli 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,  ponownie rybę. I tak na zmianę.  Na  patelnię po smażeniu ( jak trochę ostygnie ) wlewamy wodę, dodajemy pomidory i przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i cukrem. Chwilkę gotujemy. Ryby zalewamy gorąco zalewą i przykrywamy. Po schłodzeniu jest gotowa

Smaki Ewy
Śledzie w śmietanie 130

Klasyczne śledzie w śmietanie  Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500

R'n'G Kitchen
Curry z dorszem i owocami morza 280

Składniki 40 dkg fileta z dorsza 15-20 dkg mieszanki owoców morza (mrożone) u mnie kalmary, krewetki i omułki 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula

czarrna od kuchni
Śledzie ziołowe 261

W cebulce z ziołami i suszonymi pomidorami Składniki 3 filety a’la matias 2 cebule 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2

czarrna od kuchni
Pasta śledziowo - makrelowa z jajkiem 168

Dziś na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonej makreli, filetów śledziowych Graal w oleju oraz jajek i świeżego koperku. Pasta jak to pasta zawsze jest smaczna i

Ewa w kuchni
Łosoś w sosie winogronowy- jabłkowym 211

Składniki: na 4 porcje 4 kawałki fileta z łososia kubek białych winogron 2 jabłka 2 łyżki cukru kubek półwytrawnego białego wina oliwa z oliwek kilka

Luźna Kuchnia
Dorsz w chrupiącej panierce. 149

mojej kuchni wśród ryb króluje dorsz, wszyscy bardzo lubimy białe mięsko tej rybki. Najczęściej przygotowuję ją w chrupiącej panierce, choć bardzo lubię również z grilla i gotowanego z warzywami. SKŁADNIKI: filet z dorsza 2 garście płatków kukurydzianych 4 garście bułki tartej cytryna 2 jajka, 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć(...)przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką, na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę, rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Łosoś w maku 170

Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego znalazłam na stronie Kuchnia Lidla . Składniki (ilość według potrzeb): - filety z łososia (bez skóry) - mak - różowa sól himalajska - sok z limonki (mój dodatek) - olej kokosowy (w oryginale oliwa z oliwek) Opłukaną i osuszoną rybę kroimy na porcje, oprószamy solą. Mak wsypujemy do płaskiego naczynia (lepiej wsypać mniej, a później dosypać). Porcje(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub jak w oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Łosoś w maku zaskakuje nie tylko swoim niepospolitym wyglądem. Jego smak jest również nietuzinkowy. Z dodatkiem ryżu

mojewypiekiinietylko
Pstrąg łososiowy gotowany na parze 221

ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-)  SKŁADNIKI ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą 4 łyżki oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka soli ziołowej(...)następnie każdy skrapiamy olejem i posypujemy solą i koperkiem; odstawiamy na 15 - 20 minut. w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i układamy na wkładce z dziurkami kawałki ryby. Przykrywamy i gotujemy 6 - 8 minut (w zależności od grubości kawałków). Gotowe

Czary - gary w kuchni
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 218

Dołożyć ser i dokładnie połączyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć zamarynowane filety łososia skórą do dołu. Nałożyć porcje szpinaku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok20min w zależności jak gruba jest ryba. Obok formy wstawić do piekarnika babeczki z ryżem. Po upieczeniu można podać z suszonymi pomidorami. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 152

gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam(...)minuty na umiarkowanym ogniu z obu stron, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły. Uważać należy też na to, aby nie przesuszyć łososia. Czas smażenia ryby zależy od grubości filetu. Do wcześniej przygotowanego sosu (podgrzać w razie konieczności) dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i nałożyć na talerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE, która

Calzonella.com
FILET Z OKONIA MORSKIEGO Z MASŁEM WANILIOWYM I CZARNYM RYŻEM 172

Dzisiaj proponuję Wam proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb. Danie to dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania(...)okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl   oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl .   Przygotowanie: 35 min Chłodzenie: 2 godz   Składniki na 6 osób ● 6 filetów okonia morskiego po około 150 g każdy ● 350 g czarnego ryżu ● Oliwa z oliwek ● Sól, pieprz   Na masło waniliowe : ● 120 g miękkiego masła* ● 1 laska wanilii   Przygotuj masło

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 199

łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie(...)filet kroimy na paski, kostki, jak kto woli wielkość wedle uznania i dorzucamy do smażącej się cebuli i czosnku. Całość smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy

Sprawdzone przepisy kulinarne