Bułki do kebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Składniki na kebab: 1 podwójny filet z kurczaka Ok. 3 łyżki oliwy ¾ łyżeczki gyrosu ¾ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 sałata np. lodowa 2 pomidory 2 średnie czerwone cebule * ewentualnie zielony ogórek Dip czosnkowy: 1 duży(...)bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy
Smakowy Rajsię nie przeciąć mięsa na wylot. Mięso doprawić w środku wg smaku, do każdej piersi włożyć nadzienie i delikatnie docisnąć. W ten sposób przygotowane filety posmarować jogurtem i posypać kurkumą lub papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Filet z piersi kurczaka nadziany mieszanką serową i pieczarkami Filet
Smaki Arminerybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko(...)letniego ciasta dodajemy jedno jajko. Znowu energicznie mieszamy do uzyskania idealnie kremowej i jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę do lodówki, aby była dobrze schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest
Nerds Kitchenrybne kluski z „The Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko(...)letniego ciasta dodajemy jedno jajko. Znowu energicznie mieszamy do uzyskania idealnie kremowej i jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę do lodówki, aby była dobrze schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest
Nerds KitchenRyba słonowodna najczęściej występująca na Oceanie Atlantyckim, która ma mocne szczęki i...zęby 😃 Mięso z zębacza jest białe, jędrne, delikatne w dotyku i bardzo smaczne. Filety z tej ryby idealnie smakują przygotowane w piekarniku, ponieważ mięso po upieczeniu nie jest przesuszone, lecz mocno soczyste 😊 Składniki na 2-3 porcje: 2 kawałki (około 0,4 kg) filetów zębacza smugowego(...)przyprawa do ryb* odrobina soku z cytryny szczypta soli *mieszanka: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liści bazylii, macierzanki, trawy cytrynowej, listków laurowych, cebuli, gałki muszkatołowej oraz imbiru Od lewej strony: filety przed i po upieczeniu Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć przyprawą do ryb oraz solą, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny. Przyprawione
Ugotowaćgranulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet z miruny dzielimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i dodatkowo z jednej strony szczyptą curry oraz granulowanym czosnkiem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut. Pieczarki kroimy(...)patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Smażymy do zrumienienia. Na koniec doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Na upieczonych filetach rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Posypujemy tartym serem. Ponownie umieszczamy w piekarniku do czasu zapieczenia się sera (10-15 minut). Źródło
Smaki Na Talerzuwcześniej! To mogę sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia. Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku ! Składniki frytki karbowane u mnie IGLOTEX filet z kurczaka salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej przyprawa do pizzy SKWORCU olej rydzowy SEMCO olej lniany wielkopolski SEMCO olej z wielkopolski rzepakowy(...)balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD Najpierw umyj filet z kurczaka osusz i pokrój w plastry. Posól i wrzuć na patelnię do grillowania. Następnie przygotuj frytki. Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół
Z Kuchni Do KuchniPyszna, lekka rybka w sam raz dla nas! Skladniki: Mintaj - u mnie filety bez skóry, 400g Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego Duża cebula Średnia marchewka Sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, pół łyżeczki cukru Rybę myjemy i osuszamy, obsypujemy(...)blendujemy, marchewkę kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też dość cienko:) Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C Rybę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe filety proponuję przeciąć na pól. Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30min, w połowie
Mamuśka wraca do formySzparagi mają w sobie coś wyjątkowego. Śmiem twierdzić, że jeśli raz zjecie je dobrze przygotowane, już zawsze będziecie czekać na sezon szparagowy. Jeśli jeszcze nie jedliście
Smaki Na Talerzutydzień dla początkujących. Moglibyśmy pójść na skróty i gotować zgodnie z założeniami popularnej w Stanach metody meal prep, polegającej na tym, że na jedną tackę do piekarnika kładziesz np. brokuła, marchew, papryki, filety z kurczaka, doprawiasz wszystko, pieczesz, a potem pakujesz do pudełek wypełnionych kaszą, czy ryżem i masz cztery obiady do pracy. Na stronach amerykańskiego serwisu Goodful możecie(...)który zamarynowany trafił do lodówki W niedzielę po południu zaczęliśmy od przygotowania zapiekanki: trzeba ugotować kalafiora z warzywami i sos. Wszystko można zrobić w czasie, w którym nagrzewa się piekarnik. Czas pieczenia zapiekanki 25 minut W tym czasie kurczak huli huli wyciągnięty z lodówki czekał na swoją kolej. Czas zrobić chińskie dania. Nastawiliśmy ryż i makaron, żeby się ugotowały
Niedzielny kucharzfilety halibuta ze skórą, 1 pomarańcza, pieprz, sól, oliwa, masło, Zdjąć skórę z filetów i dokładnie ją oczyścić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 150 stopni i... i pilnować aby się nie spaliła a była chrupka – ja piekłam jeszcze 10 minut. Skórkę pomarańczy zetrzeć na drobnej tarce. Sok z pomarańczy
królestwo garówZapraszam na pyszne filety z kurczakiem w sezamowo-serowej panierce:). Upiekłam je w piekarniku i podałam z sałatką. Świetnie zastąpią również smażonego kotleta w obiedzie. 2 filety z kurczaka 50g sezamu 100g sera cheddar 150g jogurtu 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1. Filetu kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy
Szefowa kuchnisposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami można przygotować trochę wcześniej, a wstawić do piekarnika na 15 minut przed podaniem. składniki - 2 porcje 1 większy lub 2 mniejsze filety halibuta (lub okonia morskiego) marynata 1 trawa cytrynowa, bardzo drobno posiekana 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku skórka z 1 limonki lub 1/2 cytryny(...)duże kawałki, tak aby można było zawinąć każdy filet w osobny pakunek. Posmarować papier masłem. Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu, posmarować każdy marynatą. Paczuszki szczelnie ale luźno zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 12 - 15 minut. Smacznego
Stare GarySkładniki: 1 filet z kurczaka 250 g boczniaków 1 cebula 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie 200 g mąki
czarrna od kuchnikolejności: kukurydza, filet, cebula czerwona, filet, zielona papryka, czerwona papryka, filet, kukurydza, filet, czerwona papryka, zielona papryka, filet, cebula czerwona, filet, kukurydza. 6. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30-35 minut. Szaszłyki również można upiec na grillu
Szalona Kuchnia EwelinyTak przygotowane filety są niezwykle soczyste, po prostu rozpływają się w ustach, a sos na bazie wina, masła i śmietany, no cóż… poezja 😀 Składniki
czarrna od kuchniSkładniki: 3 tortille 30 cm Fanex ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 cebule 1 szklanka sosu meksykańskiego Fanex sól, słodka
czarrna od kuchniSkładniki: 2 średnie cukinie 3/4 szklanki ryżu 30 dkg fileta z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka
czarrna od kuchniDo przygotowania tego dania wykorzystałam produkty Proeco Polska. W ich składzie nie znajdziecie konserwantów i sztucznych dodatków, jedynie naturalne składniki i przyprawy. Składniki: 2 filet
czarrna od kuchnismażona ale musi być jakaś odmana więc dzisiaj proponuję rybkę z piekarnika. Dla urozmaicenia rybka przykryta jest pierzynką z cebulki i żółtego sera. składniki: 600 g filetów rybnych, u mnie morszczuka sól,pieprz sok z cytryny 300 g cebuli olej 1 łyżeczka tymianku starty ser żółty Filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić(...)obrać i pokroić w półplastry. Następnie pokrojonę cebulę przesmażyć na oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła sie za bardzo, doprawić tymiankiem. Przyprawione wcześniej filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Następnie blaszkę
Monia miesza i gotujePrzygotowywałam już filet z kurczaka, polędwiczki zapiekane w piekarniku teraz czas na karkóweczkę. Jak wiecie to moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy
Kuchnia Beatywtedy równie fajnie jak w dni, kiedy na jego przygotowanie mam mnóstwo czasu. Można przygotować go dzień wcześniej a po powrocie do domu wstawić tylko do piekarnika - robi się sam. ;-) 1 duży filet z łososia 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól, pieprz 1. Musztardę mieszamy z miodem. 2. Filety z łososia myjemy
Szefowa kuchnistopni. 2. Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła. 3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut. Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać
Kubki smakusosem żurawinowym Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym Bitki z karkówki z esencją Knorr Sznycel z fileta z piersi indyka Kaczka z piekarnika po poznańsku
Passions hobbies lifeoliwa do wysmarowania formy 40 g mąki pszennej 70 g płatków kukurydzianych 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 jajka, rozbełtane 450 g filetów z dorsza, bez skóry Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą. W osobnych miseczkach umieszczamy mąkę, jajka i zmiażdżone lub zblendowane płatki kukurydziane. Płatki mieszamy z koperkiem, solą
Dzieje kuchennej Wiewiórycydrem jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, dorzucamy żurawinę oraz doprawiamy cynamonem wrzucamy na patelnię, podsmażamy, podlewamy tłuszczem z kaczki smażymy aż będą miękkie, na wierzchu układamy filety z kaczki, całość wstawiamy do piekarnika na około pół godziny jabłka z żurawiną blendujemy na sos, część owoców możemy zostawić do dekoracji podajemy z ziemniaczkami w mundurkach oraz sosem
Luźna Kuchnia