filet z kurczaka - 9968 przepisów (strona:529/665)

Fit przepisy na blogu 166

POMIDOREM I SZCZYPIORKIEM KOKTAJL Z KIWI I BANAN DIETETYCZNA SAŁATKA Z SELERA KOKTAJL ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY RYBA NA WARZYWNEJ PIERZYNCE FILET Z INDYKA W WARZYWACH SZPARAGI Z GRILLA SAŁATKA BROKUŁOWA PASTA TWAROGOWA Z SERA KOZIEGO SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM OMLET Z JAGODAMI I CYNAMONEM ZIELONA HERBATKA KWIATOWA KOKTAJL OWOCOWY KOKTAJL Z MANGO I BANANA MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM

W kuchennym oknie Ewy
Nuggetsy w sezamie 215

ostra papryka – sól i pieprz – ziarna sezamu – płatki kukurydziane – olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Przygotowujemy filety. Myjemy i kroimy w paski. Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt i przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Kurczaka wrzucamy do przygotowanego ciasta i odkładamy. Przygotowujemy panierkę. Płatki kukurydziane rozdrabniamy (można w młynku, blenderze lub wałkiem do ciasta). Mieszamy płatki

I LOVE LIFE
Ryżotto z pesto i oliwkami 135

które smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno :) Potrzebujemy: 200 g ryżu, ok. 500 g piersi z kurczaka, ok. 1,5 l bulionu, 2 łyżki stołowe czerwonego pesto, garść czarnych oliwek, 5-6 suszonych pomidorów, sól, pieprz Filet myjemy a następnie w całości gotujemy w bulionie. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Oliwki i pomidorki kroimy(...)mniejsze części. Gdy kurczak jest już ugotowany, kroimy go na mniejsze części. Mieszamy z ryżem, oliwkami, pomidorkami a także pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasze ryżotto jest już gotowe :)  Ja je wręcz uwielbiam. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno w formie sałatki. Spróbujcie a jestem pewna, że zaczniecie robić je częściej :) Oczywiście zamiast kurczaka

Przepis na Dzień Dobry
Kotlety siekane z kurczaka 107

nakarmienia ;) Po zmieszaniu wszystkich składników "masy kotletowej" robi się dość sporo i kotletów też wychodzi więcej niż gdyby usmażyć filety tradycyjnie w panierce. Gdy przygotowywałam kotlety ostatnim razem, wyszło mi ich ok. 13-15 szt. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka startego żółtego sera 2-3 łyżki oleju roślinnego

Prosto z Kotła
Kurczakowe oszczędności 670

jest suche   a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam(...)razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety

Buniabaje w kuchni
Mozzarella w kuchni – tak czy nie? 69

kurczaka w stylu włoskim zapiekana z mozzarellą i pomidorami Składniki:  2 podwójne piersi z kurczaka 4 pomidory 2 duże kulki mozzarelli (250 g) garść tartej mozzarelli świeża bazylia 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wykonanie:  Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać każdą co około 2 cm, uważając aby nie przeciąć całkiem fileta. Przyprawić(...)pieprzu zmiksować w blenderze. W każde nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli, pomidora polać sosem bazyliowym, na końcu posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec kurczaka około 40 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i mizerii. Smacznego! *artykuł sponsorowany The post Mozzarella w kuchni – tak czy nie? first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
149. Prosty i pyszny obiad, czyli roladki z piersi z kurczaka z serkiem śmietankowym, suszonymi pomidorami i bazylią 134

roladki z kurczaka w towarzystwie serka śmietankowego, suszonych pomidorów i suszonej bazylii. Zaserwowałam je z kaszą gryczaną niepaloną (bezapelacyjnie moją ulubioną!) i bardzo szybką, jak zwykle stworzoną z tego co mam pod ręką - sałatką. Z czym Wy zjecie swoje roladki zdecydujecie oczywiście sami. Zapraszam! Julia Składniki:  (dla 4 osób) roladki:  - 1 duża podwójna pierś z kurczaka - 1 serek(...)ćwiartki cytryny  -kilka kropel octu balsamicznego - świeżo zmielona sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy ręcznikiem papierowym, odcinamy błonki i chrząstki, oddzielamy na filety i tłuczemy tłuczkiem na duże, dość cienkie plastry (pamiętajmy, by podczas tłuczenia ochronić je folią spożywczą, aby ich zbyt mocno nie pocharatać

Symfonia Smaków
Imprezowy Indyk 145

smakuje w połączeniu z rozpływającym się serem oraz szynką. Składniki: ·        ½ kg fileta z indyka ·        2 serki topione śmietankowe ·        10 dag szynki gotowany kurczak ·        10 dag sera żółtego w plastrach

Kulinarna Chwila
Krem z zielonego groszku 193

się bawił. Z kawałkami groszku też smakuje świetnie. Do kremu podajemy roladkę z kurczaka, którą robi się bardzo szybko. Pierś z kurczaka pozbawiamy chrząstek, ewentualnych kości i tłuszczu. Dzielimy na dwa pojedyncze filety. Filety rozcinamy, robiąc z nich „motylka”, czyli rozcinamy wzdłuż dłuższego boku i rozkładamy. Filet przykrywamy folią i rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Na to układamy

ladykitchen
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 200

Kolejne danie robione razem z Łukaszem to nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą Proste, smaczne i do tego pokazujące, że nie tylko filety warto wykorzystywać w naszych kulinarnych poczynaniach Składniki: - 2 nóżki z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku

Kuchenne Wariacje
Proste curry z z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 142

pozostaje ten sam. Tak więc do dzieła, obiad to szybki i syty. Może nie na takie upały, bo mocno rozgrzewa :)  Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli  - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam(...)spore kawałki (sos będzie gotował się ok 15 minut, więc małe kawałki zrobiłyby się suche i gumowate). Gdy cebula się zeszkli dodaję fileta, obsmażam z każdej strony ograniczając mieszanie zawartości patelni do minimum (najlepiej przewrócić kurczaka potrząsając patelnią, lub delikatnie, za pomocą drewnianej łopatki). W tym czasie kroję pomidora, gdy kurczak zamknie się z zewnątrz dorzucam go na patelnie

Cook&Love
Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini 167

jest to tylko nasze zdanie, ale również gości, którym podaliśmy kurczaka w marynacie zielonej bogini na obiad. Składniki: Cały kurczak Sól i pieprz Marynata Pęczek bazylii Pęczek pietruszki Pęczek szczypioru wraz z cebulkami 2 ząbki czosnku 1 filet anchois (opcjonalnie) 1 litr maślanki Przygotowanie: Krok 1 Umyj zioła i zmiksuj w mikserze razem z czosnkiem i anchois. Dolej maślankę(...)jeszcze przez chwilę miksuj. Krok 2 Połóż kurczaka piersiami na desce. Wbij ostry nóż w kręgosłup i rozkrój tuszkę wzdłuż kręgosłupa. Nie przecinaj mostka. Rozłóż kurczaka piersiami do góry , włóż do szerokiego naczynia i zalej marynatą, tak by pokryć nią całe mięso. Wstaw mięso w marynacie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc. Krok 3 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczone sznycle z sałatką z brukselki i garantu 141

jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju(...)tłuszczyku. Pokrój na cieknie kawałki. Najlepiej robić to w następujący sposób: tnij mięso pod kątem, zaczynając od cienkiego końca. Staraj tak ciąć filety, żeby wszystkie kawałki były równej grubości. Wielkością mogą się różnić. Połóż płaty kurczaka na desce do krojenia, i przez kawałek folii spożywczej rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Delikatnie dopraw solą (panierka będzie słona) i solidnie

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczome sznycle z sałatką z brukselki i garantu 131

jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju(...)tłuszczyku. Pokrój na cieknie kawałki. Najlepiej robić to w następujący sposób: tnij mięso pod kątem, zaczynając od cienkiego końca. Staraj tak ciąć filety, żeby wszystkie kawałki były równej grubości. Wielkością mogą się różnić. Połóż płaty kurczaka na desce do krojenia, i przez kawałek folii spożywczej rozbij delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety. Delikatnie dopraw solą (panierka będzie słona) i solidnie

Niedzielny kucharz