fasolka - 6917 przepisów (strona:376/462)

Pasztet z fasoli i ciecierzycy 218

tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu, aż sok który

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 218

odparowujemy  Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach Odsączoną soczewicę i fasolę mielimy, ale nie zbyt drobno ( kilka fasolek zostawiłam w całości ), dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą i czosnkiem, marchew i ziemniaki, dodajemy dość drobno pokrojoną rukolę, sól, pieprz, maggi, paprykę mieloną ostrą do smaku i wyrabiamy łyżką, jeśli masa

Proste Potrawy
Polędwiczki w sosie śmietankowo- musztardowym 238

pokrojony czosnek- dusić chwilę pod przykryciem Dodać mieszając śmietanę i musztardę, rozmieszać razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą , fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne. Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą . Przepis pochodzi stąd . mojeGotowanie.pl

Proste Potrawy
Zupa z soczewicy 149

wystawić na dwór... Mam dla was idealna zupkę na takie dni jak dzisiejszy...rozgrzewa, syci idealna na szybki obiad... Składniki: 3 szklanki soczewicy czerwonej  1 szklanka małej białej fasolki 2 ziemniaki 500 gram przecieru pomidorowego pół szklanki śmietany 1/2 cukinia papryka 3 litry wody 2 kostki rosołowe warzywna lub z żeberek 3 łyzki przyprawy typu Warzywko szczypta chilli

NaKońcuJęzyka
Sałatka śledziowa z buraczkami 433

sobie rybkę a dokładniej bardzo szybka sałatkę śledziową z buraczkami... Składniki:   3 buraki marynowane 1 łyżka ziaren słonecznika 2 płaty śledziowe Matyjas 2 łyżki majonezu pieprz 1/2 puszki fasolki czerwonej zielona część pora 2 jajka Buraczki ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszamy z ziarnami słonecznika doprawiamy do smaku, jajka, por kroimy na drobne kawałki. Śledzie moczymy w wodzie

NaKońcuJęzyka
Sałatka z Surimi 368

jedność...;* Moją propozycją na dziś jest szybka sałatka z paluszkami surimi Składniki: opakowanie paluszków surimi 3 jajka 1 puszka mieszanki meksykańskiej konserwowa tj. kukurydza, groszek i czerwona fasolka 1/2 pora 6 liści kapusty pekińskiej sól ziołowa mieszanka pieprzu mielonego 1/2 ogórka zielonego opcjonalnie można dodać makaron 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu

NaKońcuJęzyka
Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 196

wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino i podsmażamy aż wino w połowie odparuje, następnie dodajemy sos pomidorowy i fasolkę czerwoną...Gdy ryż pochłonie już całą wodę mieszamy go z sosem, dodajemy wszystkie przyprawy chwile gotujemy i dodajemy ser... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount

NaKońcuJęzyka
Pieczone pomidory po prowansalsku 296

bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich darzą

Chilli Czosnek i Oliwa
Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 367

czubate łyżki kakao 100 g suszonej żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia       Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze

sama złodycz
Marchewka z groszkiem 269

Każdy z nas ma takie danie, które mu się bezsprzecznie kojarzy z dzieciństwem. Z beztroskim czasem zabaw, bieganiem po podwórku, czy przedszkolem. My mamy kilka takich dań np. zielona fasolka kojarzy nam się z wakacjami u babci na działce, a mizeria na słodko z latem nad jeziorem. Przedszkole natomiast kojarzy nam się z marchewką z groszkiem. Długo szukałyśmy przepisu, który

Kolizje Smaków
Sałatka z tuńczykiem 455

Ryż powinien być sypki, a ziarenka nie sklejać się. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z cebulą. Do miski wrzucamy odsączony groszek i czerwoną fasolkę, tuńczyka w sosie, paprykę oraz cebulę. Następnie dodajemy nieco ostudzony ryż, majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zanim zaczniemy pałaszować naszą sałatkę warto odstawić ją na pół godziny do lodówki

Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 161

być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki . Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie specjalnej odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes ). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji

Chilli Czosnek i Oliwa
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 225

polecam ajwar albo tzatziki.  Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad , możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 263

krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany. Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni , kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Najprostsze grillowane szparagi z parmezanem i oliwą rozmarynową 177

nierozgotowanie. Szparag powinien być chrupiący , taki 'al dente', dlatego wystarczy gotować go ok 4 min. Pamiętam pierwsze szparagi, jakie jadłam w życiu. Moja Mama potraktowała je podobnie, jak gotuje fasolkę szparagową, czyli niemiłosiernie rozgotowała. W rezultacie szparagi były obrzydliwe, a ja nie mogłam zrozumiem, co wszyscy w nich widzą. Jeszcze lepsze od gotowanych są szparagi grillowane - o przyjemnie dymnym aromacie

Chilli Czosnek i Oliwa