Cieciorka po bretońsku Cieciorka po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku z wykorzystaniem cieciorki konserwowej. Bardzo smaczne i sycące danie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podana jako obiad lub kolacja z pieczywem cieciorka po bretońsku na pewno nie zawiedzie oczekiwań lubiących dania jednogarnkowe. Zachęcam do przygotowania Przepis na 3-4 porcje dania Cieciorka po bretońsku SKŁADNIKI
WSZYSTKO SMACZNEFasolka po bretońsku to sycące danie jednogarnkowe. Fasolka jest przepyszna i aromatyczna. Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki. Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś. Zawsze jak ją gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki. Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy
Zrób to smacznieFasolka po bretońsku. Chodziła za mną tygodniami! Fasolka nie byle jaka, dostałam ją od Honoratki ,podczas ostatnich odwiedzin. Region , z którego pochodzi fasola, jest słynny z tego typu fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy
Z Kuchni Do KuchniFasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej. No nic, o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli macie ochotę trochę poeksperymentować, nie krępujcie się, fasolka wyszła bardzo smaczna. Zawekowałam nawet jeden słoik na chłodniejsze dni, pewnie będzie smakować jeszcze lepiej. Składniki(...)chwilę gotujemy. Kiełbasę z sosem wlewamy do garnka z fasolką, dodajemy majeranek, ziele, liście, sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec spróbujcie jeszcze czy potrawa nie wyszła za kwaśna, jeżeli tak, dodajcie szczyptę cukru. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym koperkiem. Artykuł Fasolka szparagowa po bretońsku pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyJako dziecko uwielbiałam fasolkę po bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ptasia KuchniaJako dziecko uwielbiałam fasolkę po bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ptasia KuchniaPrzepis na pyszną fasolkę po bretońsku mojej mamy, a moja mama robi najlepszą fasolkę na świecie! Czytaj więcej
Biały fartuszekFasolka po węgiersku to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Można ją zjeść z pieczywem, można ja podać z mamałygą , kluseczkami, kaszą czy ziemniakami puree. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna i warto otworzyć się na nowe dania. Do dania możecie użyć swojej(...)ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie by namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku
Dorota SmakujeFasolka po meksykańsku to mój pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . Dziś zapraszam na fasolkę w meksykańskim stylu, z chorizo, papryką i chili, z pomidorami i czosnkiem, doprawioną na ichniejszą modłę. Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś
Dorota SmakujeNabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ale nie miałam akurat żadnej fasoli. Zamiast fasoli użyłam fasolki szparagowej. Wyszło fajne i pyszne danie jednogarnkowe. składniki: 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki
Monia miesza i gotujesobotę robiłam fasolkę po bretońsku i ugotowałam za dużo fasoli (jeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba. Smarowidła, które będzie składało się tylko z dwóch składników, ponieważ pod ręka miałam słoiczek suszonych pomidorów z ziołami. Pasta jest pyszna, przypomina w smaku hummus, a konsystencja pozwala na smarowanie
ChilliJemyBanach, którą pięknie wydało wydawnictwo Samo Sedno . To zbiór przepisów jak można się domyśleć na dania z warzyw strączkowych, ale nie znajdziecie w tym zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy
Cynamonowe szczęścieZauważyłam , że potrawy przypominające fasolkę po bretońsku robię z reguły jak brakuje mi czasu . Zawsze mam w spiżarni zapas fasolki w sosie pomidorowym ( lub w sosie własnym) w puszce . Zresztą nie tylko fasolkę - do tego ciecierzycę, soczewicę , fasolkę kolorową. Nie mam działki więc nie robię zapraw bo to mi się nie kalkuluje , a akurat fasolka z puszki jest zupełnie smaczna
Buniabaje w kuchnipapryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki
Moja smaczna kuchnia