Sycące i wyraziste danie jednogarnkowe rodem z Meksyku. Jest to potrawa wegetariańska, ale bardzo lubią ją też mięsożercy. Często robimy jako alternatywę dla tradycyjnej fasolki po bretońsku. Przepis na meksykańską fasolka z jajkami Składniki: 400 gramów fasoli czerwonej, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie (2x400g), 2 papryki czerwone, papryczki chili według uznania, łyżka papryki słodkiej
Kulinarna PolskaTego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić danie,które ostatnio bardzo nam zasmakowało.Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast fasoli jest cieciorka. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI kubek ciecierzycy suchej ok.330ml kiełbasa cebula 2 ząbki czosnku duża marchewka koncentrat pomidorowy olej pieprz,majeranek,słodka papryka listek laurowy 3 szt.ziela angielskiego łyżka mąki WYKONANIE Ciecierzycę wsypujemy do miski,zalewamy wodą
Mała w garnku mieszaCoś dla wielbicieli fasolki po bretońsku. A co ? Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki. Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu na przykład wrzućcie jedną więcej i zróbcie potem pyszną fasolkę. Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut a to duża różnica patrząc na to jak długo gotuje się z suchej fasoli, prawda
Ewa w kuchniBIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo węglowodanów. Idealnie komponuje się również w sałatkach jak i w fasolce po bretońsku. Zalewa w jakiej fasolka jest zakonserwowana przygotowana jest z wody od naturalnych źródeł jurajskich. Polecam!!! SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPrzyznać się - kto lubi fasolkę po bretońsku? :D JA! Niestety, fasolka przygotowana z rąk Mamy często jest bardzo kaloryczna, tłusta i przez to bardziej ciężko strawna :( A przecież fasola sama w sobie jest bardzo zdrowa! Zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika. Jest źródłem wielu minerałów i witamin. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jej spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania miażdżycy
Zdrowie na języku :PKociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym Ta potrawa to taka inna wersja fasolki po bretońsku, bo zamiast kiełbaski i wędzonego boczku mamy w niej mięso mielone podsmażone z cebulką. Danie jest bardzo smaczne i syte. Polecam! Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek
Blog z ApetytemCieciorka po bretońsku Cieciorka po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku z wykorzystaniem cieciorki konserwowej. Bardzo smaczne i sycące danie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podana jako obiad lub kolacja z pieczywem cieciorka po bretońsku na pewno nie zawiedzie oczekiwań lubiących dania jednogarnkowe. Zachęcam do przygotowania Przepis na 3-4 porcje dania Cieciorka po bretońsku SKŁADNIKI
WSZYSTKO SMACZNEFasolka po bretońsku to sycące danie jednogarnkowe. Fasolka jest przepyszna i aromatyczna. Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki. Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś. Zawsze jak ją gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki. Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy
Zrób to smacznieFasolka po bretońsku. Chodziła za mną tygodniami! Fasolka nie byle jaka, dostałam ją od Honoratki ,podczas ostatnich odwiedzin. Region , z którego pochodzi fasola, jest słynny z tego typu fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy
Z Kuchni Do KuchniFasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej. No nic, o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli macie ochotę trochę poeksperymentować, nie krępujcie się, fasolka wyszła bardzo smaczna. Zawekowałam nawet jeden słoik na chłodniejsze dni, pewnie będzie smakować jeszcze lepiej. Składniki(...)chwilę gotujemy. Kiełbasę z sosem wlewamy do garnka z fasolką, dodajemy majeranek, ziele, liście, sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec spróbujcie jeszcze czy potrawa nie wyszła za kwaśna, jeżeli tak, dodajcie szczyptę cukru. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym koperkiem. Artykuł Fasolka szparagowa po bretońsku pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyJako dziecko uwielbiałam fasolkę po bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ptasia KuchniaJako dziecko uwielbiałam fasolkę po bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Ptasia KuchniaPrzepis na pyszną fasolkę po bretońsku mojej mamy, a moja mama robi najlepszą fasolkę na świecie! Czytaj więcej
Biały fartuszekFasolka po węgiersku to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Można ją zjeść z pieczywem, można ja podać z mamałygą , kluseczkami, kaszą czy ziemniakami puree. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna i warto otworzyć się na nowe dania. Do dania możecie użyć swojej(...)ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie by namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku
Dorota SmakujeFasolka po meksykańsku to mój pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . Dziś zapraszam na fasolkę w meksykańskim stylu, z chorizo, papryką i chili, z pomidorami i czosnkiem, doprawioną na ichniejszą modłę. Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś
Dorota SmakujeNabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ale nie miałam akurat żadnej fasoli. Zamiast fasoli użyłam fasolki szparagowej. Wyszło fajne i pyszne danie jednogarnkowe. składniki: 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki
Monia miesza i gotujesobotę robiłam fasolkę po bretońsku i ugotowałam za dużo fasoli (jeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba. Smarowidła, które będzie składało się tylko z dwóch składników, ponieważ pod ręka miałam słoiczek suszonych pomidorów z ziołami. Pasta jest pyszna, przypomina w smaku hummus, a konsystencja pozwala na smarowanie
ChilliJemy