Barszcz czerwony 285śmietany Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały
Kuchcik gotuje
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 609Składniki: 5 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g sera żółtego 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM" Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół
Prosto i Smacznie z Anetą
Krem z pieczonej papryki. Boska zupa w godzinę. Pozytywny smak jesieni. 234trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi
Kuchnia po mojemu
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 231namoczone w gorącej wodzie minimum 3 godziny przed gotowaniem) 8 sztuk owocu pęcherzycy 1 cebula czerwona i jedna biała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli
Viola cooks with passion
Błyskawiczne curry z dorsza 248też jest ryba, bo inaczej nie byłoby to curry rybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry
Pełny talerz
Zupa makrobiotyczna z dynią i czarną fasolą, dosmaczona siemieniem lnianym oraz sezamem 170pietruszki i kawałek selera pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czarna fasola Skworcu natka pietruszki czerwona cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka siemienia lnianego szczypta curry i kurkumy pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 2 daktyle sól himalajska łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku Fasolkę namocz dzień wcześniej. Na drugi dzień odlej wodę, zalej świeżą i gotuj d miękkości. Warzywa pokrój
Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z paluszkami krabowymi 295sztuki)- 1 ogórek gruntowy- 1 opakowanie paluszków krabowych- 1 puszka kukurydzy- 1 puszka fasoli czerwonej- 2 ząbki czosnku- majonez- musztarda- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczakaPrzygotowanie:Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę, pokrojone paluszki krabowe i mieszamy wszystko. Następnie przygotowujemy sos: łączymy w misce 3 łyżki musztardy (ja użyłam
Zainspirowana w kuchni
Ryż czarny z warzywami i parmezanem 185posiadałam w lodówce i w zamrażarce. Składniki warzywa po włosku na patelnię garść żółtej szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku oliwa oliwek extravergine parmezan Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam. Rozgrzałam patelnię. Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności w osolonej wodzie. Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię
Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z czerwonej fasoli 192czerwonej fasoli i ostrej papryki. Idealna na kanapki, pożywna i bardzo smaczna! Składniki: puszka czerwonej fasoli 1 papryczka chili łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie, pasta jest bardzo smaczna także bez czosnku) 1 łyżeczka łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia i zblendować z oliwą - nie musi być zmiksowana
Kulinarne Inspiracje
Sałatka turecka - piyaz 278puszka białej fasoli (400g) puszka fasoli "black eye" (z czarnym oczkiem) (400g) 1 czerwona cebula 2-3 pomidory 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki natki pietruszki szczypta sumaku 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Fasolki odsączyć, opłukać i ponownie odsączyć, przełożyć do dużej miski. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w drobną
Codzienne Gotowanie
CHILI CON CARNE 268wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone w kostkę) - 15 ząbków czosnku (posiekane
Kuchnia bezglutenowa Loli
CHILI CON CARNE 268wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone w kostkę) - 15 ząbków czosnku (posiekane
Kuchnia bezglutenowa Loli
Wegańskie gołąbki z farszem z fasoli i suszonych pomidorów 219pieczenie. Rodzaj kapusty to oczywiście kwestia dowolna – może być zwykła biała, włoska lub nawet czerwona. I najważniejsza sprawa –farsz – odpowiednio skomponowany i dobrze doprawiony. Same suszone grzyby jako dodatek do ryżowej bazy wydały mi się niewystarczające i postanowiłam przygotować puree na bazie białej fasolki i suszonych pomidorów, dzięki czemu farsz i całe gołąbki stały się bardziej treściwe i zdecydowanie
Roślinna - blog wegański
Temesvári sertéstokány 220łopatki wieprzowej* 50 gramów chudego wędzonego boczku* 300 gramów zielonej fasolki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryka 1-2 pomidory (niekoniecznie) 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 szklaka wody 180 gramów kwaśnej śmietany 12% 150 gramów jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kminu rzymskiego** 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz Przygotuj(...)dużym ogniu zarumień ze wszystkich stron (jeśli masz niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa: paprykę pokrój na paseczki wielkości połowy kawałków mięsa, podobnie zrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory
Bazując na smaku
Fasolka po Bretońsku 215duża cebula 1 duża marchew 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 małe słodkie papryki czerwona,żółta 6 łyżek majeranku Przyprawa do Fasoli 2 kostki rosołowe 2 łyżki oliwy liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty i kupuję już gotową w puszcze (5 sztuk
Viola cooks with passion